Leestijd 5 minuten

Misverstanden over Google Ads (en waarom ze niet waar zijn)

Adverteren in Google met een effectieve Google Ads-campagne is voor veel bedrijven dé manier om klanten binnen te halen. Google Ads (of AdWords, zoals velen onder ons het nog kennen) is voor die firma’s een essentieel element in de online marketing. Ondanks het feit dat Google Ads populair en doelgericht is, hoor ik soms van ondernemers dat het duur is, dat het ‘niets voor hen is’, niet nodig is, teveel opvolging vraagt. Maar ik verzeker hen keer op keer dat dit zeker niet zo hoeft te zijn. Twijfel ook jij nog? Lees dan verder, want ik zal enkele misvattingen uit de weg ruimen.

Misverstanden over Google Ads

‘Google Ads is niets voor mij’

Zoeken jouw klanten dan niet op Google?

Iedereen zoekt via Google. Zelfs als ze jouw naam al kennen, is de kans groot dat ze hem ingeven in de Google-zoekbalk. Of de adresbalk in je browser, wat tegenwoordig op hetzelfde neerkomt.

Nog interessanter zijn natuurlijk klanten die je nog niet kennen en de naam van een product of dienst intypen. Of je nu professionele diensten voor bedrijven of producten voor consumenten aanbiedt, je wil je op dat moment tonen aan die potentiële klant. En dan die nieuwe kooplustige zoeker, prospect of dat grote order binnenhalen.

Met remarketing kan je eerdere bezoekers van je website gaan (re-)targeten. Zeker bij producten met een lange aankoopcyclus kan een kleine herinnering het extra duwtje in de goede richting betekenen.

 

‘Een Google Ads-campagne kost veel’

Zoveel je zelf wil, want je hebt controle over je budget. Én… een goede campagne brengt juist geld op.

Je betaalt een bedrag per klik. Inderdaad, hoe meer concurrentie, hoe meer je zal moeten bieden voor een klik. Maar als er veel concurrentie is, wil dat waarschijnlijk ook zeggen dat je daarmee interessante bezoekers naar je website lokt. Met een maximum bod en dagbudget zorg je er voor dat het voor jou rendabel blijft.

Door je advertentiegroepen goed te structuren, je keywords goed uit te kiezen en negatieve zoekwoorden in te stellen, zie je er op toe dat je je enkel richt op de meest relevante en winstgevende zoekopdrachten. Met de nodige kennis en ervaring beperk je de kosten.

Soms krijgen we campagnes van klanten onder ogen die ze ooit zelf eens hadden aangemaakt. Dat kan; een Google Ads-campagne opstarten is immers niet zo moeilijk. Maar zonder enige voorkennis maak je soms de verkeerde keuzes:

  • Je kiest het verkeerde campagnetype (vaak het weinig interessante ‘search met display select’);
  • Je biedt te veel op brede zoekwoorden;
  • Je bent vergeten zoekwoorden uit te sluiten;
  • Je hebt alle campagnes naar de homepagina gestuurd.

Of je gebruikt niet alle mogelijkheden om je campagne beter te laten draaien:

  • Je zet niet alle soorten advertentie-extensies in;
  • Je doet niet aan conversietracking;
  • Je gebruikt de optie van bodaanpassingen niet.

Als je daar allemaal op let, heb je je budget mooi in de hand en zorg je voor een goede ROI op je Google Ads-campagne.

Geweldig! Met Google Ads erbij nog beter.

Er is al meerdere keren aangetoond dat aanwezig zijn in zowel de organische als de betaalde resultaten versterkend werkt. Het halo-effect, noemt men dit, of ook wel SERP-dominantie.

Het is fantastisch als je website al goede posities heeft in de organische zoekresultaten. Vaak klikken mensen die informatie zoeken (en zich nog hoog in de aankooptrechter bevinden), eerder op organische links. Eens ze beslist hebben om tot een aankoop over te gaan, klikken ze vaker op advertenties. Dus als jouw advertentie er op dat moment staat te blinken met een overtuigende advertentietekst, een aanbieding of andere voordelen, dan heb je een heel interessante bezoeker binnen.

Bovendien ben je met Google Ads niet afhankelijk van veranderingen van de Google-algoritmes, waardoor je rankings soms dalen. Of van concurrenten die er bijkomen met ook relevante inhoud over gelijkaardige producten. Als je nieuwe diensten of inhoud publiceert, duurt het even voor deze organisch goed getoond zullen worden. Met een Google Ads-advertentie kan dit meteen.

‘Google Ads vraagt tijd om op te volgen’

Inderdaad, maar zo blijft je campagne up-to-date en effectief.

Je campagne opvolgen maakt dat je de resultaten kan analyseren en bijsturen waar nodig. Moet je je biedingen hoger zetten omdat de concurrentie actiever is? Waarom presteren sommige advertenties minder goed? Zit mijn quality score, doorklik- en conversieratio goed?

Maar evenzeer is het handig om snel een actie of een aanbieding aan te kondigen. Gewoon de begin- en einddatum instellen en je advertentie of advertentie-extensie (hoe je het ook aanmaakt) verschijnt in de gekozen periode.

Door het regelmatig monitoren van je campagnes heb je ook zicht op hoe mensen naar je producten zoeken. En, wie weet, vind je in het zoektermenrapport wel ideeën voor extra content op je website. Waarmee je dan later organisch (gratis dus) kan scoren.

Je hebt daar zelf de tijd niet voor? Je kan dan altijd wat assistentie vragen bij een gecertificeerde Google Partner.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill