Leestijd 3 minuten

Efficiënter adverteren met lookalike audiences

Elk bedrijf heeft een ideale klant: iemand die de producten of diensten koopt of er al minstens interesse in toont. Hoe vind je die perfecte profielen en target je hen met jouw advertenties? Simpel: creëer lookalike audiences.

Motionmill adverteren met lookalike audiences

Of je nu een webshop hebt, boekhoudkundige diensten aanbiedt, festivals organiseert of cursussen keramiek geeft, de kans is groot dat ook jij voortdurend op zoek bent naar potentiële nieuwe klanten. 

Elk bedrijf heeft een ideale klant: iemand die de producten of diensten koopt of er al minstens interesse in toont. Je vindt hen in je klantenbestand, je mailinglijst, maar ook tussen je webbezoekers en de sociale mediagebruikers die op jouw video’s en andere content reageren. 

Dus hoe vind je die perfecte profielen en target je hen met jouw advertenties? Simpel: creëer lookalike audiences en bereik op die manier het publiek dat precies zoekt wat jij te bieden hebt. 

 

Wat zijn lookalike audiences? 

Een lookalike audience is een doelgroep die als twee druppels water lijkt op een van jouw bestaande doelgroepen: jouw klanten, webbezoekers, social media volgers en nieuwsbriefabonnees. 

Zo een vergelijkbare doelgroep kan je automatisch aanmaken op Facebook, Instagram, LinkedIn. Ook Google Ads heeft een overeenstemmende optie, de targeting-like audience. 

Dankzij machine learning maak je gebruik van de tonnen verzamelde data en de krachtige algoritmes om er je voordeel mee te doen. 

 

Wat zijn die dan, die voordelen van lookalike audiences?

  • Een goed afgestemd lookalike audience is niet groot. Omdat ze heel veel kenmerken en interesses gemeen hebben met je bestaande publiek, zijn ze stukken efficiënter. Met een heel gerichte campagne kom je net bij de leads terecht die op jou zitten te wachten. 
  • Vergelijkbare doelgroepen leveren ook betere resultaten op dan de doelgroepen die je zelf samenstelt. Je kan nu eenmaal nooit handmatig een doelgroep zo gedetailleerd creëren als een algoritme dat kan. 
  • Een lookalike audience zal vaak ook beter scoren dan een bestaande doelgroep. Onderschat niet het effect van de novelty factor. De mensen in de doelgroep lijken op je klanten, en zijn dus waarschijnlijk ook geïnteresseerd in wat jij te bieden hebt, maar ze kennen jou (nog) niet.
  • Omdat een lookalike audience een heel efficiënte doelgroep is, is het een ideaal targetgroep om nieuwe campagnes op te testen. De doelgroep is klein en dus ook kostenefficiënt. 

 

Hoe ga je te werk? 

De makkelijkste manier om een lookalike audience op te zetten, is met behulp van een Facebook Pixel, LinkedIn Insight Tag. Daarmee verzamel je alle gegevens van je websitebezoekers. Creëer voor jezelf een handig overzicht van alle tags die je gebruikt met Google Tag Manager. 

Ga ook zelf lijsten opstellen met een aangepaste doelgroep die je wil spiegelen. Je kan er een heleboel verschillende maken. Neem bijvoorbeeld de nieuwsbriefabonnees die je website vaak bezoeken, de webbezoekers die een product- of verkooppagina bezochten, maar niet tot een verkoop overgingen of social media volgers die vaak in interactie gaan met je videocontent, etc. 

Je laadt die lijst op in de business manager van jouw gekozen sociale media en het algoritme zoekt voor jou nieuwe mensen die heel wat eigenschappen gemeen hebben met jouw doelgroep. Ze baseren zich op demografische gegevens, interesses en gedrag. 

Maak je doelgroepgrootte liefst zo beperkt mogelijk: hoe kleiner de groep, des te groter de overeenkomsten zijn. Zet je je lookalike doelgroep ruimer, dan wordt die meer generisch. 

 

Klaar om je lookalike audience aan te spreken. 

Eens je je target audiences hebt opgeslagen ben je klaar om jouw advertenties op hen te gaan richten.
Nog even opfrissen hoe je op Facebook adverteert?
Raadpleeg onze Facebook Advertising how-to manual. 

 

Meer online marketing expertise in huis halen? 

Lijkt het toch allemaal net iets te ingewikkeld?
Geen nood. Bij ons kan je altijd terecht voor hulp en advies. 

Of wil je jouw online marketing professioneler aanpakken, maar ontbreekt het je aan tijd en expertise? Onze online marketeers denken voor en met jou de perfecte online marketingstrategie uit.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill