Leestijd 6 minuten

Het verwarrende leven van Wim Claessens, ondernemer in fruit

Wim Claessens uit Antwerpen is een ondernemer in hart en nieren. Als kind nam hij al appels en peren uit zijn moeders fruitmand en verkocht die op een picknickkleed op straat aan buurtkinderen. Voor echte Belgische franken, hè, want Wim wilde rijk worden. Van online ondernemers was toen nog geen sprake.

Storytelling agency Antwerpen

Nu, rijk werd Wim niet als kind, maar zijn ondernemerslust werkte uitstekend. Toen hij merkte dat fruit niet goed verkocht aan zijn jeugdige leeftijdgenoten, besloot hij om de zaken anders aan te pakken. Hij sneed het fruit in stukjes, reeg de stukjes op stokjes en overgoot ze met honing. Ineens verkocht hij geen fruit meer, maar fruitsnoep. En snoep verkoopt, dat weet iedereen.

Wim Claessens groeide op en werd een volwassen man. Zijn levensdoel was het hebben van een eigen winkel. Hij spaarde al zijn franken (en later euro’s) en opende ten slotte in Berchem een buurtwinkel in groenten en fruit. Dat ging goed. Zijn producten waren vers en Wim was vriendelijk tegen iedere klant. Omdat de zaken zo goed liepen, betaalde hij een boekhouder een paar uur per week om zijn papierwerk af te handelen. Christiaan de Vletter heette deze boekhouder. (Onthoud deze naam!)

Na vier jaar wilde Wim Claessens zijn zaak uitbreiden. Het pand naast zijn winkel stond te koop, wat perfect was voor een expansie. Wim stapte naar zijn bank en legde zijn plan uit.

Het antwoord: ‘U krijgt van ons geen cent, meneer Claessens.’

Wim Claessens snapte er niets van: hij was een hardwerkende man met een goedlopende winkel. Hoe kon de bank hem een lening weigeren? Hij vroeg de bankmedewerker om uitleg. Wat was het geval? Wim Claessens had een heel grote fout gemaakt: hij had zich omringd met de verkeerde personen.

 

De prijs die je betaalt voor verkeerde beslissingen

Boekhouder Christiaan de Vletter was een alcoholist. Natuurlijk bemerkte Wim Claessens wel dat de man af en toe naar alcohol rook, maar hij zocht er niet te veel achter. De boekhouder had echter een grote chaos gemaakt van de papieren van Wim. Hele delen van de administratie ontbraken. Over het voorgaande jaar was zelfs de belastingaangifte nog niet gedaan! Wim zat diep in de problemen. En waarom? Alleen maar omdat hij een verkeerde persoon bij zijn handel had betrokken.

Een half jaar later zou Christiaan de Vletter overlijden aan alcoholvergiftiging. Hij was tegen die tijd echter al lang niet meer de boekhouder van Wim Claessens. (Die had zijn lesje wel geleerd!)

Online ondernemer Wim Claessens stripverhaal

Wim Claessens heeft veel schade ondervonden door zijn onbetrouwbare boekhouder. Hij kreeg een grote boete voor het te laat indienen van zijn belastingaangifte. De lening voor de uitbreiding van de winkel zou hij pas drie jaar later krijgen. Tegen die tijd moest hij echter bijna een kwart meer dan de oorspronkelijke prijs betalen voor het naastgelegen pand.

Het is de prijs die Wim betaalde voor het maken van een verkeerde beslissing.

 

 

Ben jij een Wim Claessens?

Ik ken Wim Claessens niet persoonlijk. Sterker nog: Wim Claessens bestaat niet. (Evenmin heeft Christiaan de Vletter bestaan.) Maar we kennen allemaal wel minstens één Wim Claessens. Misschien ben je er zelf wel een, ook dat is mogelijk.

Wat ik zeker weet is dit:

België zit vol met Wim Claessens.

Met de regelmaat van de klok komen ze langs bij ons online bureau in Antwerpen. Het gaat zonder uitzondering om hardwerkende online ondernemers met passie voor hun vak. Het enige probleem is dat ze niet altijd de juiste mensen om zich heen hebben verzameld.

Eerlijk gezegd heb ik heel veel respect voor de Wim Claessens onder ons. Het zijn immers mensen die groot durven denken. Het zijn mensen die de hulp van een externe persoon durven in te schakelen. Dat deze persoon niet de juiste was, is slechts een ongelukkige loop van de geschiedenis. Waar het om gaat, is dat de Wim Claessens van België geen angst hebben om ambitie te tonen.

 

Klein stukje code, grote gevolgen

Vorige week belde er een vrouw naar ons kantoor. Haar webshop voor handgemaakte kleding lag al een week plat. Iedere dag dat ze niet online was, kostte haar honderden euro’s. De reden? Haar neef had gezegd dat hij het beheer van de webshop ‘wel even onder zijn hoede zou nemen’. Desbetreffende neef studeerde grafisch ontwerp en had zijdelings het een en ander over programmeren geleerd. Hij dacht daarom de webshop te kunnen verbeteren, dus ging hij de techniek achter de shop aanpassen. Het gevolg was een fout stukje code dat de hele bestelfunctie ruïneerde.

Deze online ondernemer is een Wim Claessens. Ze is immers ambitieus genoeg om groot te denken, anders had ze geen webshop genomen. Maar ze nam het ongelukkige besluit om een deel van haar business aan een Christiaan de Vletter over te laten.

 

Online ondernemer in Antwerpen

Fotobron: Markus Spiske op Unsplash

 

Een Christiaan de Vletter levert nooit vakwerk

Het bovenstaande voorbeeld is slechts één van de tientallen voorbeelden die ik uit mijn mouw kan schudden. Het gaat vrijwel altijd om problemen die ontstaan zijn door de acties van onkundige personen:

  • Een Google Ads-campagne die alleen maar geld kost en niets oplevert omdat iemand de verkeerde keywords heeft gekozen;
  • Een WordPress-template dat niet de juiste functionaliteiten biedt omdat iemand ‘wel even een website’ zou bouwen;
  • Webteksten die niet SEO-vriendelijk zijn omdat iemand ‘wel even voor copywriter kon spelen’.

(Over dat laatste puntje heb ik overigens dit te zeggen: schrijf altijd eerst je content, ontwerp daarna pas je website.)

Mensen vergeten het vaak, maar de online wereld beheersen is een vak – evengoed als tandarts of automonteur zijn een vak is. En niet iedereen kan op online gebied vakwerk leveren. Zeker de Christaan de Vletters onder ons niet.

 

Online ondernemers, bezint eer ge begint

Ik wil ondernemers oproepen om kritisch te zijn bij het aangaan van een samenwerking. Vergelijk, vraag door, vraag om referenties. Speur het internet af, kijk welke informatie er over de ander te vinden is.

Zeg pas ‘ja’ als het helemaal goed voelt.

Ik preek niet voor mijn eigen parochie. Ik zeg niet dat je mijn bedrijf moet kiezen wanneer je zoekt naar een webbureau. Sterker nog: dat hoeft niet, mijn agenda loopt over. En er zijn honderden vakgenoten die ook prachtig werk leveren.

Maar ik wil je wél oproepen om voor die vakgenoten te kiezen die inderdaad hun vak beheersen. Er zit geen enkele wettelijke bescherming op het beroep van online marketeer of websitebouwer; iedereen mag er één worden. Hetzelfde geldt voor tientallen andere beroepstakken.

Ik wil de kwakzalvers buiten spel zetten en dit artikel over Wim Claessens is mijn eerste gevecht.

Ik hoop dat het volgende besef naar voren komt uit mijn woorden:

  • Het is goed om ambitieus te zijn (lang leve alle Wim Claessens van Nederland en België!);
  • Het is nog beter om kritisch te zijn op de mensen met wie je samenwerkt. Opdat je nooit een Christaan de Vletter op je pad zal aantreffen.

Ik wens je een prachtige en vooral buitengewoon succesvolle toekomst toe.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill