Leestijd minuten

Adverteren in Waze: waarom wel of niet en hoe het werkt

Waze is een handige gps-applicatie die gratis te downloaden is. De applicatie is gemaakt door een Israëlische start-up en later overgekocht door Google. De app laat je zien hoe je het snelste van punt A naar punt B kunt rijden. De app is zelfs zo slim dat hij je de files laat ontwijken en je een alternatieve route aanbiedt. Je krijgt live verkeersinfo dus je bent steeds up-to-date. Handig, toch?

Al snel kwamen ze er bij Waze achter dat het platform ook ideaal is om advertenties op te plaatsen. En dit is het aspect wat Waze interessant kan maken voor jouw winkel, restaurant, café of benzinestation.

Adverteren op Waze Ads

Adverteren op Waze

Het is al enkele jaren mogelijk om te adverteren op Waze. Toch zijn er in België nog maar weinig bedrijven die hiervan gebruik maken.

Waze maakt gebruik van hyperlocal targeting. De app past de berichtgeving aan op basis van de locatie van de gebruikers. Je zal dus een melding krijgen wanneer een bepaalde winkel of een bepaald bedrijf dichtbij is.

Met Waze Ads willen bedrijven gebruikers aanzetten tot actie. Door middel van de advertenties die vaak promoties bevatten willen ze ervoor zorgen dat de gebruikers de winkellocatie bezoeken. Het is de ideale tool om mensen in de buurt te bereiken en om zo extra awareness te creëren.

Wanneer je via Waze wilt adverteren, zijn er verschillende mogelijkheden qua advertentieformaten:

 

Branded Pin

Deze pin is een klein icoontje met het logo van jouw bedrijf. Wanneer de gebruiker zich in de buurt van jouw vestiging begeeft, zal deze pin verschijnen. Als je op de pin klikt, verschijnt er een banner met meer informatie. Vaak vind je hier een promotie om je naar de vestiging te lokken. Ik kwam tijdens een autorit in Antwerpen bijvoorbeeld een branded pin van McDonald’s tegen. Wanneer je erop klikt, krijg je een banner te zien met de summer deals die je in de app kan bekijken. Later kwam ik ook een branded pin van de Carrefour tegen met de mogelijkheid om de route naar de winkel te starten.

Adverteren in Waze Ads

Adverteren in Waze Ads

 

Nearby Arrow

De nearby arrow lijkt een beetje op de branded pin met als verschil dat je de nearby arrow te zien krijg bij het opstarten van de app. De arrow zal tevoorschijn komen wanneer je startpunt zich dichtbij een bepaalde winkel bevindt. Wanneer je hierop klikt, krijg je net als bij de branded pin een banner te zien met de mogelijkheid om de route naar het bedrijf van de advertentie te starten.

 

Search promotion

Wanneer je in Waze naar iets zoekt, krijg je bovenaan de zoekresultaten advertenties te zien van relevante bedrijven. Dit lijkt een beetje op de search ads in Google. Als je op de advertentie klikt, krijg je een banner te zien van het bedrijf en kan je ineens ook de route naar daar starten.

Ik heb dit getest. Wanneer je naar ‘fastfood’ zoekt, krijg je bijvoorbeeld een advertentie van McDonald’s bovenaan. Best handig wanneer je honger hebt en wilt weten wat er in de buurt zoal te vinden is.

Het andere voorbeeld is van Interparking. Wanneer ik zicht naar ‘parking’kreeg ik bovenaan een advertentie van de dichtstbijzijnde parking van Interparking.

 

Adverteren in Waze Ads

Adverteren in Waze Ads

 

Zero speed takeover

Een zero speed takeover verschijnt pas eens de gebruiker langer dan vijf seconden stilstaat. De gebruiker krijgt dan een grote banner te zien van een bedrijf dat dichtbij is. Dit is het duurste advertentieformaat beschikbaar op Waze aangezien dit het meeste impact heeft. De gebruiker staat stil op die moment en zal dus meer aandacht hebben voor de advertentie dan wanneer hij of zij aan het rijden is.

 

Adverteren in Waze Ads

 

Wat kost adverteren op Waze?

Wanneer je kiest om te adverteren op Waze, betaal je op CPM-basis. Dit betekent dat je betaalt per duizend personen die jouw advertentie te zien krijgen.

Er zijn 2 pakketten waaruit je kan kiezen:

  • Starter
  • Plus

Starter

Dit is een ideaal pakket wanneer jouw bedrijf 1 tot 10 vestigingen heeft. Je betaalt minstens twee dollar per dag. Qua advertentiemogelijkheden kan je de pins en zoekadvertenties gebruiken. Targeting kan op basis van de locatie van de gebruiker. Support is enkel mogelijk via e-mail.

Plus

Je kan best voor dit pakket kiezen wanneer je meer dan 10 vestigingen hebt of wanneer je nood hebt aan meer advertentiemogelijkheden. Je moet minstens 100 dollar per dag uitgeven aan advertenties. En ja, dat is een behoorlijk bedrag.

In ruil hiervoor kan je gebruik maken van de pins, zoekadvertenties en de zero-speed takeover. Je kan niet enkel op locatie targeten, maar ook op bepaalde uren (bijvoorbeeld de openingsuren van jouw vestiging). Je krijgt ook een eigen accountmanager en de support is telefonisch én via e-mail bereikbaar.

 

Moet ik ook adverteren op Waze?

In België wordt er nog niet veel geadverteerd op Waze. Dit kan een voordeel zijn wanneer jij het wel wilt proberen, aangezien de CPM hierdoor nog vrij laag ligt. Weinig concurrentie wilt ook zeggen dat jouw advertentie een stuk vaker vertoond zal worden.

Adverteren op Waze is voor een aantal bedrijven en sectoren erg interessant. Denk aan:

  • Parkings
  • Supermarkten
  • Tankstations
  • Fastfoodketens

Wanneer je aan het rondrijden bent is het natuurlijk altijd interessant om te weten waar er zich een parking bevindt en waar je snel een broodje kan kopen.

Voor bijvoorbeeld een juwelenwinkel is het minder interessant om te adverteren op Waze. Wanneer je in je auto zit en je bent onderweg naar ergens, ga je niet snel even stoppen om juwelen te bekijken door het zien van een advertentie. Wanneer je onderweg een advertentie ziet van de McDonald’s, zal je misschien wel wat sneller stoppen omdat je een klein goestingske hebt.

Ik zag onlangs ook een Waze-advertentie voor een nieuw vastgoedproject. Hier lag de focus niet op mensen aanzetten tot een bezoek aan de winkellocatie, want die is er natuurlijk niet. Dit was gewoon een slimme manier van awareness creëren voor het nieuwe project. Ik kreeg bij deze advertentie wel de mogelijkheid om meteen het vastgoedkantoor op te bellen.

 

 

Aan de slag met Waze Ads? Het is belangrijk om eerst te testen en te kijken wat voor jou werk. Op basis van die resultaten kan je dan de campagne finetunen en verder zetten.

Als je hulp nodig hebt, ben ik bereikbaar.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill