Leestijd 6 minuten

Ben jij de echte eigenaar van je website? Laat je niet gevangennemen

Dat je als ondernemer een sterke online aanwezigheid nodig hebt, weet je waarschijnlijk al. Daar hoort ook een goede website bij. Er is echter een cruciale vraag die veel klanten over het hoofd zien bij het (laten) bouwen van een website: “Is die website echt van jou?”.

Veel te vaak bevinden klanten zich onbewust in een kwetsbare positie, waarin ze geen controle hebben over hun website. Ben je bijvoorbeeld een digitale doe-het-zelver die je website wilt aanpassen? Wil je je website verhuizen naar een ander hostingbedrijf? Of wil je een nieuws maken op basis van het design van je website? Maar al te vaak kom je situaties tegen bij webbureau’s die dit niet toelaten. En ja, dat mag. Het is dus opletten geblazen.

In deze blogpost licht ik toe waarom het belangrijk is dat je als klant de rechtmatige eigenaar van je website moet zijn, hoe belangrijk het is om eigenaar te zijn van zaken zoals je domeinnaam, en hoe wij websites bouwen die je deze vrijheid geven.

Ben jij de eigenaar van je website Laat je niet gevangen nemen - Vogel die uit kooi ontsnapt Motionmill webdesign Antwerpen

Website-eigenaarschap is ingewikkeld

Eigendom hebben over een website is eigenlijk veel complexer dan je zou verwachten. Dit artikel gaat niet over de complexe details van het auteursrecht, maar ik wil het toch even toelichten hoe dit deel uitmaakt van een potentiële valkuil. In een ideale wereld zou je rechten willen hebben over alle aspecten van je website, inclusief de inhoud, het ontwerp en de onderliggende code. In de praktijk is het iets ingewikkelder.

Zowat elke website wordt tegenwoordig gebouwd met externe code. Hierdoor zal je de onderliggende code van de site vaak niet bezitten. Het design? Standaard is dat eigendom van het webbureau dat het ontwierp! De inhoud? Als je teksten of beelden aanlevert aan een bureau, blijven dat standaard jouw teksten, maar als het bureau inhoud schrijft kan dat weer anders liggen. En extra beelden worden vaak gekocht van derde partijen. De domeinnaam? Die bezit je nooit volledig, je betaalt voor domeinverlengingen bij een extern bedrijf om je controle over de naam te behouden. Eigenaar zijn van je website kan dus complex worden.

Veel ondernemers lopen in de val door het eigendom van hun website uit handen te geven aan het webbureau dat de website ontwikkelt. Dit kan later tot problemen en conflicten leiden, wanneer je bijvoorbeeld zelf iets wilt aanpassen, van hosting wilt veranderen of je site wilt laten herbouwen door een ander bureau. De vraag is dus welke sleutels je sowieso in eigen handen moet hebben om zulke problemen te voorkomen.

 

Waar moet je op letten om echt eigenaar te zijn van je website?

Het allerbelangrijkste lijkt ons de domeinnaam. Je domeinnaam, dat is het hart van je website. Als je hier de controle niet bezit, dan kan je ook niet zomaar een nieuwe website bouwen mocht dat nodig zijn. Helaas registreren sommige webbureaus domeinnamen onder hun naam, waardoor het voor de klant lastig wordt om het eigendom op te eisen als er in de toekomst conflicten ontstaan. Als de klant eigenaar is van de domeinnaam, loopt die niet het risico de controle over zijn online merk te verliezen. Zorg er dus zeker voor dat die domeinnaam geregistreerd is op jouw naam.

Ben jij de eigenaar van je website? Laat je niet gevangen nemen - Gebroken kooi - Motionmill webdesign Antwerpen

Het tweede belangrijkste is het design en de inhoud. Waarom is dit net iets minder belangrijk? Omdat je altijd een nieuwe website kunt lanceren met een nieuw design en andere inhoud. Maar dat is natuurlijk niet ideaal. Zorg er dus voor dat er duidelijk afgesproken wordt dat jij de eigenaar bent van het design en eventuele door het webbureau geschreven teksten. De beelden mogen van externe bronnen komen, zolang je maar de nodige rechten bezit om ze vrij te gebruiken op je website. Een betrouwbaar webbureau zal daarvoor zorgen.

Ook belangrijk is op welke onderliggende technologie je website draait. Ik heb het dan over de onderliggende code. Mag je die zomaar aanpassen, of behoudt je webbureau hier de exclusieve controle over? En is het een systeem dat je zomaar kunt overzetten van het ene hostingbedrijf naar het andere? Een website die draait op een open source systeem zoals WordPress of Drupal, zal hierbij voor minder problemen zorgen dan een site die met Wix of Squarespace gemaakt werd. Wat je vooral niet wilt is dat een webbureau nee kan zeggen als je wenst te doe-het-zelven of een aanpassing wilt laten maken door een ander bureau.

Zorg er ook voor dat je voldoende controle hebt over je site, zodat je alle benodigde aanpassingen kunt doen of de site kunt verhuizen. Kun je zelf inhoud wijzigen zonder dat je daar keer op keer een webbureau bij moet betrekken? Zo hoort het. Let er ook op dat je toegang krijgt tot een account met voldoende rechten. Zo wil je op WordPress niet vastzitten als redacteur die bijna niets kan wijzigen. Met de vraag “Hoe kom ik aan de adminrechten van mijn WordPress-website?” wil je niet zitten na een verhuis en al het contact met je oude websitebouwer verbroken is.

Ten slotte is er ook nog de hosting. Wat sommige webbureaus doen, is hosting op zich nemen. Op zich kan dat een prima service zijn voor extra support, wij bieden die optie ook aan. Wat minder goed is, is wanneer een webbureau je hier niet grondig over informeert. Je moet altijd de vrijheid hebben om zo’n hostingcontract op te zeggen en over te schakelen naar een extern hostingbedrijf. Hierbij moet een webbureau ook bereid zijn om je dan de toegang te verlenen tot de onderliggende database van de website. Anders zou men je website gevangen kunnen houden. Het is dus belangrijk dat je je hier grondig over informeert.

 

Hoe onze websites je de vrijheid geven om het zelf te doen

✓ Als we een domeinnaam voor een klant registreren, doen we dat altijd op naam van de klant. Zo zul je de nodige rechten bezitten om de controle over je domeinnaam te behouden.

Ben jij de eigenaar van je website? Laat je niet gevangen nemen - Vogel - Motionmill webdesign Antwerpen

✓ Bij ons wordt je ook eigenaar van het webdesign en de inhoud die we voor je maken. Zo kom je dus nooit voor onaangename verrassingen te staan.

✓ Onze websites worden gebouwd met WordPress, wat een open source systeem is. Hierdoor hoef je je veel minder zorgen te maken over conflicten over de code en ben je vrij om aanpassingen te maken. Sterker nog, WordPress maakt het extra gemakkelijk!

✓ We zullen je altijd alle beheerdersrechten geven als je daarom vraagt. Voor alle duidelijkheid: standaard geven we onze klanten een speciaal account wanneer ze hun website bij ons hosten. Hiermee kunnen ze alle belangrijke zaken aanpassen, zonder dat gevoelige instellingen foutief gewijzigd kunnen worden. Dat is dus een extra laag bescherming. Maar als je over de kennis beschikt, wilt vertrekken of gewoon graag dingen uitprobeert, dan geven we je alle sleutels die je nodig hebt.

✓ Je hebt de vrijheid om je website waar je maar wilt te hosten. Er zijn heel wat voordelen aan een website die bij ons gehost wordt via WPorters, maar de keuze is aan jou.

✓ En tot slot: we doen gewoon niet moeilijk. Veel webbureaus zullen je wel de nodige rechten geven, maar alleen als je hier een pak extra voor betaalt. Daar hoef je je bij ons geen zorgen over te maken. Je hebt altijd de vrijheid om van webbureau te wisselen of om zelf aanpassingen te maken. Dat vinden we niet meer dan normaal.

Bij ons kun je dus met een gerust hart een site laten bouwen. Interesse? We horen het graag.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill