Leestijd 5 minuten

Schrijf nieuwsbrieven waarmee je uitstijgt boven de grijze massa [met o.a. Hello Fresh, Nuud en Rijksmuseum]

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als een bedrijf mij niet weet te boeien met zijn digitale nieuwsbrieven, dan schrijf ik mij uit van de mailinglijst.

Gelukkig zijn er volop bedrijven die in hun mailings wél weten te inspireren, motiveren en marineren. (Geen typfout. Dat laatste geldt voor een kookwebsite waarop ik geabonneerd ben.)

Wil je ervoor zorgen dat je klanten ook op de lange termijn jouw schrijfwerkjes in hun overvolle mailboxen willen blijven ontvangen? Doe goede ideeën op aan de hand van deze 5 voorbeelden van ijzersterke nieuwsbrieven.

Originele nieuwsbrief schrijven

De brandinggerichte nieuwsbrieven van Nuud

Nuud maakt deodorant die geen deodorant is. Hun kleine tubes (die gemaakt zijn van suikerriet!) bevatten een geconcentreerde, geurloze crème die je onder je oksels smeert. Waar traditionele deo’s zweetgeur maskeren, zorgt Nuud ervoor dat je niet gaat zweten. En zweet die er niet is kan ook niet gaan stinken. Allemaal heel leuk, denk je misschien, maar wat heeft dat te maken met nieuwsbrieven schrijven?

Welnu, het toffe aan Nuud is dat ze hun mailings niet (altijd) over hun product laten gaan. Natuurlijk hinten ze er af en toe wel naar, maar opvallend veel nieuwsbrieven van Nuud bevatten een positieve, opgewekte boodschap waar geen druppel deo aan te pas komt.

Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld. Er wordt geen woord gerept over hun product en toch communiceert de tekst en het beeld alles waar Nuud voor staat.

⋅ Onderwerpregel van onderstaande mail: Hallo ontzettend leuk wezen

 

Voorbeeld originele nieuwsbrief

 

Wat Nuud doet is nieuwsbrieven schrijven in het kader van hun bredere branding. Ze zien hun mails niet als een manier om producten te verkopen, maar om zichzelf in het geheugen van hun doelgroep te verankeren als een aangenaam, lief, toegankelijk merk.

Om het openingspercentage te verhogen gebruikt Nuud op slimme wijze krachtige woorden in de onderwerpregel, waarvan het bewezen is dat ze mensen aansporen tot klikken. Je zal overigens verderop zien dat veel andere merken dit ook doen.

Als Nuud-abonnee weet ik dat een nieuwe mail van hen altijd een glimlach op mijn gezicht zal brengen. En dat is een pak beter dan het alternatief: een merk dat niets anders doet dan opscheppen over hoe geweldig hun product is.

 

Leestip: MailChimp vs Sendinblue: welk mailingprogramma is beter?

 

De originele nieuwsbrieven van Motionmill

Ook de nieuwsbrieven die het opperhoofd van Motionmill, mijn weledelhooggeboren baas Mark Tollenaere, om de twee weken verstuurt zijn de moeite van het lezen waard. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats omdat ik hem help ze te schrijven. Maar in de tweede plaats komt dat omdat Mark lef heeft.

Mark gaat niet voor de makkelijke weg. Als er een onderwerp is waarover hij wil schrijven omdat hij vindt dat er een parallel te maken is met zijn expertise van online ondernemen, dan schrijft hij daarover.

Hij heeft al veel ongewone onderwerpen in zijn mailings verwerkt:

Maar mijn favoriete nieuwsbrief van Mark is wellicht die waarin hij schrijft over de verjaardag van zijn dochter en de moeite die hij had om een gepast cadeau te vinden. Deze mailing had een openingspercentage van ruim 30%. Goed dus! Je leest hem hieronder.

⋅ Onderwerpregel van onderstaande mail: Dit leerde mijn dochters verjaardag mij over webshops

 

Voorbeeld originele nieuwsbrief

 

Wat valt op als je de mailings van Mark leest? Door ongewone onderwerpen als insteek te nemen voor nieuwsbrieven, is er altijd een goede dosis originaliteit aanwezig. Dat gegeven, plus het feit dat hij in de nieuwsbrieven gratis veel leerzame artikelen deelt, zorgen ervoor dat mensen geabonneerd willen blijven.

De Motionmill-nieuwsbrieven ontkrachten direct de mythe dat een mailing altijd korte, bondige teksten moet bevatten. Je mag gerust een verhaal vertellen. Zolang je maar een goed verhaal vertelt.

Wil je je aanmelden voor de originele nieuwsbrieven van Mark? Dat kan hier.

 

De levensechte nieuwsbrieven van Impact Copywriting

Dat een nieuwsbrief niet altijd een gelikt grafisch ontwerp nodig heeft om op te vallen, bewijst copywriter Bram Thiry van Impact Copywriting.

Zijn nieuwsbrieven zijn doodsimpel qua opmaak: gewoon platte tekst op een witte achtergrond, hooguit met een afbeelding ertussen geschoven als daar de noodzaak voor is.

Ondanks het gemis van een strak design vallen zijn e-mails op. En dat is te danken aan de teksten. Hij gebruikt alledaagse, herkenbare situaties uit zijn leven om een link te leggen naar zijn werk als copywriter. De mails zitten vol humor, wat ervoor zorgt dat ik ze altijd met plezier lees.

Hieronder een voorbeeldje van één van Brams schrijfsels.

⋅ Onderwerpregel van onderstaande mail: Je wordt er spontaan blij van.

 

Voorbeeld goede nieuwsbrief

 

Brams e-mails bevestigen datgene wat de Motionmill-nieuwsbrieven al bewezen: dat een nieuwsbrieftekst niet per se kort en compact hoeft te zijn.

Storytelling voor bedrijven heeft de toekomst, echt waar.

 

Lees ook: Een schrijver vertelt: hoe zet je storytelling in om meer te verkopen?

 

De commerciële nieuwsbrieven van Hello Fresh

Ik heb bewondering voor de marketingmensen van Hello Fresh. Hun nieuwsbrieven zijn weliswaar suuuuupercommercieel, maar dit stoort geen moment.

Hun woord- en beeldkeuze is perfect voor een commerciële nieuwsbrief: alle slimme verkooptrucs zitten erin verwerkt en toch voelen de mailings vriendelijk en zelfs behulpzaam aan. Hello Fresh weet perfect het gevoel over te brengen dat ze een goede vriend zijn die jou wilt helpen.

Ieder bezwaar dat je kan hebben tegen het kopen van een Hello Fresh-doos wordt weggenomen in slechts een paar korte, krachtige zinnen. Aanschouw het maar eens met eigen ogen.

⋅ Onderwerpregel van onderstaande mail: 2x 50% korting – wat zeg je ervan?

 

Voorbeeld commerciële nieuwsbrief

 

Ook slim is het integreren van het balkje ‘Hulp nodig?’. Ik weet uit ervaring dat het niet altijd vanzelfsprekend is hoe het bestellen bij Hello Fresh werkt (wat dan weer een kritiekpuntje is op de UX van hun website). Door het helpcenter in de nieuwsbrief al naar voren te schuiven, zullen mensen die hadden afgehaakt misschien toch kopen.

Wil je jouw nieuwsbrieven een commerciële insteek geven? Probeer hem dan te schrijven vanuit de behoeften van je doelgroep. Neem bezwaren weg en benadruk de voordelen. Schrijf op een sympathieke manier. Je wilt immers niet overkomen als een gladde, opdringerige autoverkoper.

 

De oogstrelende nieuwsbrieven van het Rijksmuseum

De collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het zou de eer van het museum te na zijn als ook hun nieuwsbrieven niet minstens visuele meesterwerkjes waren.

⋅ Onderwerpregel van onderstaande mail: Het mooiste uit Rijksstudio

 

Voorbeeld mooie nieuwsbrief

 

De nieuwsbrieven van het Rijksmuseum vallen zonder twijfel op in je mailbox. Dit is hoe een observant het verwoordt:

‘De nieuwsbrief van Rijksmuseum is een eye-catcher. Een duidelijk onderwerp met veel beelden en weinig tekst, waardoor de cta’s opvallen en je makkelijk door kunt klikken naar de juiste pagina.’

Daarmee stem ik volledig in.

Van de mails van het Rijksmuseum leren we dat het een slimme strategie kan zijn om een zeer visuele nieuwsbrief te maken als jouw product of dienst zeer visueel is.

 

Nieuwsbrieven schrijven: bepaal een insteek en maak er je kracht van

Wil je nieuwsbrieven schrijven? Kies een insteek en houd daaraan vast. Dat is wat de bovenstaande bedrijven doen en dat is wat hen zo sterk maakt. In zekere zin maken deze bedrijven van hun merk een personage, zoals in een tv-serie of stripreeks: je weet wat je kan verwachten en toch is het telkens weer een beetje anders.

Kunnen jouw nieuwsbrieven een sausje originaliteit en professionaliteit gebruiken? Spreek een schrijfgrage collega, broer of buurvrouw aan, of vraag een ervaren copywriter om hulp. Je mag altijd contact opnemen met mij.

 

Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook op marketingplatform Frankwatching.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill