Leestijd 3 minuten

Is Instagram zijn potentie als advertentieplatform aan het verliezen?

Ik wil niet zover gaan om te zeggen dat ik verslaafd ben aan Instagram, maar het zal geen toeval zijn dat mijn rechterwijsvinger een dikke eeltlaag heeft ontwikkeld. Ach, ik geef het toe: het is zo heerlijk om eindeloos te scrollen. En wat kan een beetje eelt voor kwaad? Niets.

Maar wat zag ik laatst tijdens mijn dagelijkse Insta-fix? Instagram heeft een nieuwe lay-out! Zowel mijn privé-ik als mijn online marketeer-ik kregen een stressmomentje: zal Instagram nog net zo leuk zijn, en heeft het platform potentie verloren als marketingkanaal?

Ik ging op onderzoek uit. Dit is wat ik ontdekte.

Instagram online marketingbureau Antwerpen

Waar zijn de knoppen naartoe?

Wel, die kregen een nieuw plekje. Voor de update kon je eenvoudig een nieuwe foto toevoegen door onderaan in het midden op het plusje te klikken. Dit is nu veranderd. De knop om een foto toe te voegen is naar boven verhuisd en de middelste knop brengt je nu naar Reels. Mocht je nog niet weten wat Reels is, lees dan hier mijn artikel hierover.

Rechts van het plusje vond je voorheen het hartjes-icoon. Hier kon je bekijken wie jouw foto’s geliked had en wie jou genoemd had in een story. Ook dit icoontje is naar boven verhuisd. Het is vervangen door een winkelmandje.

Instagram online marketing agency Antwerpen

 

Het zijn toch maar knoppen?

Het is echt enorm wennen dat deze icoontjes verplaatst zijn. Ik heb de laatste tijd al vaak op de Reels- of shoppingpagina geklikt terwijl dat niet de bedoeling was. Nu is het steeds weer even zoeken waar ze staan. 

Je denkt misschien: ‘Het zijn toch maar knoppen?’

Dat is waar. Maar deze verandering geeft de vernieuwde prioriteiten van Instagram goed weer. Waar eerst de focus lag op het delen van content met elkaar, draait het nu meer om het commerciële aspect. Alle Instagram-gebruikers bezitten ondertussen het automatisme om via de onderste knoppen een foto toe te voegen of reacties te bekijken. Nu belandt iedereen die dat doet bij de Reels of op de shoppingpagina. En dat is nu juist wat Instagram wil bereiken.

Voor deze veranderingen heb ik begrip, maar tegelijkertijd borrelt er iets van frustratie in mij.

Dat de shoppingpagina een prominentere plaats gekregen heeft, vind ik niet zo gek. Het is al langer bekend dat Instagram zich meer wilt profileren als een marktplaats. Het was dan ook wel te verwachten dat ze de shoppingfeatures meer aandacht wilden geven. Voorheen kon je vooral shoppen via swipe-up-linkjes en producttags. Nu is er echt een overzichtspagina waarop je verschillende voor jou relevante producten kan bekijken en ineens kan kopen.

Wat ik wél vreemd vind, is dat Reels de prominentste plek gekregen heeft in de balk onderaan. Bij het lanceren van Instagram Reels was het meteen duidelijk dat veel gebruikers hier niet zo’n fan van waren en ook nu is het nog geen denderend succes. Het is echt een kopie van de bekende app TikTok en daar kwam best wat kritiek op. Het achterblijvende succes kan dus misschien wel eens de reden zijn dat Instagram de knop verhuisd heeft. Zo belanden gebruikers er toch, of ze nu willen of niet. Ze krijgen meteen een Reel te zien en de hoop van Instagram is ongetwijfeld dat de gebruiker blijft hangen. In dit opzicht is het slim. In een ander opzicht is het een riskante strategie: Instagrammers hebben al kenbaar gemaakt dat ze niet zitten te wachten op Reels, en het bij hen door de strot duwen van deze functionaliteit zorgt er potentieel voor dat gebruikers Instagram links zullen laten liggen.

Als dit laatste zou gebeuren, wordt Instagram een minder interessant platform om te adverteren. Minder gebruikers betekent immers minder bereik.

De tijd zal uitwijzen of het een slim besluit was om Reels op deze manier te pushen.

 

Nieuwe Instagram-lay-out

Fotobron: Instagram blog

 

Voorlopige conclusie

Het is jammer dat het originele idee van Instagram beetje bij beetje aan het verdwijnen is. Voorheen gebruikte je de app om te scrollen tussen de foto’s van je vrienden, terwijl nu de focus nu meer en meer verschuift naar het commerciële. Dát is de mening van mijn privé-ik.

Mijn online marketeer-ik wacht nog even af met het trekken van een conclusie, want het is simpelweg nog onmogelijk om te zeggen of Instagram een minder interessant platform wordt voor jouw bedrijf. Misschien went de nieuwe lay-out wel? En worden we op magische wijze ineens allemaal grote fan van Reels en van het shoppen via Instagram? Toen een aantal jaar geleden Stories werden toegevoegd, ontstond er ook een grote storm. Zodra iedereen de tijd had gekregen om hieraan te wennen, hoorde je er niets meer over. Nu gebruiken we maar al te graag deze functionaliteit om onze volgers te tonen waar we mee bezig zijn. Wie weet is dat met deze update juist hetzelfde…

We zullen het zien!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill