Leestijd 4 minuten

Waarom het loont om liefde en aandacht aan je online formulieren te geven

Ik wil niet gemeen klinken, maar de kans is groot dat de contact- en bestelformulieren op jouw website nergens op trekken.

Dat durf ik te zeggen omdat vrijwel alle online formulieren van trieste kwaliteit zijn. Vaak is een formulier een haastig gecreëerde verzameling van invulveldjes. Op zo’n manier wordt een formulier natuurlijk nooit onderdeel van een goede UX!

Met goed ontworpen, handige formulieren zet je bezoekers om tot klanten. Daarom gaan we het vandaag eens hebben over het belang en de mogelijkheden van online formulieren. En ik vertel je hoe je de juiste hoeveelheid liefde aan die formulieren moet geven om er ware verkoopmachines van te maken.

contactformulieren WordPress

Online formulieren: stem ze af op je doel

Van eenvoudige doch doordachte formulieren tot volledige surveys of gedetailleerde offerte-aanvragen: ze zijn vlotjes te integreren in je WordPress-website. Bij het maken van contactformulieren (en het bepalen van de plaatsen waar ze getoond moeten worden) moet je altijd uitgaan van datgene wat je ermee wilt bereiken:

Meer info aanvragen. Wil je je (potentiële) klanten de mogelijkheid geven om meer informatie aan te vragen? Dan volstaat vaak een eenvoudig formulier. Dat betekent echter niet dat je de bezoeker niet moet sturen. Vertel hem welke gegevens hij je minimaal moet sturen:

  • Heb je meerdere producten of diensten? Vertel je bezoeker dat hij moet vermelden in welk product of welke dienst hij geïnteresseerd is.
  • Is je product of dienst op maat te maken? Vertel je bezoeker dat hij je zo veel mogelijk gewenste specificaties moet geven.

 

Intekenen op een mailinglijst of een actie. Verstuur je regelmatig nieuwsbrieven, bijvoorbeeld via Mailchimp of Sendinblue? Voeg aan je algemene contactformulier een vinkje toe waarmee men zich zonder moeite kan inschrijven voor je nieuwsbrief. Of creëer een separaat contactformulier waar men zich kan inschrijven. Deze kan je op een separate nieuwsbriefpagina plaatsen, maar beter nog is om hem daar te tonen, waar mensen het meest geneigd zijn om zich in te schrijven, zoals onder je blogartikelen.

 

Online formulieren Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven voor nieuwsbrief, onder iedere blog op fietsendegeus.be

 

Vragen om gecontacteerd te worden. Wanneer veel (potentiële) klanten je bellen, en de kans dus groot is dat mensen lang in de wachtrij staan, is het handig als je een formulier op je website hebt waarmee men een terugbelverzoek kan aanvragen. Zo voorkom je dat mensen afhaken en dus niet bij je kopen.

 

contactformulier Bel mij terug

Een verzoek om gebeld te worden op scutum-security.be

 

Voor alle contactformulieren geldt dat de data die je zo verzamelt worden bijgehouden in een database (in WordPress gebeurt dat op je dashboard onder ‘Formulieren’) of meteen naar je CRM-toepassing of mailbox worden gestuurd. Afhankelijk van de werkflow van jouw bedrijf bepaal je op welke manier de gegevens uit contactformulieren jou moeten bereiken.

 

Een tijdelijk formulier voor speciale acties

Wanneer je een formulier maakt, hoeft dat niet te betekenen dat die tot het einde der tijden op je website moet blijven staan. In sommige gevallen kan je website baat hebben bij een tijdelijk formulier. Je hebt bijvoorbeeld een actie die een bepaald aantal dagen loopt of een actie die enkel geldig is voor de eerste 100 mensen die zich inschrijven.

In veel contentmanagementsystemen (zoals WordPress) is het mogelijk een tijdelijk formulier in te stellen, zodat jij niet om middernacht een formulier offline moet halen of zelf het aantal inzendingen moet bijhouden. Soms heb je een plug-in nodig om dit mogelijk te maken. Voor de WordPress-websites die ik zelf bouw, gebruik ik graag Gravity Forms.

 

Een gedetailleerd offerteformulier als verkoopmotor

Analyseer op welke pagina’s en plekken binnen die pagina’s je bezoeker het meest genegen zal zijn om tot een concrete aankoop over te gaan. Op die plekken kan je een offerteformulier plaatsen, of een CTA-knop naar een offerteformulier. Deze offerteformulieren mogen zeer gedetailleerd zijn omdat in deze fase de betrokkenheid met jouw product groot is. Een bezoeker zal dus niet zomaar afhaken.

Dankzij een gedetailleerd offerteformulier wordt het voor jou makkelijker om een offerte op maat samen te stellen. Wil je een voorbeeld van zo’n formulier? Onlangs maakte mijn team er één voor Megamix België, een leverancier van mortel en cement.

 

Een offerteformulier op je website is een goed idee

Offerte-formulier van Megamix

 

Vind je het zelf moeilijk om online formulieren te maken, dan programmeert een websitebouwer programmeert het formulier volgens jouw wensen. Als je een écht goede websitebouwer hebt denkt hij zelfs met je mee over wat erin moet komen te staan.

Je kan een offerteformulier laten maken waar conditionele logica in zit verwerkt. Zodanig worden relevante vragen of opties getoond op basis van eerdere keuzes of antwoorden. Als iemand aan het begin van je formulier aanvinkt dat hij interesse heeft in peren, dan worden er verderop geen vragen getoond die gaan over appelen.

Let op: een lang formulier in één keer tonen kan een bezoeker in zweet doen uitbarsten, ondanks het feit dat hij bereid is om tot aankoop over te gaan. Om er zeker van te zijn dat je klant het hele formulier invult, raad ik je aan de vragen mooi en handig op te splitsen over verschillende pagina’s. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid enorm.

 

Offerte in stappen aanvragen via een online form

Offerteformulier in stappen van Scutum Security

 

Investeer in conversie-optimalisatie

Als een gebruiker een voor jou interessante actie doet op je website, zoals een formulier invullen, noemen we dat een conversie. Wil je meer ingevulde formulieren om zodanig meer leads te genereren? Conversie-optimalisatie is de sleutel tot succes. Jij of een online expert gaat dan systematisch het succes van verschillende versies van formulieren testen. Je verbetert ze waar nodig, teneinde tot het perfecte formulier te komen.

Wil je zelf een nieuw formulier aanmaken of één dat zijn nut bewezen heeft gebruiken in aangepaste vorm? In vrijwel ieder contentmanagementsysteem (dus ook in WordPress) maak je zoveel formulieren als je wilt. Ideaal voor wanneer je wilt testen.

Laatste tip: laat je formulieren regelmatig testen door een buitenstaander, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Vraag hem of haar om zijn ervaringen. Of kijk toe terwijl die persoon het formulier invult en let erop waar hij of zij twijfelt.

Een ideale gebruikerservaring is mogelijk, ook op vlak van formulieren. Maar je moet er wél iets voor doen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill