Leestijd 5 minuten

Wil je meer online conversie? Gebruik deze 4 vernietigende woorden niet!

Enkele van onze lezers stelden naar aanleiding van mijn blog ‘Meer online conversie: de 6 winnende woorden die jij misschien nog niet gebruikt‘ een terechte vraag.

Woorden-die-slecht-zijn-voor-online-conversie-Motionmill-Antwerpen

Ze vroegen:

Als er woorden zijn die conversieverhogend werken, zijn er dan ook woorden die conversieverlagend werken?

Welnu, lieve mensen, die zijn er inderdaad.

Tenzij zo weinig mogelijk conversie krijgen jouw doel is, moet je de volgende woorden nooit gebruiken op jouw website of in jouw webshop.

(En mocht je niet weten wat conversie is, lees dan eerst dit artikel: Wat is conversie en waarom schrijven we er zo vaak over?)

 

❌ ‘Klik hier’

Welke tekst plaats je op een knop als je wilt dat mensen erop klikken? Hoor ik jou ‘klik hier’ zeggen?

Niet doen. Echt niet. Veel te vaak gebruiken websites ineffectieve teksten voor hun call-to-actions. Als ik voor iedere keer dat ik ‘klik hier’, ‘versturen’ of ‘aanmelden’ op een knop zie staan een suikerklontje moest eten, dan had ik nu buikpijn.

Deze woorden zijn saai en worden gebruikt sinds de eerste website het levenslicht zag in de a-digitale prehistorie.

De tekst op een knop moet de sitebezoeker prikkelen. De knop moet vertellen welk voordeel je als bezoeker hebt om erop te klikken. De ‘waarom?’ moet beantwoord worden.

Op deze website gebruiken wij de tekst ‘Ja, ik wil blijven leren’ voor de knop op het inschrijfformulier van de nieuwsbrief. Die tekst is gekozen omdat ze vertelt welk voordeel jij hebt als je erop klikt: je wordt ingeschreven voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief, waarmee je nieuwe inzichten blijft ontvangen die jouw bedrijf kunnen doen groeien.

Scan jouw website op saaie knopteksten en kijk hoe je het voordeel voor de bezoeker erin kan verwerken. (Maar maak de knopteksten niet te lang; lange knoppen worden slecht weergegeven op smartphones!)

 

❌ ‘Synergie’ en andere nietszeggende woorden

Ik krijg braakneigingen van een zin als ‘De synergie van ons salesteam waarborgt lokale waardecreatie’. Waarom zeggen we niet gewoon: ‘Door de samenwerking van onze verkopers blijven we lokaal groeien’?

Mijn nekharen worden spontaan grijs wanneer ik ergens lees dat ‘onze human assets op dagelijkse basis key strategics implementeren’. Human assets? Key strategics? Bedoelen we niet ‘collega’s’ en ‘hoofdstrategieën’?

In mijn artikel Ben je klaar voor de no-nonsense-economie? vermeldde ik een tekst die ik las op de homepage van een websitebouwer: ‘Wij zijn user centric en data driven’. Wat is er mis met gewoon te zeggen dat je ‘gebruikers centraal stelt en cijfers belangrijk vindt’?

Er zijn honderden woorden en zinnen die zo hol zijn als het binnenste van een rotte boom, maar desondanks op bedrijfswebsites worden gebruikt om op de foute manier indruk te maken. De invloed van het Engels op de Nederlandse taal heeft het bovendien nog makkelijker gemaakt om pretentieus te klinken terwijl je eigenlijk weinig inhoud hebt.

Het bovengenoemde taalgebruik is het equivalent van een bril met nepglazen dragen om er slimmer uit te zien dan je eigenlijk bent.

 

 

Ik ga jou, mijn lezer, een vraag stellen, en ik wil dat je erover nadenkt voordat je verder leest:

Hoe onderscheid je een goede schrijver van een slechte schrijver?

Heb je een antwoord in gedachten? Ik zal je niet in spanning laten:

  • Een goede schrijver kijkt hoe hij moeilijke materie zo makkelijk en helder mogelijk kan verwoorden.
  • Een slechte schrijver doet daarentegen zijn best om makkelijke materie zo moeilijk mogelijk te verwoorden.

Zie je het verschil?

Mijn tip voor jou: probeer je teksten niet zo wollig en pompeus mogelijk te maken, maar doe juist het tegenovergestelde. Breng je boodschap ik heldere zinnen die betekenis hebben. Teksten die spreken over ‘synergie’, ‘human assets’ en ‘key strategics’ zijn geschreven door slechte schrijvers. Ben je zelf niet in staat om begrijpelijke teksten te schrijven, en is er evenmin iemand in jouw team die het kan? Overweeg om een copywriter in te huren. (Maar wel een goede, hè.)

 

❌ Jargon

Een andere vorm van onnodig indruk proberen te maken, is strooien met jargon.

Voor de meeste bedrijven geldt dat hun klanten niet hetzelfde kennisniveau hebben over het vakgebied. Door vaktaal te gebruiken op je site, zorg je voor verwarring.

Ben je een elektricien en spreek je op je website over ‘wandcontactdozen’? Gebruik alsjeblieft gewoon het woord dat 99% van de bevolking gebruikt: stopcontact.

Woorden-om-te-vermijden-in-webteksten-Motionmill-Antwerpen

Indruk wek je niet door de zaken zo moeilijk mogelijk te verwoorden, maar door het juist zo eenvoudig mogelijk te doen. Maak jouw ingewikkelde vakgebied begrijpelijk voor je klant. Zo zal hij of zij zich beter geholpen voelen, wat jouw conversie positief beïnvloedt.

Is het om wat voor reden dan ook écht noodzakelijk om jargon te gebruiken in jouw webteksten? Probeer dan ten minste om het toe te lichten. Laat het jargonwoord bijvoorbeeld met een hyperlink verwijzen naar een kennisbankartikel, waar je de term uitlegt.

 

❌ Egocentrische teksten

Egocentrische teksten op een website hebben een negatieve invloed op de conversie.

Stel dat jij een lekkende boiler hebt in je woning in Borgerhout. Jouw badkamer staat onder water, je bent in paniek, je wilt zo snel mogelijk een oplossing. Bij onze vriend Google typ je ‘loodgieter Antwerpen’ in. Uit een lange lijst van zoekresultaten klik je er willekeurig twee open.

De eerste website die je leest begint met de tekst: ‘Ons familiebedrijf is reeds sinds 1989 actief en inmiddels in handen van de tweede generatie loodgieters in onze familie. Na een bescheiden start in een garage in Deurne zijn we twee jaar geleden ingetrokken in een groot pand in Merksem.’

Op de tweede website lees je: ‘Bent u op zoek naar een ervaren loodgieter die snel ter plaatse kan zijn? Spoedreparaties kunnen wij binnen het uur in de hele regio Antwerpen uitvoeren. Bel ons om direct een afspraak te maken.’

Ga ervan uit dat je de eerste website wegklikt en verder gaat op de tweede.

Website 1 begint met een egocentrische tekst. Ze vertellen wie zij zijn, wat ervoor zorgt dat het minder snel duidelijk is wat hun nut is voor jou als potentiële klant.

Website 2 daarentegen begint met een vraag waarop jij als potentiële klant direct volmondig ‘ja!’ kan zeggen. Want natuurlijk ben ik op zoek naar een ervaren loodgieter die snel ter plaatse kan zijn! Het nut van dit bedrijf voor jou is direct duidelijk. En ze maken het nog makkelijker voor je, want ze geven direct aan in welk gebied ze werken (de regio Antwerpen), hoe snel ze ter plekke kunnen zijn (een uur) en hoe je een afspraak kan maken (door te bellen).

Wat voor soort website heb jij momenteel? Een egocentrisch misbaksel of een glasheldere probleemoplosser? Pluis jouw webteksten eens uit en herschrijf ze waar dat nodig is.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill