Leestijd 2 minuten

Een senior webdesigner geeft 10 tips voor jouw WordPress-website

Bloggen bestaat al sinds de jaren ’90, maar het fenomeen werd pas echt populair aan het begin van het nieuwe millennium. WordPress heeft er zonder twijfel bij geholpen dat bloggen zo toegankelijk werd, want dankzij dit CMS konden ook online leken hun verhaal delen op het wereldwijde web.

Nu, twee decennia later, is WordPress meer dan een tool voor blogging. Sony, Walt Disney, MTV, BBC en New Yorker zijn slechts enkele gekende namen met een WordPress-website. Dit is het ultieme bewijs dat WordPress zijn jasje van blogprogramma ontgroeid is.

De vraag is: hoe houden die grote merken hun WordPress-website snel, efficiënt en populair? Als senior webdesigner beantwoord ik deze vraag aan de hand van 10 tips die jij zelf kan toepassen.

Tips voor WordPress-websites

1. Comprimeer je afbeeldingen

Afbeeldingen – vooral grote – kunnen je website zo traag maken als mijn brein voordat het ‘s ochtends cafeïne heeft gekregen. Als dat gebeurt, wordt de laadtijd langer en zullen bezoekers eerder je website verlaten.

Je kunt een plug-in downloaden zoals Smush, die afbeeldingen comprimeert terwijl je ze uploadt. Dit houdt de bestandsgroottes klein.

 

2. Mobielvriendelijke website

Bijna 50% van het totale wereldwijde webverkeer is afkomstig van mobiele gebruikers. Het hebben van een mobielvriendelijke website is essentieel. Gelukkig is dit eenvoudig te realiseren op WordPress.

Zorg ervoor dat je een mobielvriendelijk WordPress-thema gebruikt om ervoor te zorgen dat jouw website probleemloos op alle apparaten werkt.

 

3. Investeer in goede webhosting

Hoe snel en stabiel jouw website is, hangt mede af van je webhosting. Doe vanaf het begin veel onderzoek en kies niet voor het goedkoopste webhostingbedrijf.

Dit lijkt misschien de makkelijkste optie wanneer je voor het eerst start, maar het kan in de toekomst ernstige gevolgen hebben als je website hierdoor traag werkt. Bedenk ook dat goedkope webhostingbedrijven minimale (of geen!) service bieden wanneer jouw website problemen ondervindt. Geloof mij: je gaat blij zijn met adequate hulp wanneer jouw website ineens gehackt is of een virus bevat!

websitehosting Antwerpen

Via ons zusterbedrijf WPorters bieden wij hosting van de hoogste kwaliteit aan voor ondernemers in België en Nederland. Overweeg WPorters in je onderzoek.

 

4. Bedenk een systeem voor je mediabibliotheek

Hoe groter je website, hoe meer afbeeldingen er in je bibliotheek staan. Als je een specifiek titelsysteem voor je afbeeldingen gebruikt of ze beschrijft, wordt het een stuk gemakkelijker om ze te vinden naarmate de bibliotheek van je site groeit.

 

Tips voor WordPress-websites

 

 

5. Gebruik Gravatar

Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar. Gravatar is al geïntegreerd met WordPress, en als je jouw profielfoto instelt, zorg je ervoor dat jouw foto zich naast elke interactie op je website bevindt.

 

6. Koester plug-ins, maar beperk het gebruik ervan

Hoewel plug-ins geweldig zijn om op je website te hebben, moet je het aantal dat je gebruikt beperken. Als je er te veel hebt, kan jouw website vastlopen. Zelfs de veiligheid van de website komt in gevaar bij een teveel aan plug-ins.

 

7. Stel uitgelichte afbeeldingen in

Als je berichten van welke aard dan ook maakt, zorg er dan voor dat deze een uitgelichte afbeelding heeft. Deze afbeelding verschijnt niet alleen op jouw website, maar ook op Google en elke sociale mediasite waarop je deze deelt.

Een uitgelichte afbeelding zorgt ervoor dat de lezer jouw berichten snel herkent. De kans is groter dat er op een bericht wordt geklikt als er een uitgelichte afbeelding is.

 

Tips voor WordPress-website

 

8. Gebruik een SEO-plug-in

Met een SEO-plug-in pas je de metagegevens van een pagina aan. De paginatitel en metabeschrijving verschijnen in de code van je pagina en in de resultaten van zoekmachines. Ze zijn belangrijk om de zoekmachines te vertellen waar de pagina over gaat. Als je website deze meta-elementen automatisch voor je genereert, zijn ze waarschijnlijk niet goed geoptimaliseerd voor zoekmachines. Installeer dus een SEO-plug-in. De gratis plug-in Yoast SEO is al jaren mijn favoriet.

 

9. Wijzig je permalinks

‘Permalinks’ staat voor ‘permanente links’. Het is de het stukje info uit je URL dat komt na jouw domeinnaam. Voor berichten op WordPress-sites zijn er meerdere manieren om deze weer te geven. Standaard bestaan ze uit de datum waarop ze zijn opgeslagen, iets wat niet ideaal is voor de SEO van jouw website.

Om permalinks te wijzigen, ga je naar ‘Instellingen’ of ‘Settings’ op je dashboard en selecteer je ‘permalinks’.

Het gebruik van de instelling ‘Berichtnaam’ is het meest effectief voor SEO. Wil je ook graag de datum van publicatie in de permalink? Selecteer dan ‘Jaar, maand, dag en naam’ of ‘Jaar, maand en naam’.

 

Tips voor WordPress-websites

 

10. Werk je website regelmatig bij en maak er een back-up van

Updates voorkomen simpelweg dat jouw website vastloopt. Regelmatige back-ups voorkomen dat je kostbare gegevens kwijtraakt.

WordPress-hosting van WPorters of een ander hostingbedrijf van hoge kwaliteit zorgt voor regelmatige automatische back-ups.

 

Gebruik deze WordPress-tips verstandig

Hoewel deze WordPress-tips bedoeld zijn om het bouwen van jouw website te helpen en niet te hinderen, is het jouw beslissing om ze te omarmen of te negeren. Vraag een WordPress-webdesigner om hulp als je assistentie kunt gebruiken.

Ik wens je veel WordPress-succes bij het toepassen van deze tips!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill