Leestijd 5 minuten

Google Optimize: een sterke optimalisatietool voor jouw website

Een wijze man zei ooit: ‘Testing is the key to success’. En gelijk heeft hij zeker en vast.

Door verschillende opties te testen en te vergelijken, kan je bijzonder veel zaken verbeteren aan je website. Dit komt de conversies ten goede. Zulke testen noemen we A/B-testen of splittesten. Google Optimize is een goede tool waarmee je dit kan doen.

optimalisatietool-website-marketingbureau-antwerpen

Waarom je moet A/B-testen

Het gebeurt nog te vaak dat bedrijven, als het aankomt op hun website of online marketing, voor een optie kiezen zonder dat die beslissing op data is gebaseerd. Je gevoel kan het soms wel juist hebben, maar toch zal je verschieten van de soms verrassende uitkomsten van een A/B-test.

Deze testen hoeven niet altijd uitgebreid of ingewikkeld te zijn. Er bestaan gemakkelijke manieren om goede inzichten te verzamelen. Verderop vertel ik je er meer over.

 

Wat is A/B-testen nu juist?

A/B-testen is een manier om verschillende elementen op een webpagina of in een app tegen elkaar af te toetsen om zo te bepalen welke versie het beste scoort bij de bezoekers. Je kan kijken naar het aantal bezoekers, duur van het bezoek, conversies, enzovoort. Er zijn verschillende soorten methodes van testen, maar de meest voorkomende is om het verkeer fifty-fifty te splitsen.

Voorbeelden van zaken die je kan testen:

  • Verschillende CTA-knoppen
  • Andere volgorde van de inhoud
  • Twee totaal verschillende pagina’s → welke is nu de meest effectieve landigspagina?
  • Prijzen weergeven of juist niet?
  • Twee verschillende contactformulieren

A/B-testen zijn iets wat nooit klaar is. Je kan eeuwig blijven doortesten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Hoe kan ik A/B-testen opzetten?

Er zijn veel manieren en tools om A/B-testen op te zetten en uit te voeren. Vooraleer je van start gaat met zo’n test is het belangrijk om alle opties af te wegen en om te kijken welke manier het best bij jouw experiment past. De meeste tools zijn erg duur wanneer je best wat websiteverkeer hebt.

Ik ben daarom fan van Google Optimize. Dit is een tool van Google en je kan gratis vijf testen tegelijk opzetten. Meer testen heb je tegelijk meestal niet nodig, want als er teveel testen tegelijkertijd lopen, kan dit je data vervuilen.

Het handige aan Google Optimize is ook dat je de tool kan koppelen aan Google Analytics. Door beide te linken heb je nóg meer data ter beschikking en zal je rapportering ook een stuk uitgebreider zijn.

 

Google Optimize

Je kan eenvoudig een account aanmaken via Google Optimize. Hiervoor gebruik je best hetzelfde e-mailadres dat je ook gebruikt voor Google Analytics. Zo wordt het linken achteraf een stukje makkelijker.

Binnen je account kan je een container aanmaken, net zoals dat in Google Tag Manager ook kan. Per container kan je dan verschillende experimenten opzetten. Om de experimenten live te kunnen zetten moet je Google Optimize linken met jouw website. Dit kan door een stukje code toe te voegen, via een plug-in of via Google Tag Manager. De manier die je best kan gebruiken hangt af van het systeem waarin jouw website gebouwd is, bijvoorbeeld Joomla, Drupal of WordPress.

Eens jouw website en Google Optimize gelinkt zijn, ben je klaar om je eerste experiment op te zetten.

 

 

Wanneer je wil starten met het opzetten van een test, zal je zien dat je de keuze hebt uit verschillende mogelijkheden:

  • A/B-test: Hiermee kan je twee of meer varianten van een pagina gaan testen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee verschillende call-to-actionknoppen zijn.
  • Multivariatie-test: Hier kan je varianten met twee of meer verschillende gedeelten testen. Je kan bijvoorbeeld de combinatie van titels en afbeeldingen testen om te kijken welke combinatie het meest effectief is.
  • Omleidingstest: Deze test dient om twee aparte webpagina’s tegen elkaar af te toetsen.
  • Personalisatie: Hiermee kan je de pagina personaliseren op basis van targeting.
  • Bannertemplate: Dit is geen test, maar hiermee kan je een banner bovenaan je website toevoegen.

Meestal zul je een van de bovenste drie gebruiken.

 

AB-test-google-optimize-marketingbureau-antwerpen

 

Nadat je je keuze gemaakt hebt, krijg je vijf stappen te zien die je moet volgen om het experiment op te zetten. Eens deze doorlopen zijn, ben je helemaal klaar om van start te gaan.

 

setup-google-optimize-marketingbureau-antwerpen
page-targeting-google-optimize-marketingbureau-antwerpen
settings-google-optimize-marketingbureau-antwerpen
Uitmeting-google-optimize-marketingbureau-antwerpen

 

Succes met het gebruiken van Google Optimize. Lukt het niet? Je mag me altijd een berichtje sturen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill