Leestijd 4 minuten

Online beurzen organiseren? Als het aan ons ligt kan het binnenkort!

Een beurs of opendeurdag organiseren is dankzij COVID-19 een ding van het verleden geworden, net als boodschappen doen zonder lap stof in je gezicht en vergaderen zonder Zoom.

Het wegvallen van beurzen en opendeurdagen zorgt voor een kloof tussen bedrijven en doelgroepen, en dat zorgt voor gemiste omzet, stagnerende innovatie en een algeheel gevoel van frustratie dat er bij mij voor zorgt dat ik te veel chocoladekoekjes eet.

Dus zou het niet fantastisch zijn als er een manier bestond om beurzen en opendeurdagen online te organiseren?

Ja, dat zou het zijn. Dus wij zijn aan het denken gegaan: wat als wij zo’n online platform zouden ontwikkelen?

Online beurs organiseren

Hoe zou een online beursplatform eruit zien?

Het hoofddoel van een beurs of opendeurdag is voor de organisator leads vergaren en producten verkopen. Het hoofddoel van de bezoeker is een oplossing vinden voor een bepaalde vraag of behoefte. Het online beursplatform moet dus voor deze twee doelen een oplossing bieden.

Voor grote organisatoren en individuele bedrijven

Een evenement kan op twee manieren georganiseerd worden:

  1. Een beursorganisator nodigt honderden bedrijven uit om een stand te huren;
  2. Een specifiek bedrijf organiseert een opendeurdag puur en alleen voor zijn eigen klanten.

Dus ook dit zal mogelijk zijn in de digitale variant die wij voor ogen hebben.

Online presentatie van standhouders

Iedere standhouder zal een online stand kunnen inrichten: binnen de website zal hij een pagina of meerdere pagina’s kunnen inrichten met tekst, afbeeldingen en video’s. Dit zal al dan niet in de huisstijl van de standhouder kunnen, afhankelijk van de opties die de beursorganisator kiest.

1-op-1-contact

Een belangrijk aspect van een traditionele beurs of opendeurdag is het 1-op-1-contact. Ook online gaat dat mogelijk zijn. Standhouders kunnen in geïntegreerde chatrooms zoals Whereby en Zoom met potentiële klanten in gesprek gaan. De klant zal hiervoor een afspraak kunnen maken voor een specifiek tijdstip met een specifieke medewerker, dus het online beursplatform zal ook een agendafunctie bezitten.

 

Beurs organiseren via internet

Fotobron: visuals op Unsplash

 

Eenvoudig huidige contacten uitnodigen

Standhouders in de virtuele beurs die vroeger op fysieke beurzen stonden zullen eenvoudig hun contactlijsten kunnen uitnodigen voor de online versie. Ook bedrijven die al eens opendeurdagen hebben gehouden kunnen hun contactgeschiedenis aanspreken.

Lezingen en productdemonstraties organiseren

Ook lezingen en productdemonstraties kunnen online georganiseerd worden. Geïnteresseerden schrijven zich in voor een lezing of productdemonstratie, die vervolgens plaats zal vinden via de webcam.

Niet gebonden aan fysieke locatie

Een voordeel van een digitale beurs of opendeurdag is dat participanten hun bereik in theorie kunnen vergroten. Omdat bezoekers niet meer per auto, trein of vliegtuig naar een beursgebouw hoeven te komen, bereik je ook mensen voor wie de fysieke afstand te groot is maar die wel geïnteresseerd zijn.

Koppeling aan systemen

Op een traditionele fysieke beurs verzamel je naamkaartjes, die je later moet sorteren, waarna je weer later de lead moet opvolgen. Bij een online beurs kan je voorzien dat er een CRM-systeem gekoppeld wordt die al deze rompslomp doet. Er kan een mailingprogramma gekoppeld worden zodat aan leads een nieuwsbrief wordt gestuurd of een promo. Een beursbezoeker kan kortingcoupons of testcoupons opgestuurd krijgen. Of wij schrijven een programma dat ervoor zorgt dat salesmateriaal wordt verzonden.

Minder productbeleving is op te vangen

Een online beurs of opendeurdag heeft onvermijdelijk minder productbeleving dan zijn fysieke tegenhanger. Online kan je geen hapjes proeven, je kan de geur van een nieuwe auto niet ruiken. Dit is grotendeels op te vangen door er als standhouder creatief mee om te gaan. Denk aan het opsturen van samples en proevertjes. Of nodig hen die écht geïnteresseerd zijn uit om jouw toonzaal te bezoeken. Ook dit soort zaken kunnen weer geautomatiseerd worden.

Sterke opvolging

Een online beurs is het perfecte beginpunt voor een sterke opvolging met online marketing. We kunnen voor standhouders een salestrechter maken voor leads. Stel dat je keukens verkoopt. Degene die echt concreet aankoop plannen worden door de trechter gescand en uitgenodigd om naar toonzaal te komen. Budgetten die voorheen gebruikt werden om beursstanden in te richten, kunnen nu gebruikt worden voor online marketing.

 

Online beurzen organiseren

Fotobron: Dylan Ferreira op Unsplash

 

De shift is al gemaakt

Leads vergaren en producten verkopen via een online beurs of opendeurdag is haalbaar. In de coronaperiode hebben bedrijven heel snel de shift gemaakt: voorheen moest je de klant per se zien om te kunnen verkopen, maar in deze nieuwe realiteit kan het ook op andere manieren. Natuurlijk zijn sommige producten of diensten meer geschikt voor een online beurs dan andere. Dat moeten we accepteren. Maar waar het om gaat is dit: wij, de ondernemers van België, moeten kijken waar zich opportuniteiten bevinden om ondanks alle miserie in contact te blijven met de doelgroepen. En een online beurs kan zomaar het antwoord zijn.

Toekomstbestendig

Laten we eerlijk zijn: het coronavirus blijft nog wel even onze maatschappij ontwrichten. Of de situatie zich normaliseert over drie maanden, over een jaar of over twee jaar kan niemand zeggen, maar we moeten hoe dan ook accepteren dat COVID-19 nog ruime tijd de krantenkoppen blijft halen. Des te groter de noodzaak om pro-actief te handelen en online beurzen mogelijk te maken. Bedenk ook dit: ook wanneer de situatie zich normaliseert, kan een online beurs perfect supplementair zijn voor de fysieke variant. Niet iedereen zal direct happig zijn om een regulier beursgebouw binnen te stappen.

Het wiel bestaat grotendeels al

Gelukkig hoeft niet ieder element dat wij voor ogen hebben van scratch door ons gemaakt te worden. Het wiel hoeft in veel gevallen niet uitgevonden te worden omdat er WordPress-plug-ins bestaan met zeer specifieke functionaliteiten. Zo bestaan er bijvoorbeeld plug-ins met functies als kalenders, sprekerslijsten, FAQs en countdowns. Wat wij voor ogen hebben is deze functionaliteiten samen te voegen in een overzichtelijk platform, deze aan te vullen met custom-made programma’s waar dat nodig is, en het geheel te verrijken met professioneel webdesign en snelle hosting.

 

Maar is zo’n platform echt nodig?

Vertel jij het maar.

Wij zien een discrepantie tussen de vraag naar beurzen en opendeurdagen en de online alternatieven om ze te organiseren. Wij hebben ons research gedaan naar de haalbaarheid. Conclusie: technisch is het haalbaar dankzij ons team van WordPress-specialisten.

We horen graag van jou of jij interesse hebt. Of misschien ken je iemand die interesse heeft? Ik nodig je uit voor een virtueel gesprek. Mail of bel mij en we spreken af in een virtuele vergaderzaal.

 

Blijf op de hoogte over dit project

Wij delen onze voortgang over dit project met je. Schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill