‘Amaaaaaai, keilang geleden dat er nog eens een artikel op jullie website werd gepost,’ zei een klant laatst tegen ons. Ze had gelijk: de vorige post dateert van 2015.
Wat kan ik zeggen? Het was druk de laatste tijd. Goed voor ons uiteraard. Veel werk. Dat wil zeggen dat er veel WordPress-websites gebouwd én vindbaar gemaakt in Google moesten worden. En dat klanten ons daarvoor weten te vinden.
En eigenlijk klopt het niet dat de vorige post van vorig jaar dateert. Er was er ondertussen nog wel één met de titel ‘webdesigner gezocht’. Maar die hebben we inmiddels alweer offline mogen halen. Die webdesigner heeft ons team vervoegd. De druk is weer wat gespreid. Tijd om ons hier nog eens over deze blog te ontfermen.
Want (excuses voor deze dooddoener): de online marketing– en webdesignwereld staat niet stil.
Zelf doe ik vooral aan search engine marketing (SEO en Ads-campagnes). Het voordeel daarvan is dat het een van die gebieden is, die constant in verandering zijn en bijgevolg nooit saai worden. Alhoewel je door de dominante positie van de belangrijkste zoekmachine Google, +/- 95% van het zoekverkeer in België, misschien wat anders zou verwachten.
Google doet zeker zijn duit in het zakje wat betreft constante aanpassingen. Veranderingen die door search marketeers op de voet gevolgd worden. De laatste maanden toverde Google redelijk wat spectaculaire wijzigingen uit de mouw.
Dat gebeurde in februari al. Het kwam redelijk verrassend toen, onaangekondigd, maar niet onverwacht.
Er zouden enkel nog bovenaan drie advertenties komen en de eerstvolgende onderaan de pagina. Enkel voor heel “commerciële” zoekopdrachten zou er een vierde plek bovenaan bijkomen volgens Google. Wij zien dat die vierde plek nu toch al voor heel veel zoekopdrachten van toepassing is. Gevolg daarvan is dat de organische resultaten nog een stukje naar onder schuiven.
Algemeen werd verwacht dat de gemiddelde kosten per klik hoger zou worden. Om echt zichtbaar te zijn moet je nu toch in die topposities zien te geraken. De concurrentie daarvoor zal dus steviger zijn. Daar merken we weinig van, integendeel, we zagen de gemiddelde kosten per klik meestal dalen. Of zou dat komen omdat we dat zo goed in het oog gehouden hebben?
Waarom doet Google dit?
Google biedt nu extra ruimte aan in de tekstadvertenties:
Je hebt dus meer ruimte om nog eens extra USPs en keywords in je advertentie te verwerken. Dat biedt mogelijkheden. En extra werk, want al die advertenties moeten aangepast worden.
Meer tekst zal er voor zorgen dat je potentiële klanten meer informatie kan tonen en de doorklikratio beter wordt. Ook omdat advertenties daardoor iets meer op de gewone organische resultaten lijken.
Dit is een andere grote aanpassing die onlangs live ging. Het Accelerated Mobile Pages-project liep al een tijdje en deze verandering was voorzien.
Wat zijn accelerated mobile pages?
Dit zijn mobiele versies van je pagina’s die zodanig gestript worden van overbodige lay-out, content, plug-ins en code (zaken die toch niet nodig zijn op je mobiel) dat ze heel erg snel laden. Het is vooral bedoeld om mobiele lezers een snelle, gebruiksvriendelijke ervaring te geven als ze onderweg, met slechte connectie, artikels willen lezen.
Bij het project zijn heel wat bedrijven en uitgevers betrokken: Google, Twitter, WordPress.com, enzovoort. De aanwezigheid van WordPress bij het project zorgt er natuurlijk voor dat er al een plug-in beschikbaar is die automatisch amp-versies van je posts maakt.
Het is een antwoord op de Facebook Instant Articles en vooral interessant voor website die veel artikels publiceren. Artikels worden immers vaak op mobiele apparaten worden gelezen. Mediawebsites hebben er bijvoorbeeld alle belang bij dit te integreren. Momenteel krijg je bij mobiele zoekopdrachten al een AMP-icoontje te zien als er een AMP-versie van de pagina is. Voor artikels zal dat dus zeker een ‘ranking factor’ worden bij mobiele zoekopdrachten.
Penguin maakt vanaf 23 september deel uit van het algemene Google-algoritme. En het is realtime nu. Dat wil zeggen dat elke keer dat Google je website crawlt, het Penguin-algoritme mee wordt genomen in het evalueren van je pagina’s.
Penguin is het webspam-algoritme dat Google in 2012 invoerde om de kwaliteit van de links naar een website te kunnen beoordelen. Als je veel dubieuze links vanuit bedenkelijke bronnen naar je website hebt zou je daarvoor afgestraft kunnen worden. Als je denkt daar last van te hebben, kan je je backlinks best een checken met Open Site Explorer, Ahrefs of andere tools. Met de disavow tool in Google Search Console kan je dan mogelijke twijfelachtige links afwijzen.
Een nieuw diertje in de Google-dierentuin?
Nog een recente update, die vooral invloed heeft op de lokale 3-pack resultaten (het lijstje met bedrijven dat je bovenaan de zoekresultaten krijgt als je een lokale zoekopdracht doet). Dus vooral als je een plaatsnaam toevoegt aan je zoekopdracht. Al toont Google die lokale 3-pack ook al bij plaatsgebonden zoekopdrachten zoals ‘Italiaans restaurant’ omdat Google aanneemt dat je er een in de buurt zoekt.
Deze lijst komt lost te staan van de gewone organische resultaten. Het wordt daardoor makkelijker om zowel in de 3-pack als de organische resultaten getoond te worden. Ook zou deze 3-pack iets minder strikt gelinkt worden aan de locatie. Vroeger zou je bij een zoekopdracht met de term “Antwerpen” erbij nooit een resultaat van buiten Antwerpen te zien krijgen. Nu zouden relevante bedrijven in de buurt van Antwerpen ook een plaatsje kunnen krijgen.
Ook zou de impact van de gebruikte zoekwoorden zwaarder wegen op de resultaten. Het komt eropaan je website op de goede termen te optimaliseren.
Het is allemaal nog vers. Wat de uiteindelijke impact er van zal zijn zullen we binnenkort eens onderzoeken. Beloofd, we zullen je hier niet meer zo lang laten wachten op nieuws!
En als je ondertussen met vragen zit rondom de vindbaarheid van je website, webdesign, online marketing… Je vindt ons hier.