Het beste lettertype kiezen voor jouw website: meer dan alleen schoonheid

Typografie speelt een essentiële rol in het uiterlijk en het gevoel van een website. Maar de lettertypes van je site zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit. Een goed gekozen lettertype kan ook de leesbaarheid van je site aanzienlijk beïnvloeden. Bovendien kunnen je lettertypes een invloed hebben op de laadtijd van je website.

Bij het kiezen van het beste lettertype voor je website zijn er dus heel wat factoren om rekening mee te houden. In dit artikel geven we daarom wat richtlijnen mee die je hierbij zullen helpen. Ook lichten we uit waar je gratis fonts kan vinden die even goed werken als betalende lettertypes. Echt waar!

Het beste lettertype kiezen voor jouw website is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van het ideale lettertype (ook wel font genoemd) voor jouw site. Past het font bij jouw merk, komt het overeen met de sfeer en je persoonlijke smaak? Dat is al belangrijk. Maar leesbaarheid moet altijd bovenaan de lijst staan. En dat is zeker zo als je website middellange tot lange inhoud bevat. Wat zijn de factoren waar je op kan letten?

 

Eerst en vooral, bestaat het “beste” lettertype?

Uit onderzoek van Adobe blijkt dat er geen “beste” lettertype bestaat dat wetenschappelijk gezien beter leest. Verschillende lezers lazen sneller en beter met verschillende lettertypes, wat toont dat personalisatie nut zou hebben. Lezers toestaan het lettertype aan te passen zou volgens Adobe de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat ze lezen wat je publiceert.

Mooi in theorie, maar voor veel sites gaat dit niet van toepassing zijn. Een verwisselbaar lettertype komt met een aantal nadelen. Hoe meer lettertypes je gebruikt op een site, hoe meer die je website vertragen. En dat is natuurlijk ook niet gebruiksvriendelijk. Bovendien maakt een setting om je lettertype te veranderen je site complexer. Complexer om te bouwen én om te gebruiken als bezoeker.

Dus dan laat je het toch beter bij een vast font. Er is dan wel geen algemeen “beste” lettertype, maar wel bestaan er lettertypes die beter werken voor jouw site dan anderen. Dus wat is dan het beste lettertype voor jouw site?

 

Houd rekening met de volgende richtlijnen om het beste lettertype te kiezen:

Schreefloze letters vs schreefletters - Het beste lettertype kiezen voor jouw website - Motionmill webdesign Antwerpen

  • Jouw beste lettertype kies je op basis van de inhoud van je site. Schreefloze lettertypes (sans serif in het Engels) worden het meest gebruikt op het web. De simpele vormen van de letters werken beter op schermen met een lagere resolutie, want de klassieke letters met schreef (serif) zijn complexer. Tegelijkertijd wordt aangeraden om te kijken naar de lengte van je hoofdtekst. Letters met schreef worden beschouwd als leesvriendelijker voor lange teksten, terwijl schreefloze letters ideaal zijn voor titels en korte stukken tekst.
  • Houd ook rekening met je doelgroep. Dit zou eigenlijk moeten aansluiten aan wat er bij jouw merk past. Schreefloze lettertypes ogen moderner, terwijl lettertypes met schreef iets klassieker ogen. Op een site voor kinderen kan je een afgerond lettertype gebruiken voor een speelsere indruk. Een site die luxe hoort uit te stralen, zal sneller gebruik maken van een klassieke schreefletter om classy over te komen. En op een site voor senioren gebruik je toch beter iets grotere letters die wat dikker zijn…
  • Let op de dikte van je letters. Dunne letters ogen modern en mooi, maar op kleinere schermen en schermen met een lage resolutie zijn ze moeilijker te lezen. Overweeg daarom om bijvoorbeeld te kiezen voor de Light variant van een font in plaats van de Thin variant. Beide zijn dunne lettertypes, maar de light-versie is wel iets dikker en zal daardoor voor minder problemen zorgen. Maar als je echt voor die dunste versie wilt gaan houden we je niet tegen. Wij durven dat ook te doen, want de meeste schermen zijn tegenwoordig van een betere kwaliteit.
  • Kies voor een lettertype dat goed werkt op het web. Een uniek lettertype uitkiezen voor je site draait om meer dan het uiterlijk van de letters. Je wilt een lettertype uitkiezen dat snel laadt, werkt op verschillende schermgroottes en geen kwaliteitsproblemen bevat. Met een willekeurig gratis lettertype kan je op problemen stoten. In sommige gevallen werden deze lettertypes zelfs nooit voor webgebruik gemaakt! Bij een betalend lettertype van een bekende typograaf daarentegen, zou je kwaliteit moeten kunnen verwachten. Bij Motionmill hebben we hiervoor toegang tot de premium lettertypes van Adobe Fonts. Maar als je geen Adobe-abonnement hebt en ergens zelf fonts gaat aankopen, kan een premium lettertype erg duur worden. Gelukkig bestaan er ook gratis webfonts die toch van een goede kwaliteit zijn.
  • Beperk de hoeveelheid lettertypes op je site. Het kan nuttig zijn om een ander lettertype te gebruiken voor je titels dan voor je hoofdtekst, want dit zorgt voor een duidelijk contrast. Maar als je te veel lettertypes gebruikt, dan zal dit je site erg vertragen. Beperk je dus tot de essentie. Maximaal 2 soorten lettertypes zou voldoende moeten zijn.

 

Gratis webfonts

De beste gratis lettertypes kies je hier

Het lettertype kiezen dat het beste is voor je site hoeft niet duur te zijn. Vroeger waren “gratis” en “webfont” een combinatie die leidde tot problemen. Ofwel moest je je beperken tot ingebouwde lettertypes, of je moest een duur premium lettertype aankopen. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Op de volgende sites kan je gratis lettertypes downloaden die ook op het web even goed werken.

  • Fontshare is een gratis lettertypeservice dat als doel heeft om hoogwaardige en technisch verantwoorde lettertypes voor iedereen toegankelijk te maken. Het is een groeiende collectie professionele lettertypes die 100% gratis zijn voor persoonlijk en commercieel gebruik. Als je op zoek bent naar een groot aanbod van gratis downloadbare webfonts, is Fontshare een goede plek om te beginnen.
  • The League of Movable Type biedt minder lettertypes aan dan het grote aanbod dat je vindt op Fontshare, maar dit beperkter aanbod heeft ook zijn voordelen. De lettertypes op deze site zijn allemaal van een uitmuntende kwaliteit en werden speciaal voor dit open source project gebouwd. Bovendien vind ik persoonlijk dat het kleiner aanbod op een veel overzichtelijkere manier gepresenteerd wordt. Lettertypeservices kunnen vaak overweldigend zijn, maar hier is dat dus niet het geval.
  • Google Fonts biedt ook gratis lettertypes aan die zowel op technisch als op visueel vlak van een hoge kwaliteit zijn. Bovendien heeft Google Fonts nog een extra voordeel: de fonts zijn het eenvoudigst om toe te voegen aan je website, want Google biedt links aan die ervoor zorgen dat je het lettertype zelfs niet hoeft te downloaden. Hier wordt een technische stap overgeslagen, wat normaal gezien enkel aangeboden wordt op premium services zoals die van Adobe. Bovendien worden je webfonts geladen via de snelle servers van Google, want voor een betere laadtijd kan zorgen. Maar als je deze lettertypes toch wilt downloaden, dan kan dat ook. Alle lettertypes op Google Fonts zijn gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

 

Perfecte Fallback Fonts

Met deze extra stap zorg je altijd voor de beste lettertypes

Als je unieke webfonts gebruikt zoals die van sites zoals Google Fonts, moet je weten dat er soms iets mis kan gaan. Wat als een lettertype om de een of andere reden niet wilt laden? Je kan er rekening mee houden door fallback fonts. te gebruiken.

Fallback fonts - Het beste lettertype kiezen voor jouw website - Motionmill webdesign Antwerpen

Zo’n fallback, dat is eigenlijk een noodoplossing waar op kan teruggevallen worden wanneer een font niet laadt. In de meeste gevallen volstaat het om dan voor een generiek alternatief te kiezen. Bijvoorbeeld: stel dat Open Sans, een schreefloos lettertype, niet wilt laden. Dan kan je aangeven dat er een alternatief gebruikt mag worden. Je kan hiervoor specifieke lettertypes aangeven die standaard op mensen hun computer te vinden zijn. (Arial zit bijvoorbeeld standaard in een Windows-installatie.) Of je kan aangeven dat er gewoon een standaard schreefloos lettertype weergegeven mag worden.

Maar je kan uiteraard ook specifieke keuzes maken die ervoor zorgen dat je site er nog steeds mooi uit blijft zien als een font niet wilt laden. Dit noem ik de perfecte fallbacks fonts. Met hulpmiddelen zoals Monica Dinculescu’s Font Style Matcher en Brian Louis Ramirez’s Fallback Font Generator vind je de perfecte fallback alternatieven voor je fonts. Deze tools gebruiken technische eigenschappen zoals size-adjust, line-gap-override, en andere verwante eigenschappen om een naadloze fallback fontsituatie te bereiken.

In de meeste gevallen zullen je fonts laden zoals het hoort, dus deze extra stap is zeker geen must. Maar als je écht zeker wilt zijn, dan is dit een nuttig extraatje.

 

Kortom, het kiezen van het beste lettertype voor je website gaat om een evenwicht tussen leesbaarheid, webvriendelijkheid en schoonheid.

Hoewel er geen “beste” lettertype is dat wetenschappelijk beter leest, kan je wel kiezen voor het beste lettertype voor jouw website.

Een letterype dat goed leesbaar is op verschillende toestellen, dat aansluit bij de identiteit van je merk en je doelpubliek én dat snel laadt. Met perfecte fallback fonts kan je ervoor zorgen dat je website leesbaar blijft, zelfs wanneer er een fout optreedt. En als je op zoek bent naar gratis webfonts zonder nadelen, dan zijn daar tegenwoordig een aantal geweldige bronnen voor.

Aangepaste lettertypes kunnen je design echt vervolledigen, maar een evenwicht tussen schoonheid en prestaties is essentieel. Ik hoop dat ik je met dit artikel enkele tips heb kunnen meegeven die je deze balans helpen te vinden. En als je het gevoel hebt dat je nog wat extra ondersteuning kan gebruiken, dan mag je natuurlijk contact opnemen met onze webdesigners. Als ervaren webbureau bezitten we al heel wat kennis op het gebied van webdesign, leesbaarheid en het bouwen van websites die snel laden. Ik wens je in ieder geval veel succes met je site!

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill