Leestijd minuten

Dankzij Tom Scott vrees ik voor mijn baan als contentmarketeer

Dit artikel verscheen ook op Marketingfacts.nl

Schrijven is – net als nadenken over het bestaan, aan depressies lijden en lachen – iets wat alleen mensen kunnen. Geen van de 8,7 miljoen andere diersoorten kan een verhaal typen, en computers zijn er ook niet toe in staat. Ben ik even blij dat ik mijn boterham verdien als contentmarketeer!

Maar wacht even… wat zegt Tom Scott in zijn nieuwste YouTube-upload? Shit.

Artificiële intelligentie schrijft teksten AI copywriting

Mr. know-it-all Tom Scott is geen kleine jongen op YouTube. Zijn video’s met populairwetenschappelijke insteek zijn bijna een miljard keer bekeken. Aangezien ik zo iemand ben die immens gelukkig wordt van willekeurige trivia, verschijnen zijn creaties ook in mijn suggestielijst. Dankzij Tom heb ik geleerd dat er vissers zijn die hun adem voor 10 minuten inhouden, dat theepotten beroemd kunnen zijn, en dat James Bond ooit met een monorail vervoerd werd. En sinds kort ben ik ook wijzer geworden over het onderwerp artificiële intelligentie, waardoor ik vrees voor de toekomst van alle schrijvers.

Dank u, meneer Scott, voor het delen van al deze kennis. Je bezorgt mij vele uren vermaak terwijl ik aan mijn gsm gekluisterd op de wc zit.

Wat ik echter nooit gedacht had, is dat Tom ervoor zou zorgen dat ik twijfel aan de toekomst van mijn eigen vak. Want wat leert de Britse videomaker ons in zijn nieuwste productie? Dat artificiële intelligentie inmiddels in staat is om videoscenario’s te schrijven!

Dit roept een belangrijke vraag in mij op. Als AI dát kan, is het dan ook in staat om (ik noem maar wat) een blog, landingspagina of kennisboek te schrijven? Moet ik vrezen voor mijn job?

 

 

Goed, Tom Scott geeft toe dat artificiële intelligentie moeite heeft om scenario’s uit te braken die 100% waarheidsgetrouw zijn. AI creëert de scenario’s namelijk op basis van patronen die hij op het internet bespeurt en maakt op basis van die data iets geheel nieuws – ongeacht of het waar is.

Probleem opgelost, zou je denken. AI kan geen waarheidsgetrouwe content produceren, en dus zal het nooit meer worden dan een grappige gimmick.

Maar als je zo redeneert, redeneer je te simpel, denk ik. Want let eens goed op de groei van AI die Tom Scott beschrijft. Nog maar drie jaar geleden was AI absoluut niet in staat om een taalkundig correct, volledig origineel scenario te schrijven. Nu, anno 2021, kan AI dat wél.

Dat is een significante kwaliteitsgroei op het vlak van AI-output.

Hoeveel jaren zijn ervoor nodig om AI het verschil tussen waarheid en onwaarheid te leren? Binnen hoeveel jaren is AI capabel genoeg om een artikel te genereren zoals het schrijfwerkje dat nu op jouw scherm prijkt?

Ik ben geen AI-expert, dus neem mijn gedachten niet aan voor gospel. Maar gebaseerd op de groei van AI in de laatste jaren en de groei die kenners nog verwachten, acht ik het niet onwaarschijnlijk dat een deel van het werk van tekstschrijvers op een dag wordt overgenomen door computers. Deze gedachte fascineert me, en brengt tegelijkertijd een vleugje onrust in mijn anders zo uitgebalanceerde brein.

Wat wordt mijn rol in een wereld waarin AI de verhalen schrijft?

Heb je verstand van artificiële intelligentie of behoor je tot de schrijvers die meenden onvervangbaar te zijn? Laat me in de opmerkingen weten wat jouw verwachtingen zijn. Zullen copywriters op een dag overbodig zijn of blijven we ook in een wereld met geavanceerde AI nodig? Ik ben benieuwd naar jouw mening. Stuur me een berichtje.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill