Leestijd 6 minuten minuten

Wij vergeleken 8 populaire verzendplatformen voor webshops

Een webshop zonder verzendplatform is als een auto zonder wielen: met heel veel geluk kom je ermee vooruit, maar de kans is bijzonder klein.

Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Webwinkelbouwer-Motionmill-Antwerpen-1024x748 (1)

Een verzendplatform maakt het verzendproces van jouw webshop overzichtelijk, foutloos én efficiënt. De software zorgt ervoor dat de webshop gekoppeld is met één of meerdere verzenders, zoals BPost, PostNL of DHL. Zo hoef je niet steeds de verzendingen handmatig in te geven en zo kan je gemakkelijk switchen tussen verschillende verzenders.

Door het juiste verzendplatform te gebruiken bespaar je enorm veel tijd en frustraties in het logistieke proces. Zorg er dus voor dat je het platform kiest dat bij jouw situatie past.

Ik help je kiezen.

 

Wat is een verzendplatform en waarom zou ik er een gebruiken?

Een verzendplatform zorgt voor de koppeling tussen jouw webshopsoftware en die van een verzendbedrijf.

Bij de meeste platformen is het mogelijk om verzenders te combineren, zodat je bijvoorbeeld met zowel BPost, DPD als PostNL kan samenwerken.Het verzendplatform maakt het verzendproces makkelijk door te zorgen voor verzendlabels, track-and-trace codes en opvolg-e-mails.

Moet je per se een verzendplatform hebben? Nee. Een startende webshop kan perfect het verzendproces zelf afhandelen. Maar eens de webshop wat groter wordt, is dat niet meer zo evident. Door met een verzendplatform te werken, heb je een handig overzicht van de status van alle zendingen.

Bij dergelijke platformen heb je de keuze om enkel de integratie met de verzenders te gebruiken of je kan ervoor kiezen dat het platform jou helpt bij de verzending zelf. Sommige aanbieders zorgen bijvoorbeeld ook voor verpakkingen en opslag. Doordat deze bedrijven pakketten van meerdere webwinkels bundelen, kunnen ze aan goedkopere tarieven verzenden.

 

Waar let je op bij het kiezen van een verzendplatform?

Er zijn enkele belangrijke zaken die je in het achterhoofd moet houden wanneer je op zoek gaat naar een verzendplatform voor jouw webshop:

 • Heeft een platform een integratie met jouw webshop? Of kan het via een API?
 • Met welke verzenders wil jij samenwerken?
 • Naar welke landen ga jij verzenden?
 • Welke soort zendingen ga jij versturen? Pakketjes, paletten of andere zaken?
 • Hoeveel pakketten ga je jaarlijks ongeveer versturen?
 • Welke features vind jij belangrijk en heb jij nodig?

 

De zoektocht naar een geschikt verzendplatform

Ik vergelijk in dit artikel de volgende verzendplatformen:

 

Sendcloud-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

SendCloud

 • 26 vervoerders waaronder bpost, PostNL, DHL, DPD, UPS en GLS
 • Meer dan 12 integraties met webshopplatformen
 • Same day delivery

Een van de bekendste spelers onder de verzendplatformen is SendCloud. Dit platform werkt samen met meer dan 25 internationale vervoerders. Ze bieden gemakkelijke verzendtools aan voor picking, packing en levering. Ook beschikken ze over zeer flexibele bezorgopties en levering in servicepunten. Je hebt bij SendCloud de mogelijkheid om branded trackingpagina’s aan te maken en automatische e-mails te versturen. Ook het retourneringsproces is bij dit platform eenvoudig voor beide partijen.

Je kan als klant kiezen uit verschillende abonnementen. Welk abonnement het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van het aantal pakketten dat je maandelijks verstuurd.

Sendcloud is eenvoudig met je webshop te koppelen via verschillende integraties voor bijvoorbeeld WooCommerceShopify, Magento, Prestashop en Mijnwebwinkel. Je hebt de keuze om enkel hun verzendsoftware te gebruiken en zelf contracten af te sluiten of om je ook te laten helpen met de verzending.

Het fijne aan dit platform is dat je een overzichtelijke en efficiënte workflow kan creëren. Deze flow kan makkelijk aan de noden van jouw bedrijf aangepast worden.

Ze hebben ook enkele handige features zoals same day delivery en verzendregels. Door deze regels te gebruiken, kan je meteen de juiste verzendmethode aan alle producten toewijzen. De same day delivery-functie zorgt er dan weer voor dat klanten hun pakketje nog dezelfde dag kunnen ontvangen. Aangezien klanten tegenwoordig alles liefst zo snel mogelijk in huis hebben, is dit een ideale service.

 

ParcelPro_logo2_RGB

Parcel Pro

 • 8 vervoerders waaronder DHL, Red je pakketje en PostNL
 • 24 integraties beschikbaar
 • Werk met je eigen contracten

Een ander platform is het Nederlandse bedrijf Parcel Pro. Dit bedrijf biedt een online verzendsysteem met meerdere vervoerders aan, maar je werkt wel met je eigen contracten. Zo heb de handige features van zo’n platform ter beschikking maar blijf je wel zelf de controle behouden.

Ook hier kan je kiezen uit verschillende abonnementen, afhankelijk van het aantal pakketten dat jouw bedrijf maandelijks verstuurt.

Andere features die Parcel Pro aanbiedt zijn een dynamische bezorgkeuze, automatische track & trace-e-mails en een retourportaal in je eigen huisstijl. Het platform biedt integraties aan met de meest voorkomende platformen. Voorbeelden hiervan zijn Shopify, Woocommerce, Prestashop, Magento of Mijnwebwinkel. Voor het verzenden van de pakketjes kan je uit acht verschillende vervoerders kiezen.

 

Shops-United-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

Shops United

 • 9 vervoerders waaronder PostNL, DHL en FedEx
 • 27 integraties met webshopplatformen
 • Geen vaste abonnementskosten

Shops United is ook een Nederlands bedrijf. Ze zijn een tijd geleden overgenomen door PostNL en zijn een partner van ParcelPro. In eerste instantie vreesde ik dat de keuze daardoor beperkt was tot enkel PostNL als vervoerder, maar dat klopt gelukkig niet. In totaal kan je bij Shops United kiezen uit zes verschillende verzenders.

Als je verzendt binnen Nederland, werken ze met staffelkorting. Voor verzenden binnen de EU werken ze met vaste prijzen. Wanneer je wereldwijd wilt verzenden, hangt de prijs af van de grootte en het gewicht van het pakket.

Shops United hanteert geen vaste abonnementskosten. Als je niets verzendt, betaal je ook niets. Ze bieden een handige scan & print-functie aan waarmee je snel en eenvoudig labels kunt uitprinten. Door middel van een streepjescodescanner kan je de orderfactuur of de pakbon met een barcode printen en deze daarna scannen. Het verzendsysteem neemt het proces over en print direct het juiste label uit. Zo bespaar je heel wat kostbare tijd.

 

MyParcel-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

MyParcel.nl

 • Enkel verzenden met PostNL
 • 26 integraties beschikbaar
 • Handige ophaalservice

Ook Myparcel.nl is een Nederlands bedrijf. Ze zijn de officiële partner van PostNL en bieden hierdoor enkel PostNL aan als vervoerder. Je kan dus geen andere verzender selecteren.

Het verzendplatform van myparcel.nl is eenvoudig te koppelen met de meest voorkomende webshopplatformen. Eens het gekoppeld is, kan je voor elke zending eenvoudig een verzendlabel aanmaken in jouw eigen backoffice. Ook als je geen webshop hebt, kan je myparcel.nl gebruiken. Je kan dan gewoon vanuit het platform zelf werken.

Ook hier zit je niet met abonnementskosten en betaal je enkel voor wat je daadwerkelijk verstuurt. Je hebt zelf de keuze of je de pakketten voor verzending binnenbrengt in een PostNL-locatie of dat je de ophaalservice gebruikt. Je hebt ook de mogelijkheid om de track & trace-pagina’s en mails helemaal naar eigen stijl aan te passen.

 

SendMyParcelbe-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webwinkels-Motionmill-Antwerpen

Sendmyparcel.be

 • 3 vervoerders: bpost, PostNL en DPD
 • 9 integraties + een handige chrome extensie
 • Is een Belgisch platform

Sendmyparcel.be is een Belgisch verzendplatform. Ondanks de gelijksoortige naam met het hierboven vermelde platform, gaat het wel degelijk om een ander platform.

Sendmyparcel.be helpt jou bij de verzending en opvolging van pakketten. Ze bieden negen gratis extensies aan om jouw webshop met hun platform te koppelen. Dit zijn er iets minder dan de bovenstaande platformen aanbieden, maar de meest voorkomende staan er wel tussen. Voor platformen waarvoor ze nog geen integratie aanbieden, hebben ze een handige functie. De Google Chrome-extensie is ontwikkeld om een oplossing te bieden voor alle platformen waar ze nog geen plug-in voor gemaakt hebben. Je kan de velden van het platform koppelen aan de extensie en zo eenvoudig het verzendlabel aanmaken.

Het verzendplatform zorgt ervoor dat de bestellingen automatisch geïmporteerd worden. Zo kan je de verzendlabels makkelijk printen. Ze werken met twee verschillende verzenders: Bpost en DPD. Je kan de pakketten zelf in het postpunt binnenbrengen of je kan gebruik maken van de ophaalservice. Ook hier is de prijs afhankelijk van de bestemming en het aantal pakketten dat je verstuurt per jaar.

 

Sendy-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

Sendy

 • 4 vervoerders: PostNL, DPD, DHL en DHL Express
 • 10 integraties beschikbaar
 • Genereer automatisch exportfacturen

Sendy was vroeger ook wel gekend als Keendelivery en daarvoor nog als Jet Verzendt. Het is een Nederlands bedrijf dat al jouw verzendingen via één portal regelt. Ze bieden negen gratis webshopplug-ins aan. Wat wel opvalt is dat Shopify hier niet tussen staat.  Ze bieden ook een API aan waarmee je een koppeling op maat kunt maken indien er geen integratie met jouw webshopplatform beschikbaar is.

Wanneer je werkt met Sendy, heb je de keuze uit vier verzenders. Je kan kiezen tussen PostNL, DPD, DHL en DHL Express.

In het portaal kan je eenvoudig de zendingen aanmaken, labels printen en gepersonaliseerde track & trace-berichten maken. Ook is er een handig overzicht van al je zendingen per vervoerder en krijg je realtime data. Je hoeft ook niet alle vervoerders te gebruiken. Je kan bepaalde vervoerders makkelijk aan- of uitzetten.

 

Paazl-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

Paazl

 • Keuze uit meer dan 41 vervoerders
 • 7 integraties beschikbaar
 • Vooral voor grotere spelers

Paazl is een Nederlands bedrijf dat handige verzendsoftware aanbiedt. Ze staan vooral bekend om hun groot aantal verzenders waarmee ze samenwerken. Ze werken niet enkel met grotere verzenders samen, maar ook met kleinere, zoals Trunkrs en Packaly. Je kan gemakkelijk verzenders veranderen en nieuwe verzenders toevoegen. Je kan ook de bezorgopties aanpassen aan jouw productassortiment.

Paazl biedt alles wat je nodig hebt voor een gemakkelijke verzending aan op één plek. In hun gebruiksvriendelijke dashboard kan je de zending en tracking vlot opvolgen. Hun tarieven zijn iets hoger dan die van andere platformen. Hierdoor wordt Paazl vooral door grotere webshops gebruikt. Ook het koppelen van je webshop platform gaat vlot met Paazl. Ze bieden verschillende integraties aan voor platformen zoals WooCommerce en Magento.

 

Wuunder-logo-Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Motionmill-Antwerpen

Wuunder

 • Meer dan 300 verzenders
 • 15 beschikbare integraties
 • Enorm veel bezorgopties

Wuunder noemt zichzelf het meest innovatieve verzendplatform. Je kan via dit platform pakketten versturen bij meer dan driehonderd verzenders, waaronder ook verschillende lokale koeriers. Er is dus keuze genoeg om de meest geschikte vervoerder te vinden.

Het platform is eenvoudig te koppelen met jouw webshop door de verschillende integraties die ze aanbieden. Ze hebben flexibele verzend- en bezorgopties. Je kan bijvoorbeeld meerdere verzenders combineren in een zending. Je kan ook slimme verzendregels instellen zodat automatisch de juiste verzendmethode aan de juiste order of product gekoppeld wordt.

Door het overzichtelijke dashboard blijf je steeds op de hoogte van de voortgang van alle zendingen. Je kan ook eenvoudig jouw klanten op de hoogte houden over hun bestellingen door gepersonaliseerde trackingmails en pagina’s.

 

Mijn advies

Wat enorm opvalt is dat de meeste verzendplatformen afkomstig zijn uit Nederland. Het Belgische landschap van verzendplatformen staat nog in zijn kinderschoenen, terwijl je in Nederlandse platformen veel meer keuze hebt.

De meeste van bovenstaande platformen zijn vrij vergelijkbaar. Ze bieden integraties aan met de meest voorkomende webshop platformen, werken samen met verschillende vervoerders en bieden handige features aan om het verzendproces te vergemakkelijken.

We hebben bewust een prijsvergelijking van de verschillende platformen achterwege gelaten omdat dit van enorm veel verschillende factoren afhankelijk is. De prijzen kunnen erg verschillen door het aantal pakketjes dat je verzendt, het gewicht, de bestemming en de contracten. De meeste van deze platformen bieden wel een simulator aan op hun website waarop je jouw situatie kunt ingeven en zo een raming van de kosten kunt krijgen.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Sendcloud omdat we vinden dat zij het meest complete pakket aanbieden voor een vlotte verzending van A tot Z. Ze werken samen met de meest bekende vervoerders, bieden voldoende integraties aan en ze hebben veel custom mogelijkheden zoals de same day delivery en verzendregels om het proces te automatiseren. Enkele van de andere platformen bieden deze features ook aan maar we vinden het dat het totaalplaatje bij Sendcloud het meeste klopt.

Heb je een groot bedrijf dat veel pakketten verstuurt, zowel nationaal als internationaal? Dan raden we je toch eerder Paazl aan. Ze zijn iets duurder maar ze werken samen met enorm veel verzenders. Zo vind je altijd de beste manier om het pakketje op zijn bestemming te brengen. Ze bieden ook veel extra features aan om de delivery experience te vergroten. Deze zaken zijn natuurlijk niet rendabel als je maar weinig pakketten verstuurt op maandelijkse basis. Ben jij een grote speler in de e-commerce markt? Dan is Paazl ideaal voor jou.

Wil je toch een van de andere platformen proberen, dan raden we je wel aan om te kiezen voor een platform dat met verschillende verzenders werkt. Zo heb je altijd de keuze en dat biedt meer mogelijkheden. Let er ook goed op dat het platform dat jij uitkiest, een integratie aanbiedt met jouw webshopplatform. Dit kan je heel wat tijd besparen.

Om te vergelijking wat meer visueel voor te stellen, hebben we hieronder een handige vergelijkingstabel ingevoegd. (Klik om te vergroten!)

 

 

Zie je de bomen door het bos niet meer?

Geen stress! Wij begeleiden je graag bij de keuze voor een verzendplatform. Wil je meer weten over de verschillende verzendplatformen? Of wil je graag ontdekken welk verzendplatform het beste bij jouw webshop past? Neem contact met ons op.

Samen komen we er wel uit.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill