Leestijd 3 minuten

Is het slecht voor je SEO om emoji’s te gebruiken in paginatitels en metabeschrijvingen????

Website-eigenaren die een informele touch aan hun metatitel en metabeschrijving willen geven, kunnen dit doen door emoji’s toe te voegen. Onder SEO-experts is het echter vele jaren een verhit debat geweest of Google je hiervoor afstraft door je lager in de zoekresultaten te plaatsen. Nu is er gelukkig een duidelijk antwoord: nee, emoji’s zijn niet slecht voor je SEO. Maar ook niet per se goed. De bron? Google zelf.

SEO emojis paginatitels metabeschrijvingen

Emoji’s zijn toegestaan, maar kunnen genegeerd worden door Google

Kort samengevat: het gebruik van emoji’s in paginatitels en metabeschrijvingen is toegestaan, maar helpt niet bij SEO en kan zelfs worden genegeerd door Google.

Dit verklaarde Google’s Search Advocate John Mueller tijdens de Google Search Central SEO-hangout die op 28 januari 2022 is opgenomen.

Een van de ingediende vragen ging over het standpunt van Google over emoji’s, met name als het gaat om het gebruik ervan in metatitels en -beschrijvingen.

Mueller is er duidelijk over: websites mogen emoji’s gebruiken op deze plekken, want het is niet in strijd met de richtlijnen van Google.

Maar is het raadzaam om ze te gebruiken? Voor je SEO zou het optimaliseren van webpagina’s met emoji’s wel eens verspilde moeite kunnen zijn. Je kunt Muellers reactie hieronder bekijken.

 

 

Emoji’s in paginatitels en metabeschrijvingen zijn niet slecht voor SEO

Websites mogen overal emoji’s gebruiken, of dat nu in paginatitels, metabeschrijvingen of in de hoofdinhoud is. Er is echter geen garantie dat Google deze emoji’s in zoekresultaten zal weergeven.

Google herschrijft sowieso al de meeste paginatitels. Maar zelfs als de zoekmachine ervoor kiest om de titel weer te geven die jij hebt geschreven, kan het de emoji’s weglaten.

Mueller zegt dat Google geen emoji’s zal weergeven als ze storend zijn of als het zoekfragment er misleidend uitziet. In plaats daarvan zal Google proberen het equivalente woord te vinden en dat in plaats daarvan te gebruiken.

Mueller zegt:

‘Je kan emoji’s zeker gebruiken in metatitels en -beschrijvingen op je pagina’s. We tonen deze niet allemaal in de zoekresultaten, vooral als we denken dat het de zoekresultaten een beetje verstoort omdat het er misleidend uitziet, of dat soort dingen.

Maar je kan ze er zeker in laten. Het is niet zo dat ze problemen veroorzaken. Ik denk niet dat je een significant voordeel zou hebben om die daar te plaatsen, omdat we hoogstens proberen te achterhalen wat het equivalent is van die emoji en misschien dat woord gebruiken dat we associëren met de pagina.’

 

Geen groot SEO-voordeel voor emoji’s in paginatitels en metabeschrijvingen

Hoewel emoji’s niet slecht zijn voor de SEO van je website, zijn ze er ook niet per se goed voor.

Google hecht niet ineens meer waarde aan jouw titels en beschrijvingen omdat er kleurrijke plaatjes in staan. De vindbaarheid van je pagina’s zal er niet door verbeteren.

Mueller zegt hierover:

‘Maar het is niet dat je een voordeel krijgt voor zoiets als, oh, je hebt een kleurrijke titel. Dus vanuit dat oogpunt, als je ze in je titels en beschrijvingen wilt hebben, ga ervoor. Als je ze daar niet wilt, is dat ook goed. Ik denk niet dat het je SEO schaadt of je SEO op welke manier dan ook helpt.’

 

SEO emoji's paginatitels metabeschrijvingen

 

Mijn advies over het gebruik van emoji’s in metabeschrijvingen

Op basis van de inzichten van Mueller, adviseer ik om je metagegevens standaard in platte tekst te schrijven als je voornaamste doel is om beter te scoren qua SEO. Emoji’s zijn weliswaar toegestaan, maar zullen grotendeels genegeerd worden bij weergave in zoekresultaten. Een positief effect op de ranking in Google zullen ze dus niet hebben.

Maar toch. Misschien is er andere reden om emoji’s te gebruiken?

Het mogelijke voordeel van emoji’s in metagegevens, is een verhoogd doorklikratio. Een kleurrijke emoji in je titel of metabeschrrijving kan de aandacht trekken in de gevallen dat Google de emoji’s weergeeft! Dat is natuurlijk alleen mogelijk wanneer Google dat doet, wat niet altijd het geval is. Dat maakt het gebruik wat lastiger, maar het maakt het in ieder geval een interessante mogelijkheid. We zullen er maar mee experimenteren. ???? ????

Wil je meer leren over SEO? Lees dan ook de onderstaande artikelen:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill