Toen ik als copywriter en online marketeer bij Motionmill begon te werken, trof ik een bedrijf aan dat over de jaren honderden blogs had geschreven. Elk van deze blogs had één doel: de lezer helpen om meer te verkopen.

Ik hoefde bij mijn werk slechts verder te bouwen op het fundament dat reeds gelegd was. Ik begon te schrijven over webdesign, online marketing, branding en storytelling – en dat doe ik nog steeds.

Maar natuurlijk is het niet alleen mijn taak om de marketing van Motionmill te verzorgen; ook voor veel van onze klanten voer ik marketingacties uit. Mijn uitgangspunt van iedere marketinginspanning die ik doe is storytelling. En wanneer een klant niet begrijpt waarom ik dat doe, geef ik hem of haar mijn drie redenen om storytelling te omarmen.

 

3 redenen om storytelling te omarmen

1. Storytelling stelt bedrijven in staat om een ​​diepere band met het publiek te ontwikkelen. Verhalen vertellen is een fundamentele menselijke ervaring die personen verenigt en sterke, diepe verbindingen creëert. Sinds de oertijd is het vertellen van verhalen een methode wordt gebruikt om te communiceren, te onderwijzen, te delen en contact te maken.

Denk bijvoorbeeld aan de befaamde reeks kerstadvertenties van het Duitse supermarktketen Edeka. Deze advertenties dragen liefde uit en positioneren Edeka als een symbool van de zorg voor degenen van wie je houdt. De reeks advertenties gaat meer over wat het merk voor het gezin vertegenwoordigt dan over de etenswaren die je in een Edeka-winkel kan kopen. Door via verhalen te communiceren, is Edeka in staat om hun merk te verheffen boven die van concurrerende supermarkten die ‘gewoon maar willen verkopen’.

 

2. Verhalen vertellen is een krachtige methode om te leren. Als bedrijven en marketeers moeten we altijd proberen meer te weten te komen over de wereld waarin we leven, de merken die we vertegenwoordigen en de consumenten die we bedienen. Een van de dingen die uniek is aan verhalen, is dat ze kennis en betekenis overdragen. We leren van observaties, van ervaringen uit de eerste hand, en door die ervaringen te delen via verhalen. Storytelling kan een krachtig hulpmiddel zijn dat bedrijven in staat stelt om te begrijpen wat er op de markt gebeurt en wat dat betekent voor de klant, de consument, de samenleving, het merk en het bedrijf.

 

3. Storytelling is een belangrijk tactisch instrument waarmee bedrijven consumenten kunnen bereiken in een sterk gefragmenteerde mediawereld. Omdat er een steeds meer toenemende mediafragmentatie bestaat, zijn consumenten niet alleen op zoek naar andere ervaringen, maar ook naar een andere manier waarop je jouw boodschap brengt. Waarom zou een consument jou zijn tijd geven? Verhalen vertellen is niet alleen een creatieve benadering van marketing; het geeft jouw klanten een totaal nieuwe toegang tot jouw merk.

 

Goede storytellers dicht bij huis

Wil je voorbeelden van bedrijven die storytelling goed aanpakken? Gewoonlijk wordt er op dit punt naar grote internationale merken gewezen: Nike, Tesla, noem maar op. Veel van mijn lezers zijn echter ondernemers met een KMO, en voor hen kan het noemen van zulke mastodonten het gevoel opwekken dat solide storytelling alleen weggelegd is voor de grote jongens.

Daarom laat ik Nike en Tesla en hun soortgenoten vandaag achterwege. Ik woon en werk in België, dus dat is waar ik mijn voorbeelden zoek. Het zijn voorbeelden waar jij als ondernemer iets aan hebt.

 

Fietsen De Geus
Een van de meest gekende namen in de Antwerpse fietsenwereld is zonder meer Fietsen De Geus. Storytelling is de rode draad die De Geus toepast in hun communicatie. En die storytelling draait volledig rond de missie van deze fietsenwinkel: de Antwerpenaren mobiel maken. Via hun blog en hun nieuwsbrief spreken ze niet alleen tot hun publiek, maar betrekken ze hun publiek ook bij hun missie. Dat doen ze via evenementen als de wielerrit De Geus Classic en prikkelende opiniestukken over fietsmobiliteit. Maar ook door de klant uit te nodigen voor een gratis testrit. Die testrit (of gewoon een standaardbezoek aan de winkel) is waar De Geus naar streeft: dat is het moment dat de klant fysiek deel wordt van het verhaal dat de winkel deelt.

Nieuwsbrief laten maken door online marketingbureau Antwerpen

Storytelling in de nieuwsbrief van Fietsen De Geus

Blogs laten schrijven door copywriter Antwerpen

Storytelling in de blogs van Fietsen De Geus

 

Meubelen De Keizer
In de regio Brussel is De Keizer een gekende meubelwinkel. Dat is allereerst te danken aan het feit dat ze een honderdjarige geschiedenis hebben. Maar ook komt het door het stelstelmatig toepassen van storytelling in hun communicatie. Net als de hierboven genoemde fietsenwinkel heeft De Keizer de keuze gemaakt om niet alleen tot hun publiek te spreken, maar hen ook te betrekken bij hun missie om designmeubelen betaalbaar te maken. Ze nodigen hun klanten uit voor Design Dates, waarin een interieurexpert 1-op-1 gratis inrichtingstips geeft. Ook inspireert De Keizer zijn doelgroep via blogartikelen over meubelen en interieurstijlen. Deze blogs worden gedeeld via verhalende nieuwsbrieven.

Blog laten schrijven door copywriter Antwerpen

Storytelling via blogs: het overzicht van De Keizer

Blogs laten schrijven door copywriting agency Antwerpen

Storytelling via blogs: detailpagina van De Keizer

Website laten maken door webdesigner Antwerpen

De Design Date van De Keizer

Nieuwsbrieven laten schrijven door copywriter Antwerpen

Een verhaal delen via de nieuwsbrief: De Keizer doet het

Een samenvatting

Storytelling moet voor jou als bedrijf om drie redenen prioriteit hebben:

  1. Storytelling stelt bedrijven in staat om een ​​diepere band met het publiek te ontwikkelen.
  2. Verhalen vertellen is een krachtige methode om als bedrijf meer te leren over je markt en doelgroep.
  3. Storytelling is een belangrijk tactisch instrument waarmee bedrijven consumenten beter kunnen bereiken in een sterk gefragmenteerde mediawereld.

Door storytelling consequent toe te passen in alles wat je als bedrijf doet (zowel online als offline), pikt de je doelgroep snel op waar je als bedrijf voor staat. Storytelling is toepasbaar voor bedrijven op iedere schaal: van KMO’s tot multinationals.

De twee genoemde voorbeelden, Fietsen De Geus en Meubelen De Keizer, worden door mij geholpen met hun storytelling. Wil je eens vrijblijvend bespreken hoe ik jouw bedrijf kan laten groeien? Pak de telefoon of schrijf een e-mail.

Meer gratis tips over storytelling

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Geschreven door
Vincent Alblas
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill