Leestijd 3 minuten minuten

Dé manier om alle Facebook-advertenties van je concurrenten te zien

De eigenaar van een meubelwinkel verzuchtte dat hij een moord zou doen om te weten welke Facebook-advertenties zijn concurrenten hebben lopen.

Facebook-Advertentiebibliotheek (1)

Ik kon nu twee dingen doen:

  1. Ofwel gaf ik de man een gevaarlijk wapen om te zien of hij zijn woorden letterlijk meende;
  2. Ofwel kon ik hem vertellen dat er een heel handige tool bestaat waarmee iedere Facebook-adverteerder kan zien welke advertenties zijn concurrenten online hebben.

Vredelievend als ik ben, koos ik uiteraard voor optie twee.

Ken jij de advertentiebibliotheek van Facebook al? Met deze handige tool kan je bekijken welke advertenties een bepaald merk of bedrijf heeft lopen op Facebook.

De tool bestaat al een tijdje, maar veel mensen (zoals de reeds genoemde meubelboer) hebben er nog niet van gehoord. Omdat socialmediamarketing mijn passie is, leg ik je graag uit waarom de advertentiebibliotheek van Facebook zo’n handige tool is en hoe je hem in jouw voordeel toepast.

 

Transparantie bieden

Dit is wat Facebook zelf zegt over de advertentiebibliotheek:

 

Wat-is-de-Facebook-advertentiebibliotheek-Motionmill

 

De Advertentiebibliotheek biedt transparantie over advertenties door een uitgebreide doorzoekbare collectie aan te bieden van alle advertenties die op dit moment worden uitgevoerd binnen alle Facebook-producten, waaronder Instagram. Iedereen kan de bibliotheek doorzoeken, met of zonder Facebook- of Instagram-account.

De advertentiebibliotheek werd opgericht in oktober 2018 om meer transparantie te geven in de campagnes van politieke partijen en maatschappelijk gerelateerde topics. In de bibliotheek kon je bekijken voor welke advertenties een bepaalde partij heeft betaald en hoeveel geld hieraan werd gespendeerd. Deze eerste versie van de bibliotheek gaat terug tot maart 2019 en de gegevens zullen zeven jaar lang raadpleegbaar zijn:

 

Facebook-advertenties-Politieke-partij-Open-VLD-Motionmill

De Facebook-advertenties van de politieke partij Open Vld

 

Facebook-advertentiebibliotheek-Politieke-partij-PVDA-België-Motionmill

De Facebook-advertenties van de politieke partij PVDA

 

Sinds april 2019 kan je echter ook advertenties bekijken van niet-politieke pagina’s. Dit wil zeggen dat je zelfs de campagnes van jouw concurrent of je favoriete merk kan bekijken. Ook als je zelf geen deel uitmaakte van de doelgroep van de campagne, kan je de advertenties terugvinden.

Er zijn meerdere gegevens die je kan raadplegen:

  • De datum van de oprichting van de pagina;
  • Eventuele wijzigingen van de paginanaam;
  • De inhoud van de actieve advertenties;
  • De plaatsingen van de advertenties.

 

Verschillen tussen politieke en niet-politieke pagina’s

Van politieke pagina’s kan je zowel de actieve als inactieve advertenties en budgetten bekijken. Van niet-politieke pagina’s kan je enkel de actieve advertenties bekijken en de gespendeerde budgetten zijn niet te zien.

Er gaan veel geruchten rond dat Facebook de inactieve advertenties van niet-politieke pagina’s uit de bibliotheek haalt uit angst voor de reactie van adverteerders. De adverteerders willen namelijk niet dat hun concurrenten de kans krijgen om hun advertentiestrategieën uit het verleden te analyseren en te hergebruiken.

Een ander verschil tussen politieke pagina’s en niet-politieke pagina’s zit in de zoekfunctie. Om het zoeken naar advertenties nog makkelijker te maken, is er een handige zoekfunctie waarmee je op trefwoorden kan gaan zoeken. Deze zoekfunctie is enkel beschikbaar voor politieke of maatschappelijke gerelateerde zaken. Normale advertenties kunnen alleen gevonden worden door te zoeken op de naam van de bedrijfspagina:

  • Als je bijvoorbeeld naar de trefwoorden ‘klimaat’, ‘vervuiling’ of ‘geweld’ zoekt, vind je alle advertenties die aan deze topics gelinkt zijn.
  • Wanneer je zoekt naar ‘sportschoen’, dan zal je niets te zien krijgen, aangezien dit niet gerelateerd is aan politiek of maatschappelijke kwesties.

 

Hoe kan je de advertentiebibliotheek gebruiken?

Volg deze vier stappen:

1. Ga naar de Facebook-advertentiebibliotheek.

 

Advertentiebibliotheek-Facebook

 

2. Maak boven in het zoekvenster de keuze of je informatie wil van een normale pagina of van een politieke pagina en typ de naam in.

 

zoek-naar-een-pagina

 

3. Op deze pagina vind je alle gegevens over de pagina en de actieve advertenties.

 

zalando-advertentiebibliotheek-Facbook

 

4. Als je een politieke pagina bekijkt, zal je ook het gespendeerde budget zien.

 

OpenVld-advertentiebibliotheek-Facebook

 

5. Voor zowel politieke als niet-politieke pagina’s kan je filteren op eigenschappen als land, periode en platformen.

 

filteren-op-land-platform-en-weergavenfilteren-op-land-platform-en-weergaven

Ik wens je veel plezier en bovenal succes met het ontdekken van de advertentiebibliotheek van Facebook.

Kan je hulp gebruiken met jouw Facebook-advertenties? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill