Leestijd 6 minuten

Webdesign voor de toekomst

Er zit een nieuw jaar aan te komen. Eindejaarslijstjes met overzichten van 2015 zijn al volop aan het verschijnen, de lijstjes over trends voor 2016 zullen volgen. Wij willen ons niet onbetuigd laten. Laten we het dus eens hebben over enkele belangrijke ontwikkelingen op webdesigngebied. Want je weet het: wij zijn een webdesignbureau in Antwerpen met grote vakkennis. En die kennis delen we graag.

Webdesigntrends

Mobile

Daar hoeven we niet lang bij stil te staan, hoop ik. Zou er nog iemand zijn die niet overtuigd is van een goed functionerende mobiele website? Niet vanwege mobilegeddon-achtige doemdenkerij. Het is gewoon de realiteit dat een groot deel van de bezoekers van een website al mobiel surft. En dat dat aandeel alleen maar zal groeien.

Is je website nog niet mobielvriendelijk? Kom dan gerust eens bij ons op de sofa liggen. We hebben daar een probate therapie voor!

 

Conversies

Een website is voor veel bedrijven een instrument geworden. Het is niet louter meer een visitekaartje. Oké, een site is ideaal om met je portfolio uit te pakken. Maar ook dan wil je graag dat mensen na het bekijken van je realisaties dat contactformulier invullen of naar de telefoon grijpen. En dan is een intelligente plaatsing van dat telefoonnummer en contactformulier heel belangrijk. Websites zijn nu een communicatiekanaal om klanten aan je te binden, om nieuwe klanten of leads binnen te halen. Dat maakt het een volwaardig verkoopkanaal. Ook in België kopen we nu lustig online (we lagen wat achter op de ons omringende landen).

Design en functionaliteit haken dus meer en meer op elkaar in. Conversieoptimalisatie heet dat: aan je pagina’s en webdesign blijven sleutelen om betere resultaten te halen. Voor een e-commercewebsite zal een webdesign-beslissing niet alleen meer genomen worden op basis van ‘mooi of niet mooi’, maar op basis van de impact op de verkoop.

 

De fold

Is die fold en of inhoud er boven of er onder staat nu belangrijk of niet?

Doordat we meer en meer mobiel door pagina’s swipen, en ook dankzij de trend van one-pagers de laatste jaren, vinden we de noodzaak tot scrollen best aanvaardbaar.

Daardoor kunnen we pagina’s ook wat meer ruimte geven, rust inbouwen. Een heel aangename, gebruiksvriendelijke trend is dat. Je hoeft die ruimte ‘above the fold’ niet meer vol te proppen met alles wat je kwijt wil: menu’s, sliders, tekst, call to actions… Je mag er opnieuw tijd en ruimte voor nemen. De plek van je contactformulier maakt niet zo veel meer uit. Als je (landings-)pagina goed is opgebouwd zal een contactformulier of call to action onderaan een pagina ook wel goed converteren.

En hoe zit het dan qua SEO?

Sinds 2012 is er niet echt veel nieuws meer gekomen over het ‘page layout algorythm’, waarbij inhoud ‘above the fold’ een belangrijk element werd.

Moeten we er dan van uitgaan dat Google nog steeds websites met veel content above the fold favoriseert? Eerlijk gezegd denken we dat het leveren van een goede ‘user experience’ belangrijker is dan zoveel mogelijk inhoud boven de fold plaatsen. En wat is een goede user experience? Als je zoekt naar pakweg ‘elektrische koffiemachines’, dat je dan op een pagina terecht komt waarop meteen duidelijk is dat die over ‘elektrische koffiemachine’ gaat. Die aantrekkelijk gebouwd is, zodat dat je die pagina begint te lezen. Dat moet dus zeker above the fold gebeuren. Maar je mag je verhaal gerust verderzetten onder die fold. Op die manier creëer je zelfs meer interactie met de bezoeker zodat die niet onmiddellijk ‘terug’ klikt naar de resultatenpagina (bounce). Ook weer een goed signaal naar Google dat mensen je pagina blijkbaar appreciëren.

 

Material design

Flat design heeft afgedaan. Material design is ‘in’. Material design is bedacht door Google als een soort leidraad voor het design van al hun websites en apps. Als je je er helemaal in wil verdiepen, Google heeft een extensieve beschrijving.

Het komt erop neer dat de vlakken uit het flat design terug een suggestie van diepte krijgen. Waardoor je een tactieler design krijgt. Niet toevallig omdat we meer swipen en klikken via touchscreens. Maar gelukkig geen 3D-buttons zoals weleer. Het blijft subtieler. Door goed gebruik van kleur, positie en lichte schaduwen maak je elementen in je design toch ‘materiëler’.

 

Kleur en lettertypes

Kleur en design mogen best opvallen. We vonden deze post over goed en opvallend kleurgebruik. Maar ‘les gouts et le couleurs ne se discutent pas’ zoals gezegd wordt. Unieke kleuren en gedurfd gebruik zijn ‘in’. Maar zorg wel dat jouw publiek mee is.

Ook in typografie mag je je tegenwoordig naar hartenlust uitleven. Bovendien zijn er ook meer en meer lettertypes beschikbaar om online te gebruiken, zoals Google fonts.
Opgelet. Wees uniek en val op, maar doe het in stijl. Je wil niet eindigen met een kleurboek of een ‘mannekesblad’. Dat geeft niet de juiste uitstraling. Neem dus een goede webdesigner in de arm om de juiste balans te vinden.

 

Een professioneel webdesign

Dat laatste willen we nog eens benadrukken. Laat je bijstaan door iemand die er wat van kent. (Motionmill bijvoorbeeld ? ) Iedereen kan vandaag wel ‘een’ website maken. Daar bestaan onnoemelijk veel (gratis) tools voor. Anderzijds is het veel moeilijker geworden om een ‘goede’, ‘effectieve’ website te maken. Een webdesign dat jouw waarden en stijl uitdraagt, een website die gevonden wordt in zoekmachines, die er voor zorgt dat bezoekers ook klanten worden. Een instrument waar een heel online marketingverhaal achter zit. En die ook met jouw doelstellingen in het achterhoofd ontworpen en geoptimaliseerd is. Zodat jouw website ook echt bijdraagt aan de ontwikkeling van je bedrijf.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill