Leestijd 8 minuten

22 schokkende oude advertenties die tegenwoordig politiek incorrect zouden zijn

Je mond valt open als je in de geschiedenis van adverteren duikt. Slogans, foto’s en zelfs productnamen die nu als politiek incorrect gezien worden, stonden enkele decennia geleden paginagroot in de krant.

Tot niet zo heel lang geleden werden dropmerken vaak geadverteerd met een karikaturale beeltenis van onze zwarte medemens. Fabrikanten van huishoudelijke producten benadrukten graag de traditionele rolverdeling van man en vrouw: de man als kostwinnende heer des huizes, de vrouw als poets- en kookwonder.

Ik wil je laten zien op welke schokkende wijze alledaagse items vroeger geadverteerd werden.

Nigger Boy Licorice

1. Mannen zijn beter dan vrouwen!

Men are better than women!‘ roept deze vintage reclame-uiting, de eerste in ons lijstje met politiek incorrecte advertenties. Na deze discutabele kopregel benadrukt de advertentie dat vrouwen weliswaar binnenshuis hun nut hebben, maar niet meer dan een last zijn daarbuiten.

 

Men are better than women - Drummond Sweaters

 

Kijk eens, wat een formidabele mannen! Zonder moeite dragen ze het gewicht van een vrouw die van een berg is gedonderd en nu vecht om haar leven.

De advertentie is gehuld in zo’n dikke laag stereotypering dat je in eerste instantie helemaal niet doorhebt dat ze truien proberen te verkopen.

 

2. Onschuld is sexyer dan je denkt

Hoewel de onderstaande afbeelding er op het eerste zicht onschuldig uitziet, realiseer je je bij het lezen van de woorden dat dit plaatje 100% thuishoort in deze lijst met politiek incorrecte advertenties. Hoewel het een advertentie is voor bodylotion of iets dergelijks, is elke advertentie die een kind en het woord ‘sexy’ samenbrengt een duidelijke ‘hell no!‘ voor de hedendaagse consument.

 

Vintage advertentie

 

Hoe schattig het meisje in deze advertentie ook is, we kunnen het niet helpen dat we ons enorm ongemakkelijk voelen tijdens het lezen.

 

Leestip: 8 taalfouten die je online advertenties om zeep helpen

 

3. Welk meisje houdt nu niet van een Big Boner?

Nee, het is geen grap: dit hotdogmerk bestond echt! Sterker nog: ze bestaan nog steeds en hebben een hele website vol met het soort taalgrappen die je hieronder ziet.

 

Big Boner Hotdogs

 

Er valt niet echt veel te zeggen over deze hotdogadvertentie, behalve dat het een opvallende manier was om hun eten te verkopen. Overigens bestaat het merk al sinds 1849, lang voordat het woord ‘boner‘ in het Engels een eufemisme werd voor een erectie. Maar zodra dit eufemisme algemeen gekend was, begon Boner Billy’s het volop te gebruiken in hun politiek incorrecte advertenties.

 

4. Vrouwen kunnen niet rijden?

Waar de vorige advertentie hooguit getuigd van een puberale smaak, is de onderstaande advertentie van Volkswagen ronduit seksistisch te noemen.

 

Seksistische advertentie jaren 50 Volkswagen

 

Ken je dat oude stereotype dat vrouwen niet kunnen rijden? Blijkbaar kenden de marketeers van Volkswagen het ook, want ze gebruikten het om reclame voor hun auto te maken. Blijkbaar zijn mannen immuun voor auto-ongelukken, maar hun vrouwen niet. Maar maak je geen zorgen, want het bezit van een Volkswagen komt blijkbaar met een gratis verzekering. ‘Je kan alles wat ze gebruikt om de auto te stoppen gemakkelijk vervangen.’ Joepie!

 

5. Begin vandaag nog amfetamine te gebruiken!

Wanneer vrouwen niet te druk bezig zijn om de Volkswagen van hun man in puin te rijden, richten ze zich op andere belangrijke zaken, zoals slank blijven. En wat is een betere manier om slank te blijven dan het nemen van zeer verslavende drugs?

 

Advertentie jaren 40 Amfetamine

 

Voordat er strengere regels waren voor het gebruik van drugs, werden er voor allerlei zaken verslavende middelen voorgeschreven. Deze politiek incorrecte advertenties uit de jaren ’40 zijn daar het bewijs van.

 

Gerelateerd artikel: Marketingfouten die ik gemaakt heb waarvan JIJ kan leren

 

6. Een vrolijk varken… met een mes!

Deze advertentie heeft gelukkig geen ondertoon van seksisme of pedofilie zoals enkele voorgaande voorbeelden, maar desondanks denk ik bij het zien van deze Franse worstenadvertentie: waarom?

 

Vintage advertentie Saucisson d'Auvergne

 

Bij het zien van een levend varken dat zichzelf met een scherp mes in stukken snijdt zal ik nooit denken: oh, dat lijkt mij goede worst, die ga ik kopen!

Maar voor originaliteit krijgen ze een 10 op 10.

 

7. Ze was de perfecte vrouw, maar…

Wat definieert een ‘perfecte vrouw’? Zijn het haar kookkunsten, haar schoonheid, of is het haar bereidheid om zich aan haar man te onderwerpen? Al die dingen maken de perfecte vrouw… plus de eigenschap dat ze haar ‘vrouwelijke hygiëne’ niet verwaarloost, wat blijkbaar nogal eens gebeurt volgens deze vintage advertentie.

 

Vintage advertentie

 

Gelukkig is vandaag de dag het idee over vrouwelijkheid een pak ontwikkelder!

 

8. Zwangere vrouwen mogen niet dik zijn

Niemand vindt het vandaag de dag raar dat een zwangere vrouw een bolle buik heeft. In vroegere tijden waren er echter mensen die vonden dat een zwangere vrouw een platte buik moest hebben. De vrouw moest zelfs zo ver gaan om een korset te dragen om haar zwangerschap te verbergen.

 

Oude advertentie

 

Deze oude advertentie beweert dat korsetten dragen voor ‘betere baby’s’ zorgt omdat de buik beter ondersteund wordt. Mooi verhaal. Wat deze advertentie uiteraard écht suggereert is dat een dikke buik niet mooi is.

 

9. Hoera, eindelijk kunnen vrouwen een fles openen!

Wij vrouwen zijn behoorlijk incapabel. We zijn waardeloos in bergwandelingen, kunnen niet autorijden, hebben amfetamines nodig om slank te blijven… En als we deze advertentie mogen geloven zijn we ook al niet in staat om een fles te openen. Lange leve Alcoa Aluminium en hun vrouwvriendelijke doppen!

 

Seksistische advertentie jaren 50

 

Mooi ook hoe de vermeende superioriteit van de man in de eerste zin weer wordt benadrukt: ‘Zonder een mes, flessenopener of zelfs een man!’

 

Leestip: 10 taalfouten die Vlamingen vaak maken (en jij nu niet meer)

 

10. Leuk dagje uit: atoombommen kijken

Wat zullen we vandaag eens gaan doen met het hele gezin? Een dagje naar het park, misschien een wandeling door de dierentuin, of toch maar een atoombomontploffing bekijken?

 

Rare advertentie

 

Hoewel dit een interessante demonstratie van wetenschappelijk vernuft moet zijn geweest vóór de verwoesting van Hiroshima en Nagasaki, lijdt het geen twijfel dat deze advertentie vandaag de dag smakeloos zou zijn. Misschien toch maar een picknick in het park vandaag?

 

11. Stevie Wonder en Atari

Stevie Wonder, de blinde muzikant, in een advertentie uit 1981 van Atari: ‘Als ik videogames kon spelen, zou het op de Atari zijn!’

 

Oude advertentie

 

Wat interessant is, is dat Stevie Wonder blijkbaar ingestemd heeft voor het gebruik van zijn naam en hoofd in deze advertentie. De beste man staat nota bene met een Atari-controller in zijn handen. Toch zou een advertentie als deze, waarin blindheid op zo’n manier wordt gebruikt, voor heel wat ophef zorgen tegenwoordig.

 

12. It’s a holly jolly Christmas…

We schreven al eens over het warenhuisketen dat zijn klanten aanspoort tot verkrachting tijdens het kerstdiner. Pardon? Ja, je leest het goed. Het gaat om een pagina in de kerstcatalogus van 2015 van het Amerikaanse bedrijf Bloomingdales. Dit is niet eens zo lang geleden. Ik breng deze advertentie graag nog eens onder de aandacht om je te laten zien dat ook marketeers van nu nog steeds domme dingen doen.

 

Warenhuis Bloomingdales spoort klanten aan tot verkrachting

 

Spike your best best friend’s eggnog when they’re not looking, lezen we. Dit kan losjes vertaald worden als: ‘Doe drugs in de eggnog van je beste vriendin wanneer ze niet kijkt.’ Eggnog is een typisch kerstdrankje. Drugs in een drankje doen heeft doorgaans seksueel misbruik als doel.

Waarom, Bloomingdales, waarom?

 

Lees er meer over in: Onmisbare marketinglessen die ik leerde van de fatale fouten van bedrijven

 

13. Sigaretten, het gezonde tussendoortje

Ah ja, die goede oude tijd dat de dokter er lustig op los pafte terwijl hij met een stethoscoop naar je ademhaling luisterde!

 

Rare oude advertenties

 

‘Meer dokters roken Camel dan eender welke andere sigaret’, vertelt Camel in hun politiek incorrecte advertenties uit vervlogen tijden. Uit vreemde vervlogen tijden, moet ik zeggen.

 

14. Haarborstels helpen niet tegen scalperen

Waarom gebruiken zoveel adverteerders van weleer de problemen van andere culturen om hun producten te verkopen? Waarom kan er niet gewoon gezegd worden dat deze elektrische haarborstel je haarproblemen zal verhelpen?

 

Politiek incorrecte advertentie

 

Bovendien had deze adverteerder geen probleem met het doel van enkele onware beweringen, zoals de claim dat hun haarborstel hoofdpijn en neuralgie zou helpen genezen.

 

15. Geef je kind gerust een kilo boter als ontbijt

Hoe graag we ook zouden willen dat dit waar was, boter is nu eenmaal een van de slechtste dingen die je in je lichaam kan stoppen.

 

Valse beweringen advertenties

 

Boter smeert je slagaders en aders, beweert de fabrikant. Niet alleen weten we al lang dat dit niet waar is, maar let ook eens op de excessieve hoeveelheid boter die dat kind op zijn bord krijgt. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen…

 

16. Cocaïne voor je kind

Heeft je kind last van tandpijn? Dan geef je het natuurlijk cocaïne! Nu beschikbaar voor de bescheiden prijs van 15 cent. (Ik moet toegeven: dat klinkt als een goede deal!)

 

Cocaine Toothache Drops

 

Weet je wat? Misschien is het het beste om toch maar gewoon een aspirine te nemen. Of beter nog: naar de tandarts te gaan.

 

17. Alcohol als remedie voor je alcoholprobleem

Het is op zich al een sterke bewering dat alcohol je alcoholprobleem kan verhelpen. Maar deze portfabrikant mengt ook nog eens cocainesiroop door zijn alcoholismebestrijdende alcohol.

 

Valse beweringen in advertenties

 

Met Bogg’s Tawny Port word je naast alcoholist ook nog eens drugsverslaafd. De dingen die men vroeger bedacht gaan je verstand te boven.

 

18. Roken helpt tegen astma

Zijn er astmapatiënten die meelezen? Dan wil ik je op het hart drukken dat je blij moet zijn dat je niet in vroegere tijden leefde, toen ze sigaretten voorschreven als remedie tegen je aandoening.

 

Onware beweringen in advertenties

 

Het meest onwerkelijke aan deze advertentie is nog wel de tekst onderaan: ‘Niet aanbevolen voor kinderen onder de 6 jaar’. Wat?! Dus deze sigaretten mogen wel gerookt worden door kinderen vanaf 7 jaar?!

 

19. ‘Omdat mama geen zeep koopt van racistische bedrijven’

‘Waarom wast jouw mama je niet met Fairy-zeep?’ vraagt het blanke kindje aan het zwarte kindje. Ik hoop van harte dat het zwarte kindje geantwoord heeft: ‘Omdat mijn mama geen zeep koopt van racistische bedrijven.’

 

Racistische advertentie

 

En als je denkt dat deze erg is, dan moet je de volgende eens zien. De politiek incorrecte advertenties in deze lijst worden alleen maar extremer.

 

20. Deze zeep wast alles weg – zelfs je huidskleur

De zeep van Lautz Bro’s & Co beweert zo goed te zijn, dat het letterlijk alles van je lichaam verwijdert, inclusief je huidskleur. En omdat een zeepreclame uit vroegere tijden niet compleet was zonder waanzinnige raciale vooroordelen, werd dit uiteraard gedemonstreerd aan de hand van een zwarte jongen van wie de kleur van zijn huid werd geschrobt.

 

Racistische advertenties

 

Lautz Bro’s & Co is erin geslaagd om het ultieme niveau van triestheid te bereiken met hun advertentie. Chapeau.

 

Lees ook: 30 afbeeldingen voor iedereen die visuele inspiratie nodig heeft

 

21. De vrouw hoort in de keuken, bij haar ovenschaal

Wat we leren van deze advertentie? Dat de vrouw des huizes dankzij deze ovenschaal eindelijk haar kinderdromen waarheid kan maken, zoals het koken van maaltijden voor haar man.

 

Seksistische advertentie jaren vijftig

 

Niet alleen kan je een gerecht in deze schaal koken, serveren en bewaren, maar ook is de schaal supermakkelijk af te wassen. Wow, Pyrex, je hebt me overtuigd! (Ja, dit was sarcasme.)

 

22. Een bril voor het blondje

In deze lange lijst vol huiveringwekkend racistische en seksistische advertenties, is deze brillenadvertentie over het stereotype ‘domme blondje’ een goede afsluiter. ‘Vroeger was ik blond’, zegt de tekst naast de bebrilde blonde dame. Oftewel: nu ze een bril heeft, lijkt ze minder dom.

 

Seksistische advertentie

 

Deze Franse advertentie is nog niet eens zo oud, wat bewijst dat stereotypering in de reclamewereld nog lang geen uitgestorven fenomeen is.

 

Politiek incorrecte advertenties worden nog steeds gemaakt

Natuurlijk weet ik dat een beetje controverse een succesvolle manier kan zijn om je merk op de kaart te zetten. Maar er is een verschil tussen een rebelse aanpak en een compleet ongevoelige aanpak. En het probleem met ongevoelige advertenties is dat ze helaas nog steeds bestaan. Omdat tegenwoordig vaker en vaker algoritmes en niet mensen bepalen wat je te zien krijgt, is het des te belangrijker dat wij, de adverteerders en marketeers van deze wereld, een vleugje tact aan ons werk toevoegen.

Twitter en Facebook hebben in het jaar 2000 racistische marketingalgoritmes stil moeten leggen. In 2018 kwam Heineken in opspraak door een raciale ongevoeligheid in een Australische reclame. En in 2020 boycotten grote bedrijven als Unilever en Coca-Cola Facebook omdat ze vinden dat het social medium harder moet optreden tegen racisme.

Ik wil dit artikel afsluiten met de vraag aan bedrijven en marketeers om goed na te denken voordat je een advertentie de wereld in stuurt. Wees zeker niet bang om een keer iets gedurfds te doen, maar let op dat je niet iets dwaas doet. Want niet alleen kan je veel mensen kwetsen, ook kan je de reputatie van je merk grondig beschadigen. En geen van beide dingen wil je bereiken.

 

Auteursrecht hoofdafbeelding: Museums Victoria

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill