Leestijd 3 minuten

Belangrijk nieuws voor Google-adverteerders die geen geld over de balk willen gooien

Google Ads is sneaky. Daarover schreven we al in meerdere artikelen:

En in 2021 steekt Google zijn geglibber nog eens een tandje bij. (Al geef ik toe dat niet ieder element in dit artikel de schuld van Google is.)

Adverteer jij in Google Ads? Dan zijn er meerdere zaken waarmee je rekening moet houden. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je geld over de balk smijt.

Google Ads updates

1. Je zal meer moeten betalen voor je online advertenties

De bordjes op winkeldeuren met ‘gesloten’ bepaalden dit jaar het beeld in winkelstraten. Laten we onszelf niet in de maling nemen: in 2021 gaat dit niet anders zijn (of dacht je dat stipt op 1 januari de pandemie voorbij zou zijn?).

Omdat fysieke winkels waarschijnlijk ook grote delen van het komende jaar gesloten moeten blijven, is online verkopen the way to go.

Bij het bedrijven van e-commerce helpt het natuurlijk als je website goed vindbaar is in de zoekmachines. Ondernemers die in de afgelopen jaren actief aan SEO hebben gedaan, plukken daar nu de vruchten van.

Ondernemers die echter op digitaal vlak uit hun neus hebben lopen eten (en dat zijn er veel!), hebben het nadeel dat hun websites slecht vindbaar zijn in Google op relevante zoektermen. En hoe zorgen die ondernemers ervoor dat ze tóch bovenaan in de zoekmachines staan? Door ervoor te betalen.

Deze toenemende concurrentie zal er naar onze verwachting voor zorgen dat je meer moet betalen voor zoekmachine-adverteren. Beperk de kosten voor de lange termijn door nu al te investeren in een SEO-traject; door organisch goed gevonden te worden, is er immers minder noodzaak voor adverteren!

 

Google Ads ontwikkelingen

Fotobron: Charles Deluvio op Unsplash

 

2. Google Ads-campagnes worden nog meer geautomatiseerd

Google Ads-campagnes zullen steeds verder geautomatiseerd worden. De invloed van degene die de advertenties opzet (bijvoorbeeld jij als ondernemer of de online marketeer die je inhuurt) wordt kleiner. Deze ontwikkeling is onder te verdelen in vier zaken:

A. Google Ads zal in 2021 steeds meer ruimte openlaten voor het handmatig instellen van campagnes; veel instellingen zullen door Ads zijn ingevuld. ‘Ah, makkelijk,’ zal je denken, ‘dan hoef ik zelf minder werk te doen.’ Dat klopt, maar vergeet niet dat de instellingen van Google Ads vooral goed zijn voor hen, niet voor jou. Google is niet Unicef: hun doel is niet om te helpen, maar om zelf de zakken te vullen.

Onze tip: wees bij het maken van Google Ads-campagnes alert op instellingen die al door het advertentieplatform ingevuld zijn. Evalueer of ze wel in jouw voordeel zijn. Weet je het niet zeker, vraag dan de raad van een Google Ads-specialist. Zo iemand kost misschien geld om in te huren, maar ze kunnen je duizenden euro’s per jaar besparen.

B. Ik denk dat handmatig bieden op zoekwoorden zal verdwijnen in de nabije toekomst en dat het enkel nog mogelijk zal zijn om automatisch te bieden.

C. Ook zullen gewone tekstadvertenties stilaan verdwijnen en zal de focus meer gaan liggen op RSA’s (responsive search ads). Google optimaliseert zo automatisch je headlines, teksten en call-to-actions. Is dit slecht? Ja en nee. RSA’s werken op zich vaak goed voor een campagne. Daar staat helaas tegenover dat ze vaak duurder zijn dan gewone tekstadvertenties. Ook door deze verandering zal Google Ads meer een ‘mysterie’ worden in de toekomst. Je geeft je doel en budget door en het algoritme trekt hier verder zijn plan mee. Googles doel: meer invloed hebben op adverteerders, en op die manier meer geld verdienen.

D. Privacy zal bij online adverteren een grotere invloed hebben. De GDPR heeft de toon gezet voor toenemende privacy op het internet. Googles besluit om in 2022 trackingcookies af te schaffen is een ander teken aan de wand dat de dingen zoals we ze kennen aan het veranderen zijn.

Privacy wordt belangrijker en belangrijker. Dit zal het personaliseren van campagnes in Google Ads moeilijker maken. Google heeft de toegang tot zoekwoordgegevens recent al beperkt. Dit zal in 2021 nog meer beperkt worden.

 

Google Ads

Fotobron: Edho Pratama op Unsplash

 

3. Google Analytics 4 kan ervoor zorgen dat je historische marketinggegevens kwijtraakt

Ben je nog niet op de hoogte van de komst van Google Analytics 4, lees dan eerst even het artikel Google Analytics 4: een analyse van de meest ingrijpende update ooit, dat mijn collega Chiele schreef.

De overstap naar GA4 is iets waarvan iedere ondernemer die marketingdata opslaat en analyseert op de hoogte moet zijn. Ons advies: maak nu alvast een profiel aan in Google Analytics 4, zodat je een goede voorraad historische data hebt wanneer de oude versie, Universal Analytics, definitief wordt opgeheven.

Deze data zullen je helpen om je online acties in de toekomst beter te sturen.

Google Analytics zal naar mijn verwachting overigens ook invloed hebben op Google Ads. Binnen Ads zal er dankzij GA4 minder focus zijn op individuele sessies en meer op gebeurtenissen en events.

 

Moet je je zorgen maken?

Ja en nee. Ik adviseer zonder meer om actie te ondernemen waar dat nodig is, maar als dit (adequaat) doet, zullen de negatieve effecten minimaal zijn:

  • Investeer in een SEO-traject zodat je minder afhankelijk bent van duurder wordende Google-advertenties.
  • Laat je niet misleiden door de reeds ingevulde settings van je Ads-campagne; vaak kan je de verschillende onderdelen alsnog handmatig aanpassen.
  • Zet nu al een account in Google Analytics 4 op, zodat je over voldoende historische marketingdata beschikt wanneer Universal Analytics wordt opgeheven.

Hulp nodig? Bel of e-mail mij.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill