De merge van 2 websites tot evenaar.tv

De nieuwe evenaar.tv

Reizen is iets wat we allemaal graag doen of waarvan we dromen: een grote wereldreis, een citytrip of een reisje in eigen land naar Brugge of de zee. Het vernieuwde evenaar.tv inspireert met prachtige reportages op het online tv-kanaal, nu aangevuld met persoonlijke reisverhalen door de bezoekers van reistips.be.

Wat vooraf ging

In de zomer van 2017 vroeg Mediahuis om een reisplatform op te zetten onder de naam reistips.be . Het belangrijkste aspect was het community gegeven. Zo bestond de inhoud van de website uit reisverhalen, gebracht door haar dagelijkse bezoekers. Door het schrijven van deze reisverhalen, kon je als gebruiker punten verdienen die je kon inruilen in een webshop voor goodies. Zo werd het community gegeven meteen een stuk aantrekkelijker gemaakt. Hoe actiever je werd in het platform, hoe meer voordelen je verkreeg. Zo kreeg je een betere status, waardoor je bijkomend werd uitgenodigd voor exclusieve events.

screenshot reistips.be

De vraag

Na een tijdje was Mediahuis in het bezit van twee verschillende websites met de hele wereld in de hoofdrol: reistips.be, een platform waar reizigers hun eigen verhalen kunnen delen en evenaar.tv, een tv-zender die het in alle hoeken van de wereld gaat zoeken. Twee sites die elkaar de facto aanvullen en daarom een mooi geheel zouden vormen.
Daaruit kwam de vraag of het mogelijk was om van evenaar.tv en reistips.be één website te maken. De inhoud moest bij elkaar gevoegd worden en evenaar.tv zou de hoofdsite worden.

Uitdagingen

Bij de samenvoeging van twee bestaande websites komt heel wat kijken. Er moeten een aantal dagen voorzien worden voor de samenvoeging, zodat we de aanpassingen kunnen doorvoeren en de werking van de site optimaal kunnen controleren. Zowel reisitps.be als evenaar.tv krijgen dagelijks heel wat bezoekers over de vloer en dat was dus een extra uitdaging: ettelijke dagen offline gaan behoorde dus niet tot de mogelijkheden.

Daarbovenop bevatte reistips.be een grote bulk aan content, door onder andere het community gegeven met het goodies systeem, alsook alle redactionele content die tot nu toe geschreven werd.

Naast de samenvoeging had de website nood aan een extra functionaliteit, zoals het inlezen van de redactionele content vanuit een centraal platform. Ook bestaande functionaliteit, zoals de programmagids, moesten worden aangepast aan de nieuwe omgeving.

Onze aanpak

Met het oog op snelle oplevering, werd na een uitgebreide brainstorm met de beheerders van evenaar.tv en reistips.be besloten om het project op te delen in 2 fases.

Fase 1

In de eerste fase werd de focus gelegd op de nieuwe look & feel. Hierbij werd voorzien dat de content van de 2 sites naadloos op elkaar aansloot op de nieuwe, samengevoegde website. Door de aanpassingen voor te bereiden in de back-up versie van de site, kon de huidige website blijven draaien en merkte de gebruiker niets van deze werkzaamheden. Hierdoor werd de offline-tijd beperkt tot minder dan een dag.

Fase 2

In de tweede fase richtten we de focus op het optimaliseren van de functionaliteiten van evenaar.tv, zoals onder meer een vernieuwde versie van de tv-gids. Daarnaast werd voorzien dat de redactionele content automatisch kon worden ingeladen vanuit een centraal input systeem.

De oplossing

Het resultaat was een nieuwe website, waar de content van reistips.be en evenaar.tv naadloos op elkaar aansluiten. De tv-streaming dienst en programmagids werden aangevuld met de reisverhalen van reistips.be. Dit zou een all-in website worden voor elke reisliefhebber!

screenshot evenaar.tv

WordPress totaalpakket

Met de realisatie van de nieuwe evenaar.tv werkten we een WordPress totaalpakket uit.
Zo werkten we heel wat content types op maat uit, zoals de goodies pagina, waar gebruikers hun gespaarde punten kunnen inwisselen voor goodies. Daarnaast installeerden we een heel arsenaal aan plugins voor alle mogelijke oplossingen, zoals de opzet van de evenaar.tv community. Deze community is voorzien van persoonlijke profielen, het goodie spaarsysteem, het indienen van eigen reisverhalen en nog veel meer.

Waarom WordPress?

WordPress is een open source platform, waardoor het wordt ondersteund door meerdere ontwikkelaars. Dit maakt dat je geïnstalleerde plugins regelmatig worden voorzien van updates waardoor je website steeds up-to-date is met de laatste trends en ontwikkelingen! Nog een groot voordeel aan een WordPress website, is dat hij is opgebouwd om goed te scoren in de zoekmachines. Tot slot is WordPress gemakkelijk in gebruik. Het maakt dat je als gebruiker op een eenvoudige manier content kan toevoegen zonder dat je daar onze hulp voor nodig hebt!

Zegt zo’n nieuwe WordPress website je wel wat? Contacteer ons & we bespreken de mogelijkheden!

Motionmill