Leestijd 3 minuten

Google optimalisatiescore: wondermiddel of brol?

In een online wereld waarin adverteren via Google Ads even doodgewoon is als een kop koffie drinken, is het steeds belangrijker voor adverteerders dat hun Ads-account een hoge kwaliteitsscore heeft.

De Google optimalisatiescore helpt je om de kwaliteit van je account te evalueren. Deze tool kent aan jouw campagnes een score toe tussen de 0 en 100%. Dat gebeurt op basis van jouw instellingen.

In theorie klinkt dit als een handige tool. Maar is dit ook wel zo? Is het daadwerkelijk een wondermiddel dat ervoor zorgt dat jouw account altijd optimaal ingesteld staat of is het gewoon brol? Ik heb het voor je uitgezocht.

Google optimalisatiescore

Wat is de Google optimalisatiescore?

Per campagne in je Google Ads-account krijg je een optimalisatiescore te zien. Je krijgt de score bij search-, shopping- en displaycampagnes te zien en deze bevindt zich tussen de 0% en 100%. De score wordt gebaseerd op basis van de instellingen en statistieken van jouw campagne. Om deze te verbeteren zal Google je aanbevelingen geven met mogelijke verbeterpunten. De aanbevelingen bevinden zich in bepaalde categorieën:

  • Biedingen & budgetten

Voorbeelden van aanbevelingen:
– bied efficiënter met target-CPA;
– verhoog je budgetten.

  • Advertenties & extensies

Voorbeelden van aanbevelingen:
– voeg responsieve advertenties toe;
– maak nieuwe versies van jouw advertenties.

  • Keywords & targeting

Voorbeelden van aanbevelingen:
– voeg nieuwe keywords toe;
– voeg dynamische search ads toe.

  • Reparaties

Voorbeelden van aanbevelingen:
– je hebt actieve advertentiegroepen zonder keywords;
– je advertenties hebben ongeldige bestemmings-URL’s.

Door deze aanbevelingen op te volgen, stijgt jouw score en zal jouw campagne de best mogelijke kans krijgen om geld in het laatje te brengen. Dat maakt het verleidelijk om gewoon alle aanbevelingen van Google aan te nemen en zo de 100% zien te verschijnen. Maar is dat wel verstandig? Er zit namelijk een addertje onder het gras.

 

Heeft Google het beste met mij voor?

Het feit dat Google je allerlei aanbevelingen doet om je campagne beter te maken, klinkt veelbelovend. Maar vergeet niet: Google wil ook gewoon geld verdienen. 

Een van onze klanten heeft dit aan de levende lijve ondervonden. Hij logde af en toe in op zijn Google Ads-account om te kijken hoe de campagne loopt. Hij zag op een bepaald moment dat de score voor een bepaalde campagne maar op 60% stond. Totale paniek! In zijn ogen betekende dit dat de campagne het slecht deed. Het gevolg? Hij klikte zonder goed te kijken op ‘apply’. En voilà: alle aanbevelingen van Google werden toegepast.

Een aantal dagen later opende ik zijn account om de campagne te optimaliseren en ik verschoot van wat ik zag. Er was ineens 150 euro extra uitgegeven aan advertentiekosten!

Gelukkig bestaat er zoiets als de wijzigingsgeschiedenis. Ik keek wat er gebeurd was en ontdekte zo dat de klant de aanbevelingen had opgevolgd. 

Achteraf bleek dat een van de aanbevelingen van Google een budgetverhoging inhield. Moesten de conversies en resultaten mee gestegen zijn, had dit geen probleem geweest, maar dit was helaas niet het geval. Het resultaat was dus dat we budget verloren hadden zonder er extra resultaten voor terug te krijgen.

En dat is natuurlijk niet wat we willen.

 

Is het dan een slechte en overbodige tool?

Nee, dat is het helemaal niet! De Google optimalisatiescore heeft wel degelijk een meerwaarde, maar alleen als je weet hoe je met de tool moet omgaan.

Google heeft de tool natuurlijk met een reden gemaakt. Ze wilden hiermee de kwaliteit van de campagnes verhogen en ze het makkelijker maken voor ondernemers om zelf campagnes op te zetten en te beheren. Dit maakt het volgens Google mogelijk om zonder specialistische kennis toch een goede campagne op te zetten.

Volgens mijn bescheiden mening is dit quatsch, maar hier kom ik verderop in het artikel op terug.

Waar zit dan de meerwaarde van de Google optimalisatiescore? Welnu, de tool is handig om extra inzichten in een campagne te verkrijgen (zolang je maar niet vergeet om logisch na te denken en niet klakkeloos in te gaan op iedere aanbevelingen). Blijf kritisch. Het is jouw campagne en jij kent jouw bedrijf en jouw doelen het beste.

Vooral in de startfase van een campagne is de tool handig. Je ziet meteen welke instellingen je nog kan finetunen of elke elementen je nog kan toevoegen, zoals bepaalde extensies. Ook de aanbevelingen in de reparatiecategorie zijn vaak belangrijk. Hier krijg je meldingen wanneer bijvoorbeeld de conversietracking niet werkt of wanneer er ongeldige URL’s zijn. Dit zijn zaken die je natuurlijk graag wilt weten! 

In een latere fase van de campagne is de Google optimalisatiescore minder handig. Hij zal vaak aanbevelingen doen waardoor je meer gaat uitgeven en er niet per se meer resultaten behaalt. Ook zal hij bepaalde aanbevelingen doen van zaken die je bewust niet ingesteld hebt of dingen die niet relevant zijn voor jouw bedrijf. 

 

Heb ik dan nog een SEA-agency nodig?

Ik hoor je al denken: als de Google optimalisatietool het mogelijk maakt voor ondernemers om zelfstandig SEA-campagnes op te zetten, waar zit dan de toegevoegde waarde van een agency?

Wel, de toegevoegde waarde schuilt in de expertise van het SEA-agency:

  • Het agency zorgt ervoor dat je met zo weinig mogelijk advertentiekosten een zo groot mogelijk resultaat behaalt.
  • Het agency kijkt mee en zorgt ervoor dat Google je niet gewoon geld laat uitgeven zonder dat jij er beter van wordt.
  • Samen met jou bedenkt een agency een goede strategie die past bij jouw bedrijf. Aan de hand van deze strategie zet het agency een campagne op, zodat jij je er niet om hoeft te bekommeren. Bij het opzetten kijkt het agency naar wat jouw bedrijf nodig heeft en niet naar wat Google wil. Het agency neemt weliswaar de aanbevelingen van de Google optimalisatiescore in overweging, maar zal altijd kritisch nadenken over de volgende stap en de gevolgen daarvan.

Hulp nodig bij jouw Google Ads-strategie of bij de opbouw van jouw campagnes? Motionmill is een Google Certified Partner, wat inhoudt dat wij langdurige ervaring hebben met het opzetten en beheren van campagnes. We bespreken dit vrijblijvend met jou bij een lekkere kop koffie. 

 

Lees ook: Google Ads is een prachtig monster en dit is waarom

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill