Leestijd 9 minuten

Deze designers durfden uit de doos te stappen

Of je nu bieretiketten, webshops of productverpakkingen onder de loep neemt: design is doorgaans generiek, monotoon en weinig origineel. Een ontwerper die écht out of the box durft te werken is zeldzaam. Vraag mij niet hoe groot die spreekwoordelijke doos is, maar hij moet enorm zijn. Het gros van de ontwerpers past er immers met gemak in. Het zal nogal comfortabel zijn in die box, met suède zetels en kussentjes van kasjmier.

Gelukkig voor designconnaisseurs als wij stapt er toch af en toe een ontwerper naar voren die de mainstream negeert en iets volledig onverwachts produceert. Het zijn deze personen die de verbeelding van het publiek prikkelen met hun ongewone visie op alledaagse dingen. Tijd om hen in de schijnwerpers te zetten? Jazeker!

Bierverpakking in Pantone-kleuren

Ontwerper: Txaber   (website)
Project: bierverpakkingen

Out of the box design

Less is more en het Spaanse ontwerpbureau Txaber weet dat. Txaber ontwierp deze verpakkingen met de gedachte dat er weinig tekst nodig is wanneer de kleur van het bierflesje vertelt wat de inhoud is. Wat je ziet is wat je krijgt. Het idee is dat je nooit meer de labels hoeft te bestuderen voordat je een flesje uit de koelkast pakt. Dat is tevens het out-of-the-box-aspect van dit ontwerp. Want waar andere designers zoveel mogelijk beschrijvende info op de verpakking zouden hebben geplaatst, heeft Txaber daarvan afgezien. Extra weetje: voor deze verpakkingen heeft Txaber Pantone-kleuren gebruikt. Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Mooi en handig. Net als de bierflesjes.

 

Fotografie met een bakplaat en melk

Ontwerper: Floor Van Hasselt   (website)
Project: poster voor Underflow | Contemporary Poster Exhibition

Out of the box design

Jaren ervaring hebben is geen vereiste om visie en originaliteit tentoon te stellen. Dat bewijst Floor Van Hasselt, een jonge ontwerpster uit Antwerpen. Ik heb zelf het genoegen gehad met haar te mogen samenwerken bij Motionmill. Wat denk je van deze poster die zij begin 2019 maakte? Het is een intrigerend beeld, vol kleur en dynamiek. Het is echter pas wanneer je het creatieve proces erachter kent, dat je het werk op zijn volle waarde kunt schatten. Ze goot melk in een bakplaat, hield markeerstiften in de melk tot de inkt in de gewenste hoeveelheid door de zuivel was gemengd en zette er een blacklight op. Dankzij een camera, statief, Adobe Lightroom en veel geduld kwam ze tot het gewenste resultaat. Ze heeft letterlijk honderden foto’s gemaakt voor ze de juiste had! Het resultaat? Een kunstzinnig werk dat associaties oproept met verre sterrenstelsels, pulserende supernova’s en anonieme duisternis.

 

Webshop met minimalisme tot het maximale

Ontwerper: Build in Amsterdam
Project: webshop voor schoenenmerk ETQ

Out of the box design

De gedreven Amsterdamse schoenenmakers van ETQ hadden zich bij oprichting in 2010 voorgenomen om de schoenen voor zich te laten spreken. Geen overbodige branding, geen onnodige info. Niet alleen in hun schoenontwerpen voeren ze minimalisme tot het maximale door; ook het design van hun webshop is… tja, leeg is het woord. Is dat erg? Nee. Het gaat absoluut niet ten koste van de user experience. Als klant weet je nog steeds perfect alles te vinden. Misschien zelfs dankzij het gebrek aan afleidende elementen. Wat ik prachtig vind aan deze webshop, is dat zowel de designer als ETQ het hebben aangedurfd om de site zo leeg te maken. Ondernemers zijn toch vaak snel geneigd om zoveel mogelijk rommel in het beeld te werpen. Oproep aan alle rommelaars: neem een voorbeeld aan ETQ!

 

Is het een website of een universum?

Ontwerper: Basilico   (website)
Project: website voor feed

Out of the box design

De website van Feed daagt ons uit om de grenzen van de mogelijkheden van de online wereld te ontdekken. Ik geef direct toe: dit screenshot lijkt niet heel spectaculair. Op het eerste gezicht zie je slechts een vlak met kleuren en letters. Misschien doet het je aan de fameuze bakplaat-met-melk-poster denken. Maar de website van Feed is meer dan dat, en om dat te ervaren, moet je hem bezoeken. Doe het nu, scrol door de hele website. Want dat is hoe de site werkt: als een schijnbaar eindeloze scrolmarathon, met slechts hier en daar de noodzaak van een muisklik. Je wordt meegesleept in een onderhoudende ervaring waarin een mix van video en animatie de hoofdtoon voert. Zeg ik dat het een briljant functionele website is? Nee, dat niet. Ik heb nog steeds geen idee wat Feed verkoopt. Dat is absoluut een minpunt, want een website is geen kunstvoorwerp en heeft altijd een functioneel doel te vervullen. Waarom ik deze site dan toch onder de aandacht breng? De ontwerper, Basilico, durfde ver (heel ver!) buiten de gebaande paden te treden. Ik houd van moedige mensen, zelfs als ze niet volledig in hun doel slagen.

 

Mijn visie op design

Er is goed design en er is origineel design:

  • Goed design is een lust voor het oog zonder de functionaliteit te compromitteren. (Een object kan namelijk nog zo mooi zijn, maar als het zijn doel niet bereikt, is het een gefaald ontwerp.)
  • Origineel design voldoet ook aan deze eisen, maar voegt een element van verrassing toe. Een designer die out of the box denkt, oriënteert zich niet aan wat andere ontwerpers hebben gedaan, maar richt zich op het product en de doelgroep: wat is het verhaal van dit product en hoe kan het op een zo bijzonder mogelijke manier overgebracht worden? Hij of zij maakt een design waarvan het publiek gevoelens van verrassing, opwinding en verwondering krijgt.

 

Wat opvalt (en wat niet)

Van sommige designs is het overduidelijk dat de designer uit de spreekwoordelijke doos durfde te stappen: de bierflessen van Txaber zijn hiervan een voorbeeld.

Soms is de originaliteit echter minder prominent aanwezig en moet je eerst het verhaal kennen om het ontwerp op zijn waarde te schatten. De melk-op-bakplaatposter van Floor van Hasselt hoort in deze categorie.

Maar zoals gezegd: ik vind het cruciaal dat de functionaliteit niet uit het oog wordt verloren. Tenzij het product dat gemaakt wordt louter als kunst bedoeld is, zal een design altijd een functioneel doel vervullen. Naar mijn mening is de website van Feed dan ook minder geslaagd. Ja, het is een bijzonder origineel concept, maar als ik op het einde van de rit nog steeds de boodschap niet begrijp, gaat de website aan zijn doel voorbij. (Al kan het natuurlijk ook zijn dat ik simpelweg niet tot de doelgroep van Feed behoor en daarom de boodschap niet snap. Wie zal het zeggen?)

 

Stimuleer de kunst van het ontwerpen

Ben je een ondernemer en denk je erover om een ontwerper in de arm te nemen voor bijvoorbeeld een website, drukwerk of productverpakking? Er zijn twee redenen waarom je een origineel ontwerp moet vragen aan je ontwerper:

  1. Het stimuleren van originaliteit is goed voor de designbranche omdat originaliteit grenzen verlegt en daarmee voor nieuwe mogelijkheden en inzichten zorgt;
  2. Het stimuleren van originaliteit is goed voor jouw bedrijf omdat  er over originele concepten wordt gepraat. Jouw bedrijf zal van mond tot mond gaan, gedeeld worden op social media, besproken worden op designsites. Dit betekent dat je een hele zwik gratis publiciteit krijgt.

 

Investeer in originaliteit

Wil je weten wat Motionmill kan doen om jouw bedrijf op een originele manier op de kaart te zetten? Er is geen betere manier om dat te ontdekken dan ons te bellen of mailen.

Laten we samen werken aan een originelere wereld.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill