Google updates en veranderingen

Amaaaaaai keilang geleden dat er nog eens een artikel op onze website werd gepost

De vorige post dateert nog van 2015.

Het was druk de laatste tijd

Ja, enorm. Goed voor ons eigenlijk. Veel werk dus, dat wil zeggen dat er veel WordPress website gebouwd moeten worden én vindbaar gemaakt in Google. En dat klanten ons daarvoor weten te vinden.

En eigenlijk klopt het niet dat de vorige post van vorig jaar dateert. Er was er ondertussen nog wel één met de titel: ‘webdesigner gezocht’. Maar die hebben we inmiddels al weer offline mogen halen. Die webdesigner heeft ons team vervoegd, de druk is weer wat gespreid. Tijd om ons hier nog eens over deze blog te ontfermen.

Want -excuses voor deze dooddoener- de online marketing en webdesign wereld staat niet stil.

Zelf doe ik vooral aan search engine marketing (SEO en AdWords campagnes), het voordeel daarvan is dat het een van die gebieden is, die constant in verandering zijn en bijgevolg nooit saai worden. Alhoewel je door de dominante positie van de belangrijkste zoekmachine Google, +/- 95% van het zoekverkeer in België, misschien wat anders zou verwachten.

Google doet zeker zijn duit in het zakje wat betreft constante aanpassingen. Veranderingen die door search marketers op de voet gevolgd worden. Dat moet, dat hoge marktaandeel weetjewel…

De laatste maanden toverde Google redelijk wat spectaculaire wijzigingen uit de mouw.

AdWords

Geen Advertenties meer rechts van de zoekresultaten.

Dat gebeurde in februari al. Het kwam redelijk verrassend toen, onaangekondigd, maar niet onverwacht.

Er zouden enkel nog bovenaan 3 advertenties komen en de volgende dan onderaan de pagina. Enkel voor heel “commerciële” zoekopdrachten zou er een 4e plek bovenaan bijkomen volgens Google. Wij zien dat die 4e plek nu toch al voor heel veel zoekopdrachten van toepassing is. Gevolg daarvan is dat de organische resultaten nog een stukje naar onder schuiven.

Algemeen werd verwacht dat de gemiddelde kost per klik hoger zou worden. Om echt zichtbaar te zijn moet je nu toch in die topposities zien te geraken. De concurrentie daarvoor zal dus steviger zijn. Daar merken we weinig van, integendeel, we zagen de -gemiddelde- kost per klik meestal dalen. Of zou dat komen omdat we dat zo goed in het oog gehouden hebben sindsdien?

Waarom doet Google dit?

Ten eerste omdat het een betere gebruikservaring zou bieden. Ten tweede om de mobiele en desktop search in lijn te brengen. Het aantal zoekopdrachten via mobiele apparaten oversteeg het voorbije jaar voor het eerst het aantal zoekopdrachten via desktop. Zo is deze ‘mobile first’ aanpak met cijfers gerechtvaardigd.

Google stelde ook vast dat de meeste klikken toch werden gemaakt via advertenties in de topresultaten. Iets wat wij ook al vaststelden. Met dit custom Google Analytics report kan je het voor je eigen campagnes eventueel eens bekijken.

Het gekke is, dat we wel nog RHS (right hand side) AdWords verkeer zien na de aanpassing. Misschien via de advertenties onderaan omdat er in google analytics daarvoor nog geen benaming is voorzien?

Expanded text ads

Ook een belangrijke vernieuwing die er deze zomer kwam.

Google biedt nu extra ruimte aan in de tekstadvertenties:

 • In de plaats van 1 koptekst van 25 tekens kwamen er 2 van 30 tekens.
 • De beschrijving veranderde van 2 regels van 35 tekens naar 1 regel van 80 tekens.
 • In de display url zijn er nu 2 velden van 15 tekens beschikbaar, de domeinnaam wordt automatisch overgenomen van de uiteindelijke url (bestemmingspagina)

Je hebt dus meer ruimte om nog eens extra argumenten en keywords in je advertentie te verwerken. Dat biedt mogelijkheden… En weer extra werk, want al die advertenties moeten aangepast worden…

Meer tekst zal er voor zorgen dat je potentiële klanten meer informatie kan tonen en de doorklikratio beter wordt. Ook al omdat advertenties daardoor iets meer op de gewone organische resultaten lijken.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

De andere grote aanpassing die onlangs live ging. Het Accelerated Mobile Pages project liep al een tijdje en deze verandering was wel voorzien.

Wat zijn accelerated mobile pages?

Dit zijn mobiele versies van je pagina’s die zodanig gestript worden van overbodige lay-out, content, plugins, code,… die toch niet nodig is op mobiel, dat ze heel erg snel laden. Vooral bedoeld om mobiele lezers een snelle, gebruiksvriendelijke ervaring te geven als ze op hun mobiel, onderweg, met slechte connectie, artikels willen lezen.

Bij het project zijn heel wat bedrijven en uitgevers betrokken zoals Google, Twitter, WordPress.com,… enzovoorts. De aanwezigheid van WordPress bij het project zorgt er natuurlijk voor dat er al een plugin beschikbaar is die automatisch amp-versies van je posts maakt.

Het is een antwoord op de Facebook Instant Articles en vooral interessant voor website die veel artikels publiceren, die vaak via mobiele apparaten worden gelezen. Mediawebsites hebben er bijvoorbeeld alle belang bij dit te intergreren. Momenteel krijg je bij mobiele zoekopdrachten al een AMP-icoontje te zien als er een AMP-versie van de pagina is. Voor artikels zal dat dus zeker een ‘ranking factor’ worden bij mobiele zoekopdrachten.

Penguin 4.0

Penguin maakt vanaf 23 september deel uit van het algemene Google algoritme. En het is realtime nu. Dat wil zeggen dat elke keer dat Google je website crawlt, het Penguin algoritme mee wordt genomen in het evalueren van je pagina’s.

Penguin is het webspam-algoritme dat Google in 2012 invoerde om de kwaliteit van de links naar een website te kunnen beoordelen. Als je veel dubieuze links vanuit bedenkelijke bronnen naar je website hebt zou je daar voor afgestraft kunnen worden. Als denkt daar last van te hebben, kan je je backlinks best een checken met Open Site Explorer, Ahrefs,… of nog andere tools. Met de disavow tool in Google Search Console kan je dan mogelijke twijfelachtige links afwijzen.

Possum?

Een nieuw diertje in de Google dierentuin?

Nog een recente update, die vooral invloed heeft op de lokale 3-pack resultaten. Het lijstje met bedrijven dat je bovenaan de zoekresultaten krijgt als je een lokale zoekopdracht doet. Dus vooral als een plaatsnaam toevoegt aan je zoekopdracht. Al toont Google die lokale 3-pack ook al bij plaats gebonden zoekopdrachten zoals ‘Italiaans restaurant’ omdat Google dan aanneemt dat je er een in de buurt zoekt.

Deze lijst komt lost te staan van de gewone organische resultaten, het wordt daardoor dus makkelijker om zowel in de 3-pack als de organische resultaten getoond te worden. Ook zou deze 3-pack iets minder strikt gelinkt worden aan de locatie. Vroeger zou je bij een zoekopdracht met de term “Antwerpen” er bij nooit een resultaat van buiten Antwerpen te zien krijgen. Nu zouden relevante bedrijven in de buurt van Antwerpen ook een plaatsje kunnen krijgen.

Ook zou de impact van de gebrukte zoekwoorden zwaarder wegen op de resultaten. Komt er op aan je website op de goeie termen te optimaliseren dus.

Het is allemaal nog vers. Wat de uiteindelijke impact er van zal zijn zullen we binnenkort eens onderzoeken. Beloofd, we zullen je hier niet meer zo lang laten wachten op nieuws!

En als je ondertussen met vragen zit rondom de vindbaarheid van je website, webdesign, online marketing,… Je vindt ons hier.

 

Eén reactie

 1. 1

  Modula

  Het veranderd steeds, dan is het de kunst om je website vindbaar te blijven houden voor je potentiele klanten. Met WordPress kan je inderdaad wel prima te werk gaan.

  Gr.
  Maarten

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*