Focusshift: een andere manier van helpen
Ineens was het daar, onze mondiale aartsvijand corona. We hadden het niet meteen in de gaten, maar 2020 kreeg een heel nieuwe wending.
Onze artikelen over user experience werden in de wacht gezet. Onverwacht moesten we ons specialiseren in coronacommunicatie. In plaats van onze lezers te helpen vanuit een positie waarin alles van een leien dakje gaat, hielpen we onze lezers vanuit een positie van onzekerheid. Vanaf nu draaide het om redden wat er te redden valt, om niet ten onder gaan.
Ineens draaide onze hoofdboodschap rond de vraag: hoe kunnen we onze klanten helpen verkopen in deze verwarrende, ontwrichtende tijden? Deze ad hoc aanpak was absoluut niet wat we op die ijzige namiddag in december voorzien hadden, maar het was zonder twijfel het beste om op dat moment te doen.
Plannen kunnen veranderen
Je bedenkt een plan vanuit een bepaalde situatie. Wanneer de situatie verandert, zal het plan moeten veranderen.
Het is de realiteit van het leven: niet alles gaat zoals gepland. Is dat erg? Niet altijd. Wanneer je durft afwijken van je plan, wanneer je flexibel durft te zijn, kan je ogenschijnlijke tegenslagen aangrijpen om anderen te helpen, om zelf geholpen te worden, om te leren, om sterker te worden. En op die manier wordt de bittere realiteit van het leven ineens een stuk zoeter.
Ik weet het, niet iedere ondernemer heeft zijn hoofd overeind kunnen houden tijdens de coronacrisis. En ik kan mij voorstellen dat die ondernemers geen boodschap hebben aan mijn optimisme. Ik zal eerlijk zijn: dat begrijp ik. Het doet pijn om iets te verliezen waar je hard voor gewerkt hebt.

Fotobron: Sven Brandsma op Unsplash
Uit iets naars komt iets goeds
Maar ik weet uit ervaring dat veel ondernemers in België juist tijdens de crisis veel hebben geïnvesteerd in hun bedrijven. Zo werd digitale infrastructuur op massale schaal gemoderniseerd in dit land. Webshops schoten uit de grond.
Waarom? Ondernemers hadden geen keuze: de crisis dwong hen.
Dit heeft echter als resultaat dat Belgische bedrijven nu beter voorbereid zijn voor de toekomst dan ooit tevoren:
- Komt er nog eens een crisis? Bedrijven kunnen vanaf het begin online verkopen;
- Buitenlandse concurrentie? Zij zijn niet de enigen met een een webshop.
Ja, de coronacrisis heeft voor veel persoonlijk en financieel leed gezorgd. Ik ben de laatste om dat te ontkennen.
Maar na regen komt zonneschijn. Zelfs wanneer de regen samengaat met donkere wolken en ander onheil.