Leestijd 6 minuten

8 ontwerpfouten op websites waarmee je omzet verliest

Een architect voor wie ik een website bouwde zei tegen mij: ‘Waarom blijven we in België toch altijd maar zichtbeton gebruiken terwijl het klimaat daar absoluut niet voor geschikt is?’

Nu moet je mij niet vragen wat zichtbeton is (al vermoed ik – als de simpele vrouw die ik ben – dat het beton is dat zichtbaar is), maar zijn opmerking zette mij aan het denken. Ik herkende zijn frustratie. De frustratie van een designer die tranen in de ogen krijgt van de fouten van collega’s. Maar net als voor de architect geldt voor mij dat een collega zelden luistert. Sterker nog: waarschijnlijk wordt hij boos omdat je hem iets probeert te leren. Waarom kun je als designer nu nooit eens eerlijk zijn zonder mensen in het harnas te jagen? Ik ben het beu. Ik wil eerlijk zijn!

Ik vertel vandaag mijn 8 grootste ergernissen in webdesign. En waarom ook niet, ik vertel direct hoe het wél moet.

Webdesign Antwerpen

1. Verouderde sites zijn niet cool

Retro is hip, maar verouderd is nog even stom als altijd. Echt waar, mensen zien het wanneer je website tien jaar oud is. Of zelfs wanneer je site vier jaar oud is. Je hebt vandaag de dag toch zeker ook niet dezelfde brochures als in 2008? Onderzoek van Stanford University heeft uitgewezen dat 46,1% van de 2500 ondervraagde personen het websiteontwerp het belangrijkste criterium is om te besluiten of een bedrijf geloofwaardig is. Je website is een middel om te verkopen. Om ervoor te zorgen dat het zijn doel bereikt, moet je constant investeren. Maandelijks. Wekelijks. Dagelijks. Want ieder uur aan goed bestede aandacht voor je online communicatie levert geld op.

 

2. Een slechte UX is dodelijk

De user experience (UX) bepaalt hoe snel en makkelijk de klant kan vinden wat hij zoekt. Het is een een essentieel deel van websitevormgeving. Waarom zijn er dan toch zoveel gebruiksonvriendelijke websites? Een website bezoeken moet geen zoektocht zijn. En beste ondernemer, dat jij weet waar alles staat, betekent niet dat dat voor de klant geldt. Jij mag dan wel weten wat die lollige icoontjes betekenen, maar je kunt er nooit vanuit gaan dat de klant jouw logica begrijpt. Dat is waarom je het best in zee gaat met een communicatiebureau dat verschillende disciplines beheerst. Zo’n bureau kost weliswaar meer dan die kleine freelancer, maar het levert wél een website op die geld in het laatje brengt.

 

 

3. Te veel tekst doet pijn aan de ogen

Zeg nu zelf: wie leest er graag hele lappen tekst wanneer hij online op zoek is naar een tof paar schoenen of het adres van de Brico? Niemand. Desondanks gaan te veel designers en sitebeheerders ervan uit dat al die rijen met woorden wél gelezen worden. Ik zal je de waarheid vertellen: niemand doet dat. Hoe het beter kan?

  • Schrap ieder overbodig woord (de ware proza bewaar je maar voor je blog, zoals wij van Motionmill dat doen);
  • Gebruik visuele middelen om je boodschap te communiceren: afbeeldingen, grafieken, kadertjes met weinig woorden;
  • Heb je een opsomming? Er bestaat zoiets als bullet points. Gebruik ze.

Zie je dat hierboven? Ook dat zijn bullet points.

 

4. Let op de lettertjes

Inconsistentie in de toepassing van lettertypes is een fout die je écht heel makkelijk kunt voorkomen. En je moet ze ook voorkomen: een website die een warboel is van lettertype komt onprofessioneel over en – zoals we in puntje 1 hebben vastgesteld – is het design doorslaggevend om betrouwbaar over te komen. Beperk je site tot 2 tot 3 lettertypes. Kloppende lettertypes zorgen er bovendien voor dat mensen de inhoud van je site graag lezen, wat je copywriter fijn zal vinden. Zorg dus voor de juiste lettertypes op de juiste plaats, en in de juiste grootte. Als je de ene keer Arial in grootte 20 gebruikt voor een subkop, dan moet je dat de andere keer ook doen.

 

Webdesign Antwerpen

Fotobron: Jessicah Hast op Unsplash

 

5. Matige foto’s zijn… matig

Wil je dat klanten jouw bedrijf associëren met matigheid? Nee? Let dan op de kwaliteit van het beeldmateriaal. Onze vakgenoten van Skyword hebben in hun onderzoek ondervonden dat een website met aansprekend beeldmateriaal tot 94% meer wordt bekeken dan zijn tegenhangers. Gebruik dus professionele fotografie, geen zelfgemaakte gsm-beelden. Weg met korrelige foto’s, weg met afbeeldingen die klanten verjagen!

 

6. Stop liefde en logica in de kleuren

Maar al te vaak zie ik websites waarin de kleuren een complete soep zijn:

  • Bepaalde kleuren of kleurcombinaties roepen negatieve associaties op. Puur zwart (#000000) is er één van. Beperk dus het gebruik van puur zwart;
  • Neonkleuren zijn gaaf in kunst en illustraties, maar op een computerscherm komen ze vaak over als irritant en overweldigend;
  • Lichte kleuren worden onleesbaar op een witte of gedetailleerde achtergrond.

Weet waar je mee bezig bent als het om kleuren gaat!

 

Webdesignbureau Antwerpen

Fotobron: icon0.com op Pexels

 

7. Drukte hoort op de markt, niet op het scherm

Het is een veelgemaakte fout: ondernemers proberen te veel spullen aan te prijzen op hun homepage. Het gevolg is dat de klant niet weet waar hij moet kijken, gedesoriënteerd raakt en zijn geld uitgeeft bij je concurrent. Less is more. En een goede grafisch ontwerper weet dat. Google is een perfect voorbeeld: je hoeft nooit te zoeken waar de zoekbalk is, want je ogen worden er onweerstaanbaar naartoe geleid.

 

8. Bescheidenheid loont (soms)

Als het om logo’s gaat althans. Wanneer het aankomt op websitedesign moet je niet altijd voor het grootste gaan. Dus blaas je logo niet op tot onmenselijke proporties. Ze hoeven hem op de maan niet kunnen zien. Een bescheiden logoformaat toont klasse, terwijl een te groot logo arrogantie uitstraalt.

 

Het laatste woord

Ach, ik zou deze lijst nog langer kunnen maken. Dat zal ik echter niet doen. Ik geef je de kans om alle info te laten bezinken. Kijk kritisch naar je eigen website: hoe zien andere mensen hem?

Hulp nodig? Ons communicatiebureau in Antwerpen is er voor je.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill