Leestijd 2 minuten

Toppunt van ironie: een bijna-perfecte website is beter dan een perfecte

Klop niet aan mijn deur met de vraag of ik een perfecte website voor je kan bouwen. Want dat kan ik niet. En dat heeft niets te maken met onkunde van mij of andere websitebouwers.

Een metafoor kan soms wonderen doen om een stelling te illustreren. Ik heb mijn goede doch fictieve vriend Jan gevraagd of hij als metafoor wil dienen. En ja, dat wil hij.

Website laten maken Antwerpen

Met je sportauto over een zandweg

Jan was een noeste werker en kon zich, na jaren sparen, eindelijk een Ferrari veroorloven. Bling bling, baby.

In zijn knalrode snelheidsmonster reed onze Jan door gans België. Het asfalt voerde hem van Antwerpen naar Charleroi, en van Maaseik naar De Panne.

Jan kreeg honger en dorst, wat niet gek is na zo’n lange rit. De man stopte hij bij een lokale appelteler voor wat fruit en een glas sap. Een korte babbel en twee heerlijke appels later, vroeg Jan de kortste weg terug naar Antwerpen. Tja, Jan was van de oude stempel en had geen idee hoe zijn gps werkte.

Jan volgde nauwkeurig de instructies op. Maar wat gebeurde er? Hij geraakte steeds verder en verder van de bewoonde wereld verwijderd. Eigenaardig, vond hij. Want hij had toch echt wel de kortste weg gevraagd en dit ging voor geen meter vooruit: hobbels in de weg, grote stenen waar hij moest langs rijden, diepe plassen die ontweken moesten worden.

Daar zat hij dan met zijn rode Ferrari: 380 paardenkrachten in de modder, met een slakkengang om niet naar huis over te schrijven. Alleen de eerste versnelling kon hij gebruiken. Is de kortste weg dan toch niet altijd de snelste weg?

Thuisgekomen belde een woedende Jan naar de autoverkoper. Hij riep dat ze hem een vod verkocht hadden. Dat hij had rondgereden en de helft van de tijd niet sneller dan stapvoets kon rijden. Dat ze zijn Ferrari moesten aanpassen naar iets deftigs. Naar een auto die overal hetzelfde kon, overal even snel kon rijden: hij wilde zijn rijervaringen overal hetzelfde hebben, ongeacht welke weg hij nam.

 

Een perfecte website is als een Ferrari in de modder

Gebruikerservaringen zijn nooit helemaal hetzelfde voor iedereen. Dat bewijst de metafoor van Jan met zijn Ferrari overduidelijk.

Op internetgebied is dit niet anders. Je kunt aan een webdesigner een state of the art website vragen – natúúrlijk kan dat. En hij zal zonder twijfel met plezier je geld aannemen en aan de slag gaan.

Hij bouwt dan een website voor je met de laatste HTML, CSS en Javascript. Hij zet er coole effectjes en toffe overgangen in. Het design is pixelperfect.

Maar ik vertel je dat je dit niet moet verlangen van de websitebouwer. Denk aan Jan en zijn problemen op de zandweg. Zijn state of the art Ferrari is slechts in zeer weinig situaties een praktisch product. Zo zal ook jouw gloednieuwe website zijn. State of the art websites vereisen namelijk dat elke websitebezoeker de meest actuele software en een razendsnelle internetsnelheid heeft.

 

website laten maken Antwerpen

Fotobron: NASA op Unsplash

 

In de praktijk zullen je websitebezoekers echter surfen op een variëteit aan apparaten, waarvan sommige uit het stenen tijdperk van de computers en gsm’s stammen. Voor die gebruikers is die ‘perfecte’ website van je een traag, nauwelijks werkend monster. En dat zal je merken aan je conversie, die treurig laag blijft.

Vraag daarom aan je websitebouwer om een website die bijna perfect is. Want een bijna-perfecte website verlangt minder van browsers en apparaten.

De bijna-perfecte website zal daarom door meer mensen gebruikt kunnen worden. En dat maakt hem ironisch genoeg een stuk beter dan een perfecte website!

 

Een metafoor om te onthouden

De Ferrari van vriend Jan leek een droommachine, maar op onverharde paden sloeg hij een modderfiguur.

Houd deze metafoor in gedachten wanneer je je eisen neerlegt bij je webdesigner.

En Jan? Die kreeg van Ferrari een voertuig aangepast aan zijn wensen…

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill