Leestijd 3 minuten

Rebranding uit protest: cultuurhuizen veranderen logo en terminologie omdat ze boos zijn

Ik weet veel redenen waarom je als bedrijf je logo wilt vernieuwen. Ik heb er zelfs al eens een artikel over geschreven met de veelzeggende naam ‘5 redenen om je logo te veranderen’.

De redenen variëren van ‘ik heb gewoon een lelijk logo’ tot ‘mijn bedrijf gaat samen met een ander bedrijf en samen worden we een nieuw bedrijf’. Het is niet te ontkennen dat een rebranding soms nodig is.

Maar wat ik nog nooit heb gezien, dames en heren, is een rebranding uit protest.

Branding agency Antwerpen

Toch is daarvan sprake bij een twintigtal cultuurhuizen, die in een ludieke actie hun namen en logo’s zodanig hebben veranderd dat ze op voetbalclubs lijken. Ze doen dit uit protest, want ze zijn boos dat voetbalwedstrijden wél mogen doorgaan ondanks de coronacrisis, terwijl cultuurvoorstellingen dat niet mogen.

 

‘Onze culturele clubs zijn wereldklasse’

Het begon op de Facebook-pagina van Onder Stroom, de Antwerpse cultuurvereniging, die zichzelf omdoopte tot FC Onder Stroom en andere culturele instellingen aanmoedigde om hetzelfde te doen.

Op de Facebook-pagina is te lezen: ‘Van de amateurs tot de profs, onze culturele clubs zijn wereldklasse. Daarom start FC Onder Stroom vandaag één grote voetballiga: de Cultural Pro League.’

Daar voegt Frederik Van Den Bril van Onder Stroom in de Gazet van Antwerpen aan toe: ‘Het bericht dat voetbalsupporters live mochten supporteren in de filmzalen van Kinepolis schoot bij ons in het verkeerde keelgat. Onze culturele evenementen verliepen perfect veilig in open lucht, maar werden verplicht gesloten. Waarom kan dan samen in een cinemazaal kruipen wel?’

Branding agency Antwerpen

 

‘Zeg niet stoelen, zeg tribune’

De rebranding houdt echter niet op bij het veranderen van het logo. De cultuurhuizen moedigen hun bezoekers aan om ook de terminologie die je doorgaans in een zaal hanteert, aan te passen:

Zeg niet langer bar, maar zeg kantine. Zeg niet zaal, maar zeg lounge. Zeg niet stoelen, zeg tribune. Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren.

Jasper Declercq van Onder Stroom maakt graag duidelijk dat er geen sprake is van antipathie richting de voetbalwereld: ‘Wij hebben niets tegen voetbal, maar cultuur is toch minstens even belangrijk en plezant? Wij kunnen niet ontsnappen aan het gevoel dat er met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt.’

Voetbalclub Trix Antwerpen
Voetbalclub Museum Leuven
Voetbalclub De Roma Antwerpen

 

Cultuurliefhebbers praten na, voetbalfans niet?

Voor mij als simpele grafisch ontwerper is de logica ver te zoeken. Waarom mag het ene wel en het andere niet?

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx had eerder gezegd dat theatervoorstellingen gevaarlijk zijn voor de verspreiding van het coronavirus, ‘omdat het publiek daar nadien nog over wil napraten’.

Goed, ik begrijp dat cultuurliefhebbers graag napraten, dat doe ik zelf ook wanneer ik naar een voorstelling ben geweest. Maar praten voetballiefhebbers niet na? Gaan die direct naar huis?

Ik ga mijn kop er niet over breken. Wat ik heb geleerd is dat er, ter aanvulling op mijn artikel over rebranding, een zesde reden is voor een nieuw logo: omdat je boos bent op de wereld.

Een goede reden, zou ik durven zeggen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill