Leestijd 4 minuten

Accenten in websiteadressen gebruiken: kan dat?

Wat gebeurt er wanneer je het websiteadres caférenée.be/à-la-carte-menu zou willen maken? Kunnen browsers en andere programma’s overweg met accenten in een websiteadres, domeinnaam, slug of URL? Of is het resultaat een 404-pagina?

Nu, de Nederlandse taal is niet rijk aan woorden en namen met accenten. Het vraagstuk ‘Kan ik een accent gebruiken in een websiteadres’ is dus weinig relevant als je website 100% in het Nederlands is.

Maar wat als je je website wilt vertalen naar het Frans, of naar een andere taal die rijk is aan accenten? In dit artikel wil ik opheldering verschaffen. Maar zoals je zal zien, is het nog niet zo makkelijk.

Accenten gebruiken in website-adressen

Accenten in domeinnamen

Het eerste element dat we onder de loep nemen in deze analyse van accenten in websiteadressen, is de domeinnaam.

Accenten in een domeinnaam: is het technisch mogelijk?

Ja, technisch gezien is het mogelijk.

Maar het heeft mogelijk wel gevolgen. Hierover vertel ik meer in de volgende paragraaf.

 

Het probleem met accenten in een domeinnaam

Zo legt ex-Google-medewerker Jonathan Zhang het uit op Quora:

Het grootste probleem met het gebruik van een geaccentueerde domeinnaam (bijvoorbeeld iets dat een letter gebruikt die er zo uitziet: á) is dat het DNS-protocol dit niet ondersteunt. Aangezien het DNS-protocol alleen ASCII ondersteunt, verandert het je domeinnaam in een reeks onherkenbare letters en cijfers. Een voorbeeld hiervan zou zijn als je website Bücher.com was, dat zou dan worden omgezet in xn--bcher-kva.com, wat een punicode-domein wordt genoemd.

En op het forum van Stackoverflow lezen we ongeveer hetzelfde:

Het DNS-protocol ondersteunt alleen ASCII. Domeinen met tekens met accenten worden gecodeerd naar ASCII met behulp van Punycode. Dat betekent dat je domein éxàmplê.com eigenlijk xn--xmpl-0na6cm.com is.

Het is een zekerheid dat er veel software is die geen ondersteuning biedt voor geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN). Het is aan jou om het te testen in je omgeving en te beslissen of de voordelen van een rich character set in je domeinnaam de moeite waard zijn.

Waar moet je op letten als je accenten in een domeinnaam wilt plaatsen?

De hierboven geciteerde forumer geeft je een paar dingen om te controleren:

  • Ondersteunt je webbrowser IDN’s? (Waarschijnlijk wel.)
  • Ondersteunen alle webbrowsers die door de bezoekers van je website worden gebruikt deze?
  • Ondersteunt je e-mailserversoftware deze?
  • Ondersteunt je e-mailgebruikersagent deze? Dat wil zeggen: werkt het wanneer je een e-mailaccount configureert met een e-mailadres als ik@vóõrbêeld.com?
  • Ondersteunen de mailservers en mail user agent-software die door al je e-mailcorrespondenten wordt gebruikt IDN’s?
  • Accepteert je SSH-client IDN’s (myserver.vóõrbêeld.com)?
  • Ondersteunt je syslog-server ze? Je databaseclient? Je load balancer (als je namen gebruikt, geen IP-adressen)?
  • Werken ze in /etc/hosts?
  • Kunnen je DHCP-clients en -servers tekens met accenten in het DNS-domein verwerken?

Het antwoord op veel van deze vragen is waarschijnlijk nee. In dat geval kan je altijd de specifieke software in kwestie configureren met de onbewerkte punycoded-vorm van het domein. Maar zoals de forumer schrijft: wil je echt xn--xmpl-0na6cm.com in configuratiebestanden schrijven en naar die string kijken in serverlogs?

Wat dit concreet betekent in mensentaal? Het is waarschijnlijk beter om geen letters met accenten in je domeinnaam te zetten.

 

Letters met accenten in domeinnamen URLs

Fotobron: Hitesh Choudhary via Pexels

 

Accenten in slugs

Accenten in slugs: is het technisch mogelijk?

Ja, technisch gezien kan je accenten in slugs plaatsen.

Hieronder noem ik enkele zaken die je in overweging moet nemen voordat je het doet.

 

Het probleem met accenten in slugs

Niet iedereen gebruikt een toetsenbord met accenten, wat betekent dat een deel van de wereldbevolking niet (of slechts met veel moeite, door bijvoorbeeld eerst de accentletter te googelen) een webadres met accent kan intypen.

Zoals we bij de paragraaf over domeinnamen al lazen, ondersteunen sommige browsers, mailprogramma’s en andere software geen letters met accenten.

Op een website die WPML gebruikt moet je alle slugs in HTML-code ingeven, en dus niet met accenten of andere diakritische tekens (zoals de cedille). Dit zorgt voor meer werk én het zorgt ervoor dat je collega’s die geen HTML kennen geen slugs kunnen aanmaken.

 

Letter met accent in domeinnamen URLs slug

Fotobron: Sergi Kabrera op Unsplash

 

Een overzicht: voor- en nadelen van accenten in websiteadressen

Dit zijn de voor- en nadelen voor accenten in websiteadressen, zoals in domeinnamen en slugs. Enkele hiervan heb je in de bovenstaande teksten al gelezen.

Voordelen van accenten in URL’s

  • Er kan geen verwarring ontstaan over de betekenis van het woord.
  • Het is intuïtiever voor mensen die de woorden kennen met de accenten.
  • Het is mogelijk beter voor de SEO (al vind je hier een argument waarom het niet uitmaakt).

Nadelen van accenten in URL’s

  • Niet iedereen gebruikt een toetsenbord met accenten, wat betekent dat een deel van de wereldbevolking niet (of slechts met veel moeite, door bijvoorbeeld eerst de accentletter te googelen) een webadres met accent kan intypen.
  • Bepaalde webbrowers ondersteunen geen letters met accenten.
  • Accenten op letters kunnen problemen geven met e-mailsoftware, evenals andere software.
  • Op een website die WPML gebruikt moet je alle slugs met accenten of andere diakritische tekens in HTML-code ingeven.

 

Tip: claim beide domeinnamen, zowel met als zonder accent

Heet jouw bedrijf Vóõrbêeld Houthandel? Registreer dan zowel vóõrbêeld.be (of .com of wat dan ook) als voorbeeld.be. Laat de ene verwijzen naar de andere. Welke versie mensen ook intypen in hun browser, ze zullen altijd op je site belanden.

 

Letter met accent in domeinnaam URLs slug

Fotobron: cottonbro op Pexels

 

Dus… kan je karakters met accenten gebruiken in websiteadressen?

Ja, dat kan. Het is technisch mogelijk.

Wel moet je er rekening mee houden dat accenten in URL’s soms lelijk worden weergegeven (gelukkig vaak alleen in configuratiebestanden die niet voor de gemiddelde mens zichtbaar zijn). En het kan problemen geven met e-mailprogramma’s. Check dus eerst of al je software overweg kan met accentletters in domeinnamen. Ook kan het voor meer en gecompliceerder werk zorgen bij het aanmaken van slugs omdat ze in HTML geschreven moeten worden. Vraag advies aan je websitebouwer of IT’er voordat je accenten aan je websiteadressen toevoegt.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zet geen letters met accenten in je URL. Niet in je domeinnaam, niet in je slug.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill