Leestijd minuten

Waar vindt een grafisch designer zijn inspiratie?

Ik ben een groot voorstander van vrede op aarde. Sterker nog: het grootste deel van de tijd ben ik niet van een engel te onderscheiden.

Inspiratiebronnen-voor-grafische-ontwerpers-en-webdesigners-Motionmill-Antwerpen (2)

Maar deze engel heeft een duistere kant. Want wanneer het mij als grafisch ontwerper niet mee zit, wil ik soms een kleine oorlog ontketenen. Op die momenten heb ik de onbedwingbare drang om mijn computer te bewerken met een vlammenwerper, vervolgens een kleine planeet aan stukken te scheuren (Mars lijkt mij geschikt) en tot slot heel gemene woorden te roepen tegen een boom.

Daarmee zeg ik niet dat ik het doe. Welnee, ik ben niet gek!

Toegeven aan mijn frustraties is geen optie: mijn computer is te duur om bij iedere tegenslag te verbranden, Mars moet nog bewandeld worden door Elon Musk en bomen verdienen het niet om verbaal mishandeld te worden.

Ik beheers mij, zet een pot kamillethee en kijk een aflevering van After Life op Netflix. Eenmaal tot rust gekomen zoek ik op het wereldwijde web naar inspiratie, waarna ik mij met vernieuwde moed aan het werk zet.

Ben je zelf een webdesignermarketeer of ondernemer die regelmatig een ontwerpje uit zijn mouw moet schudden? En herken je mijn frustraties die opborrelen wanneer het niet lukt? Met jou deel ik de bronnen waar ik als grafisch ontwerper nieuwe hoop en inspiratie vind.

 

Dribbble.com

Bezoek dribbble.com

Dribbble is een gratis platform waar ontwerpers van over de hele wereld hun beste werk tentoonstellen. En dat doen ze niet alleen uit trots, maar ook vanuit de nobele altruïstische gedachte dat een andere ontwerper, waar ook op deze planeet, er bruikbare inspiratie uit kan putten.

Vind je het werk van een bepaalde ontwerper zo goed dat je hem direct wilt inhuren? Ook die optie biedt Dribbble!

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-Dribbble-Motionmill-Antwerpen

Op de homepage van dribbble.com komen talloze highlights voorbij

 

Behance.net

Bezoek behance.net

Behance biedt, net als Dribbble, een platform voor webdesigners en productdesigners om hun werk tentoon te stellen. Behance onderscheidt zich echter door het grote aantal kunstzinnige projecten dat wordt getoond. Getalenteerde grafische kunstenaars gebruiken Behance om hun bijzondere kijk op de wereld te delen.

Behance is gratis en bovendien beschikbaar in het Nederlands, mocht je dat prettig vinden.

Dus zoek je niet alleen praktische inspiratie in de vorm van webdesign of drukwerkdesign maar ook een vleugje excentrieke kunstzinnigheid? Dan is Behance een plek die je moet bezoeken!

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-Dribbble-Motionmill-Antwerpen (1)

Alledaags grafisch ontwerp afgewisseld door kunstzinnigheid: dat is Behance.net

 

Pinterest.com

Bezoek pinterest.com

Pinterest is een vergaarbak van creatievelingen van allerlei aard: van website-ontwerpers tot architecten en van logodesigners tot sieradenmakers. Zoals je op de onderstaande afbeelding ziet, zorgt dat voor een chaos van kleuren en vormen wanneer je inlogt.

Ondanks (of misschien juist dankzij) die chaos kan je op Pinterest net dat sprankje inspiratie vinden dat je op een van je slechtere dagen nodig hebt!

Het enige nadeel van Pinterest: je moet eerst een account aanmaken voordat je ook maar iets te zien krijgt. Alle andere sites in dit lijstje zijn ook zonder registratie te bezoeken.

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-Pinterest-Motionmill-Antwerpen.jpg

Pinterest.com is een heerlijke vergaarbak van lettertypes, vormen en kleuren

 

Awwwards.com

Bezoek awwwards.com

Awwwards.com richt zich puur en alleen op websiteontwerp. De site reikt prijzen in verschillende categorieën uit, zoals ‘Best E-commerce’ en ‘Best Art & Illustration’. Dat maakt Awwwards misschien wel de meest ideale inspiratiebron voor webdesigners.

Deze site is echter anders dan alle bovenstaande platformen aangezien ze gecureerd wordt door een jury. Ja, je kan jouw websiteontwerp indienen voor jurering, maar je kan niet zomaar ieder ontwerpje dat je ooit gemaakt hebt op deze site dumpen. Dat is echter goed, want het zorgt ervoor dat ieder project dat getoond wordt van uitzonderlijke kwaliteit is.

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-Awwwards-Motionmill-Antwerpen

Honderden unieke en spraakmakende webdesigns vind je op awwwards.com

 

Webdesign-inspiration.com

Bezoek webdesign-inspiration.com

Iets minder hoogdravend dan Awwwards maar evengoed een prima bron voor websiteontwerpjes is webdesign-inspiration.com. Wat ik fijn vind aan deze site, is dat je makkelijk kan switchen of je de getoonde sites in hun desktop-, mobiele of tabletversie wilt zien. Je ziet het in de onderstaande afbeelding.

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-webdesign-inspiration-Motionmill-Antwerpen

Makkelijk switchen in de weergavemodus van de getoonde ontwerpen op webdesign-inspiration.com

 

Instagram.com

Ik volg enkele Instagram-accounts die mijn soms vermoeide designersbrein voeden met nieuwe ideeën:

En ik weet zeker dat als je even grondig zoekt, je nog tientallen andere accounts vindt die inspirerende ontwerpen delen.

 

Inspiratie-voor-grafisch-ontwerpers-en-webdesigners-Instagram-Motionmill-Antwerpen

Misschien wel mijn favoriete profiel op heel Instagram: welovewebdesign

 

Stocksites met thema’s

Sommige grafische ontwerpers en webdesigners kijken neer op het gebruiken van thema’s van stocksites. Enerzijds begrijp ik dat: waar zit immers de eer in het gebruiken van andermans kant-en-klare ontwerp? Maar anderzijds kan het gebruiken van thema’s van stocksites voordelen hebben:

  • Wanneer je tegen een klein budget snel een acceptabel resultaat moet bereiken is het fijn dat stocksites bestaan;
  • Wanneer je nog niet zo bedreven bent in grafisch werk kan het hebben van basismateriaal een goede manier zijn om vanuit verder te werken;
  • Wanneer je voor iemand een site moet maken die zelf nog geen idee heeft van wat hij mooi vindt, kunnen stocksites als praatplaatje dienen om een algemene uitstraling te kiezen.

Ik heb er om deze redenen dan ook geen probleem mee om twee van mijn favoriete stocksites te delen:

Met alle mogelijkheden die we hebben om online inspiratie te vinden voor onze ontwerpklusjes is er geen reden meer om je computer te mishandelen of andere daden van agressie te plegen. Zoals gezegd: vrede op aarde. Ik wens je veel designplezier!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill