Leestijd 2 minuten

Marketingfouten die ik gemaakt heb waarvan JIJ kan leren

Niemand is zonder fouten, ook vakmensen niet. In mijn carrière als marketeer heb ik fouten gemaakt, dat geef ik zonder blikken of blozen toe. Zeker op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, of SEO, heb ik blunders begaan. Dat heeft er alles mee te maken dat SEO een bijzonder lastig gebied van marketing is. Internetgigant Google past met regelmaat zijn algoritme aan en bedenkt constant nieuwe manieren om websites te belonen (of bestraffen) voor bepaalde acties. Maar ook op vlak van online adverteren heb ik weleens een misstap gezet.

Lees en leer. Vandaag ben ik een open boek.

Marketingbureau Antwerpen

Fout 1: Grote stukken tekst in headertags zetten

Deze fout beging ik enkele jaren geleden, en ik schaam mij er nog steeds voor.

Voor een klant uit Antwerpen schijf ik blogs met als doel de SEO van zijn website te verbeteren. Zoals je wellicht weet beloont Google websites die regelmatig nieuwe content uploaden. Bovendien kunnen potentiële klanten die op zoek zijn naar specifieke informatie via Google op jouw site terecht komen als jouw blog die informatie bevat.

Omdat de site van de klant al iets ouder was, was de standaardlettergrootte van de tekstvakken vrij klein. Tegenwoordig is lettergrootte 16 met een tussenruimte van 1,5 de minimale standaard. De site van de klant had echter grootte 12, zonder extra tussenruimte.

Dat alles zorgde voor weinig leesbare blogs, en dat was jammer, want ik stak veel tijd in de inhoud. ‘Is er een makkelijke manier om de tekst iets groter te maken?’ vroeg ik mijzelf af. Ik zocht een manier zonder programmeerwerk.

Ja, ik vond die manier.

Wat ik deed is het volgende: ik zette zijn blogs in hun geheel in een header 4. In andere woorden: ik kende aan gehele teksten de status toe van een tussenkop. Op de site van de klant waren de H4-letters in lower case en heel prettig leesbaar. Ik vond het een gouden idee: zonder duur programmeerwerk kon ik de blogs fijn leesbaar maken!

Ach, had ik het maar niet gedaan!

Google blijkt pagina’s waarin teveel tekst in headertags staat niet serieus te nemen. ‘Waarom bestaat deze pagina alleen maar uit titels en tussenkopjes?’ lijkt de zoekmachine te redeneren. ‘Dat kan geen geloofwaardige pagina zijn.’ Het resultaat: Google neemt de pagina niet mee in zijn ranking.

Met wat programmeerwerk heeft mijn collega uiteindelijk (alsnog!) alle bodytekst in grotere standaardgrootte geplaatst. Ik heb mijn lesje geleerd: ook als het om SEO gaat is een goedkope oplossing niet altijd een goede oplossing!

 

Fout 2: Een nulletje teveel

Voor een van onze klanten hadden we een SEA campagne opgezet. De campagne liep al een tijdje en was zeer succesvol. De leads stroomden vlotjes binnen. Omdat ik vond dat er nog meer potentieel in zat, besloot ik in samenspraak met de klant om het budget wat te verhogen. Het dagbudget stond origineel ingesteld op slechts €5 per dag. We besloten dit te verdubbelen dus maakte ik er €10 van. Enkele dagen later wou ik de impact van de budgetverhoging gaan bekijken en wat bleek…

Ik had er per ongeluk een nulletje teveel bijgezet. Het dagbudget stond dus niet op €10 maar op €100. Ik verschoot me natuurlijk een ongeluk. Er was ineens al €400 uitgegeven in plaats van de voorziene €40. Ik heb het natuurlijk direct aangepast maar ik moest het ook nog tegen de klant gaan vertellen. Ik kan je vertellen dat dat minder fijn was.

Het gekke aan heel deze fout is dat je normaal gezien van Google een waarschuwing krijgt wanneer je jouw budget met een te groot verschil verhoogd. Ik snap dus nog steeds niet goed hoe ik hierover heb kunnen kijken. Sinds dit voorval ben ik wel een stuk voorzichtiger geworden. Ik zal mijn budgetten altijd vierdubbel checken.

 

Marketingbureau Antwerpen

Fotobron: Andrea Piacquadio op Pexels

 

Fout 3: Te grote afbeeldingen

Vele jaren geleden, toen webshops nog een noviteit waren en fietswielen nog niet rond, kreeg ik de opdracht om een online winkel van afbeeldingen te voorzien. Het ging om honderden producten, met honderden afbeeldingen.

De klant leverde de afbeeldingen aan in groot formaat. Ze waren stuk voor stuk meerdere megabytes. Te veel van zulke grote afbeeldingen kunnen een website langzaam maken.

Dat vertelde ik de klant ook. Ik maakte duidelijk dat ik de afbeeldingen allemaal moest verkleinen. (Nu bestaan er handige plug-ins die dat doen; destijds echter was het handwerk.)

‘Geen tijd en geen budget voor,’ liet de klant weten, ‘ze mogen geüpload worden zoals ze zijn.’

Ik wist dat dit een fout besluit was, maar ik knikte en ging ermee aan de slag. Het zal je niet verbazen, maar de webshop werd uiteindelijk langzamer dan een paard zonder benen.

Was ik hiervoor verantwoordelijk? Ik vind van wel. In ieder geval grotendeels. Goed, ik had de klant laten weten dat de afbeeldingen een negatieve invloed op de websitesnelheid zou hebben, maar ik heb niet aangedrongen. Ik heb hem niet verteld dat een langzame website ook jouw ranking in Google beïnvloedt.

Goed, zelfs al had ik dat gedaan, had er de kans bestaan dat de klant nog steeds ‘nee’ had gezegd. Maar dan had ik tenminste écht mijn best gedaan om de schade te beperken.

Ik had dan kunnen zeggen: ‘Sorry, dan plaats ik deze afbeeldingen niet op de website.’ Want wanneer je als marketeer niet achter een handeling staat, moet je de opdracht weigeren.

 

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt

De zuurpruimen onder mijn lezers zullen denken: ‘Zoveel fouten, jij bent vast een slechte marketeer.’

Waarop ik repliceer: ‘Iedere marketeer maakt fouten. Ook de beste exemplaren. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.’

Het verschil tussen mij en mijn collega’s is echter dat ik mijn leerproces niet probeer te verbergen. Ik durf ervoor uit te komen dat niet altijd alles vlekkeloos gaat. Soms moeten er brokken gemaakt worden om iets moois te kunnen bouwen. Ik schreef er al eens een artikel over.

Het beste wat je kan doen is leren van je fouten, nietwaar?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill