Leestijd 2 minuten

Op deze manier scoort jouw website op lokale zoekopdrachten

Meer en meer gebruikers van zoekmachines vernauwen hun zoekopdrachten regionaal. Dat is logisch: je wil graag zaken doen met mensen van vlees en bloed. Je wil mensen die je snel kan bellen en waar je desnoods even kan binnenlopen.

Niet de kwaliteit is het belangrijkste; het gaat vaak om de afstand. En dat is een beetje gek: het internet heeft toch geen grenzen?

Google heeft het inmiddels helemaal begrepen. Zij richten zich dan ook steeds meer op locatiegebaseerde zoekresultaten. Ik laat je zien hoe je, dankzij slimme SEO, scoort in deze categorie.

In Google Local Search gevonden worden

3 redenen om te optimaliseren voor lokaal zoeken

 1. Bouw merkbekendheid.
  Optimaliseer jouw website met lokale trefwoorden om je merkbekendheid te verhogen in je achtertuin.
 2. Werk op vertrouwen.
  Lokale bezoekers hebben meer affiniteit met je merk.
 3. Stijging van je ROI.
  Lokale klanten zijn makkelijker te converteren.

 

Optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten

Enkele aandachtspunten zodat je snel aan de slag kan:

 • Vermeld jouw plaatsnaam ( Antwerpen, Hasselt, Turnhout, … ) in de webteksten, afbeeldingsnamen en de metagegevens. Tijdens het doorzoeken en indexeren van jouw website door zoekrobots wordt de naam van de stad extra in de gaten gehouden. Logisch, want die informatie wordt uiteindelijk gebruikt om de zoekresultaten te verfijnen. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden door mensen die een webdesigner in Antwerpen zoeken? Laat dan de term ‘Webdesign Antwerpen‘ regelmatig op je pagina’s voorkomen. We noemen dit aspect van zoekmachineoptimalisatie ook wel ‘on-page SEO‘.
 • Meld je website aan bij Google My Business. Dit is gratis en bovendien snel geregeld. Je kan er zakelijke gegevens zoals adres, telefoonnummer en je openingstijden van je zaak in kwijt. Al deze details worden zichtbaar beschikbaar op een gedetailleerde kaart die de locatie van jouw bedrijf laat zien. Die kaart kan je daarna ook gewoon gebruiken.
 • Zoek naar goede backlinks. Links zijn een van de meest belangrijke aspecten van zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachines hechten veel belang aan inkomende links en beschouwen het als een graadmeter van de populariteit van jouw website. Je kunt bouwen aan kwalitatieve back links door jouw site aan te melden bij lokale directories met een hoge PR (page rank), Gele Pagina’s op het internet en lokale zoekmachines. Of begin te bloggen op externe websites en plaats in je blogs af en toe een link naar jouw eigen site. Ik doe dat zelf ook met mijn blogs op Frankwatching.
 • Selecteer de juiste serviceprovider. Als jouw bedrijf is gevestigd in België en jouw domein (.be) is ondergebracht bij een serviceprovider waarvan de servers staan in (goedkope) Australische datacenters, dan is de kans dat jouw website goed scoort in Australië reëel maar daarom niet gewenst. Ook weer logisch bij het indexeren van jouw website wordt dit aspect meegerekend om goede zoekresultaten weer te geven. Daarom is hosting van jouw website in het land waar de meeste van jouw klanten wonen is niet enkel een praktische beslissing.

 

De toekomst

Met de huidige verschuiving van desktop naar mobiel (smartphones, tablets en GPS-gestuurde toestellen) zal het lokale aspect en het feit of je als bedrijf ook lokaal gevonden wordt enkel toenemen.

Daarom moet je niet wachten met het implementeren van bovenstaande tips. Think global, act local.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill