Leestijd 9 minuten

Google Ads is een prachtig monster en dit is waarom

Geloof nooit blogs die ingewikkelde zaken als eenvoudig proberen weg te zetten. Ik zie regelmatig titels als ‘Dit is hoe je Google Ads gebruikt’ en ‘In 5 stappen naar een succesvolle Ads-campagne’. Dit soort onzin grijpt mijn aandacht, want als Certified Google Ads Partner ken ik de waarheid achter het online advertentieplatform.

Google Ads hoe werkt het

Adverteren via Google is behoorlijk ingewikkeld. Het is één de meest complexe tools die de Amerikaanse internetreus aanbiedt en voor complexe tools bestaan nooit kant-en-klaaroplossingen. Google Ads is een buitengewoon situatie-afhankelijk gevaarte — een gevaarte bovendien dat monsterlijk kan lijken als je eenmaal de omvang van opties en veelheid van variabelen leert kennen. Maar het is een prachtig monster. Je moet het echter wel eerst temmen.

 

Een monster kan onschuldig lijken

Het idee is doodsimpel:

Je plaatst een advertentie online voor jouw product → mensen zien de advertentie → mensen kopen jouw product.

Natuurlijk is adverteren in Google Ads in de basis ook zo eenvoudig. Het probleem dat rijst, is de veelheid aan opties die het platform biedt. Je moet maar liefst 18 beslissingen nemen alvorens een campagne te hebben opgestart. Bij een nieuwe adverteerder doet dit het angstzweet uitbreken. En dan heeft hij nog niet eens nagedacht over keywords. Of over de lay-out van de advertentie.

Zeker kleine bedrijven kunnen Google Ads als te complex ervaren. Je wilt een onschuldige kitten aaien, niet een leeuw.

De vraag die wellicht in je opkomt is: waarom is Google Ads zo moeilijk? Wel, dat is een terechte vraag.

 

 

Adverteren via Google is moeilijk omdat Google dat zo wilt

Is dat niet ongelofelijk, dat een stuk software opzettelijk ingewikkeld wordt gehouden?

Google Ads zou net zo simpel kunnen zijn als Gmail of Picasa. Dat is echter niet in het financiële voordeel van Google, dus gebeurt het niet. Dit is een belangrijk stuk info, dus onthoud het goed: alle default instellingen in Google Adwords zijn in het voordeel van Google. De instellingen zijn dusdanig dat ze de omzet van Google maximaliseren. Nee, Google is niet je vriend. Google is een loerend roofdier dat bijt wanneer je niet oplet.

Alleen als je weet wat je doet (en ik weet wat ik doe), is Google Ads een middel om veel omzet binnen te halen. Er is dan een eerlijke uitwisseling: Google verdient aan mij, ik verdien aan Google.

Helaas voor de meeste adverteerders weten ze niet wat ze doen. Het is zelfs zo dat op veel Google Ads-accounts die ik onder ogen krijg geld verloren wordt door de ondernemer.

De statistieken kunnen wat verwarrend zijn. Gemiddeld verdient een ondernemer $ 2 op iedere dollar die in Google Ads wordt gestoken. Dit positieve gemiddelde is echter te danken aan de slimme Ads-experts en de grote bedrijven die weten hoe ze het Google-beest in hun voordeel moeten gebruiken.

Ho, wacht! Voordat je vraagt waarom heel ondernemend België (ook de kleine amateur-adverteerders) dan toch blijft adverteren via Google Ads, zal ik al het antwoord geven.

 

Google is goed in schade verbergen

Als je niet weet waar je mee bezig bent op Ads, neemt de verstandhouding tussen Google en jou de vorm aan van een parasiet en zijn gastheer. En zoals iedere parasiet is Google er een topper in om de schade te verbergen, zodat het langer van jou kan genieten. (Waarmee ik uiteraard bedoel dat het langer geld uit je zak kan kloppen.)

Je zal inmiddels begrijpen waarom ik een afkeer heb van bloggers die het online adverteren simplificeren. Adverteren via Google is voor geen twee bedrijven hetzelfde. Wil je voorbeelden?

 

Webshop: verhogen van ROAS

Ik beheer nu ruim een jaar het online adverteren voor een webshop in schoonheidsartikelen. Webshops zijn omvangrijke dingen. Advertentiecampagnes voor webshops zijn desondanks het makkelijkst naar een gewenste resultaat te sturen. Omdat je in een webshop direct een concreet product aanschaft (in tegenstelling tot websites die diensten aanbieden), kun je in Google Analytics heel eenvoudig nagaan hoeveel omzet je uit een bepaalde advertentie haalt. Merk je dat de woordkeuze, de aanbieding, het tijdstip of eender welk element niet het gewenste resultaat oplevert, dan pas je het aan tot de omzet naar wens is.

Het bovenstaande betekent echter niet dat adverteren voor een webshop een simpele opgave is: webshops hebben veel producten en je moet een strategische keuze maken voor welke producten je wel en niet adverteert. (Maar weinig klanten hebben het budget om voor hun hele product range te adverteren.)

Voor mij was er in dit specifieke geval een extra uitdaging: omdat ik het Ads-account overnam van een ander marketingbureau, moest ik eerst de rommel opruimen die mijn voorganger had gemaakt. Welke elementen van het account behoud je, welke niet? Pas na het uitmesten van het account kon ik beginnen met het verhogen van de Return On Ad Spent, oftewel de ROAS. Bij het adverteren voor webshops draait alles om de ROAS, want je wilt zoveel mogelijk omzet behalen uit iedere euro die je aan het adverteren uitgeeft.

Een jaar later kan ik zeggen dat mijn harde werk heeft geloond. In 2017 was de omzet per geïnvesteerde euro slechts € 3. In 2018 is de omzet verdubbeld, naar € 6,65 per geïnvesteerde euro.

 

Kenniscentrum: biedingen optimaliseren

Een ander voorbeeld. (Zodat je inderdaad kunt zien dat Google Ads voor geen twee bedrijven hetzelfde is.)

Ik werd door een kenniscentrum en brancheorganisatie in de logistiek gevraagd om hun reeds draaiende Google Ads-campagnes onder de loep te nemen.

Wat mij al gauw opviel, was dat het aantal vertoningen van hun advertenties ruim 20% lager was dan die van vergelijkbare klanten. Ik ging op zoek naar de oorzaak.

Het probleem bleek te liggen in de bieding. Bij Google Ads moet je instellen hoeveel een klik op jouw vertoonde advertentie je waard is. Is een klik jou veel waard (en is er veel concurrentie die ook hoog biedt op een bepaalde zoekterm), dan moet je soms wel tien euro voor een klik betalen. Is een klik jou minder waard (en is er minder concurrentie), dan kom je met tien cent toe.

Bij deze klant was de bieding te laag ingesteld. Dat had tot gevolg dat de advertenties weinig tot nooit werden vertoond. De concurrenten boden immers meer voor een vertoning, en Google kiest altijd voor degene met het meeste geld.

Als bedrijf (of als online marketeer die ingehuurd is door een bedrijf) kun je dan beter iets meer geld uitgeven zodat je advertenties wél getoond worden.

Je bent vast benieuwd naar het resultaat van mijn werk voor het kenniscentrum. Ik ga eerlijk zijn: de kosten per klik (cost per click, of CPC) zijn gestegen met 4,66%. Het kost het kenniscentrum nu dus meer om te adverteren. Is dit erg? Nee, het is zelfs erg logisch. Er werd voorheen immers te laag geboden. Het bod is verhoogd, met als gevolg meer vertoningen en dus meer kosten.

De extra kosten zijn bovendien volledig gerechtvaardigd als je kijkt naar de stijging van het aantal vertoningen van de advertenties: deze is gestegen met maar liefst 19,42%!

Mijn tip voor jou: werp regelmatig een kritische blik op je biedingen voor de keywords en pas ze aan wanneer dat nodig is.

 

Hoe werkt Google Ads

Fotobron: Austin Distel op Unsplash

 

Hoe werkt het bieden in Google Ads?

Om het thema van biedingen nog iets duidelijker te maken, dit is hoe het grofweg werkt:

Stel dat jij voor een vertoning 50 cent biedt, maar je concurrenten bieden allemaal gemiddeld maar 10 cent, dan zal jij vaak getoond worden. Google neemt dan 11 cent van jouw budget. (Het is zeer on-Googlesque dat ze niet meteen jouw 50 cent in hun zak steken!)

Je zou kunnen zeggen: ik stel mijn bieding in op 11 cent. Dat kan, maar houd er rekening mee dat die 10 cent van je concurrenten een gemiddelde is. Er zullen dus biedingen van 5 cent, maar ook van 15 cent bij zitten. Dus als jij ineens nog maar 11 cent biedt, zal je minder vertoond worden omdat de concurrent die 15 cent voor een vertoning over heeft jou overbiedt.

 

Drie gouden regels om te adverteren via Google

Om mijn persoonlijke succes met adverteren via Google Ads te garanderen, volg ik drie gouden regels:

  • Accepteer dat Google Ads niet je vriend is. Je begint een gladiatorenstrijd met een hongerig beest. En als je niet oplet verslindt het je.
  • Blijf op de hoogte van alle updates die Google doorvoert. Dat kan gaan om aanpassingen van de interface (het uiterlijk van Google Ads), maar ook over nieuwe functies. En het zijn die nieuwe functies die jou of veel geld kunnen kosten, of veel geld kunnen opleveren.
  • Volg best practices. Wees geen eigenwijs persoon. Er zijn honderden Google Ads-experts die in vakpublicaties hun succesverhalen uiteen doen. Leer daarvan. Het zijn deze best practices die bewezen succesvol zijn.

Ja, Google Ads is een monster. Maar ik ben ervan gaan houden. Ik tem het wilde dier met buitengewoon veel plezier.

 

Wat je over mij moet weten

Ons bedrijf, Motionmill, is een Google Ads Certified Partner. Daarvoor hebben we hard gewerkt. Met vallen en opstaan heb ik Google Ads onder de knie gekregen. Dit heeft jaren geduurd, zoals het mij ook jaren heeft gekost om fatsoenlijk gitaar te leren spelen. Een Google Ads Certification garandeert jou dat je Motionmill kunt vertrouwen met je Google Ads-account. We zijn strategen die winst behalen voor jou als klant voor ogen hebben. Verlies niet langer geld met Google Ads.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill