Adverteren op Google met een Adwords campagne

Adverteren op Google

Wie zichtbaar wil zijn in zoekmachines heeft 2 keuzes.

Ofwel je website heel goed optimaliseren zodat hij goed scoort in de gewone (organische) zoekresultaten van Google. Zoekmachineoptimalisatie heet dat.

De andere manier is adverteren op Google.

Met een AdWords campagne.

Maar Adwords biedt momenteel veel meer mogelijkheden dan alleen adverteren op zoekmachines.

Een overzichtje van alle mogelijke campagnetypes in AdWords.

a. Een zoekcampagne

De meest bekende manier om via Adwords te adverteren. Je kiest zoekwoorden en als iemand die zoekwoorden gebruikt, toont Google je advertentie. Je betaalt enkel als iemand ook echt klikt op jouw advertentie. Of je advertentie vertoond wordt en welke positie ze krijgt dat hangt af van de concurrentie, je bod, je budget en de kwaliteitsscore die je krijgt voor dat zoekwoord.

Zijn er veel concurrenten, dan zullen de topposities duur zijn. Je zal dus voldoende hoog moeten bieden dan. De klikken zullen dus duurder worden en je dagbudget zal snel op raken. Mik je op minder concurrentiële keywords, dan zijn de klikken goedkoper en kan je met hetzelfde dagbudget meer verkeer genereren.

De kwaliteitsscore bepaalt Google aan de hand van je historische advertentieprestatie en van de landingspagina waarnaar je advertenties verwijzen. Is je landingspagina relevant voor het zoekwoord dan krijg je een hogere kwaliteitsscore. Die kwaliteitsscore wordt samen met het bod in rekening gebracht om je advertentiepositie te bepalen.

Met een zoekcampagne bereik je mensen die gericht naar iets zoeken. Jouw potentiële klanten dus. En die klaar zijn om iets te kopen. Vandaar dat dit een heel interessante manier van adverteren is.

b. Een display campagne

Adverteren in het display netwerk van Google. Dit zijn “plaatsingen” die Google kan gebruiken op websites of in apps. (Je kan je eigen website daar ook trouwens voor aanmelden via AdSense). Google koppelt jouw advertentie aan de inhoud van die website of aan het profiel van de bezoekers.

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je je advertenties kan targeten

 • Zoekwoord: als een bepaald trefwoord voorkomt op een pagina
 • Onderwerp: op onderwerp van de website. bv: reizen, vakantie
 • Affiniteitsdoelgroepen: personen die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. bv: reisfans, strandgangers, familie reizigers
 • In market doelgroepen: een groep van mensen waarvan Google denkt (op basis van hun zoekgedrag) dat zij op het punt staan om een aankoop te doen. bv hotel en accomodaties, vliegreizen,…
 • Remarketing. Je kan ook zelf een doelgroep aanmaken. Bijvoorbeeld door een remarketing lijst aan te leggen van alle bezoekers van je website (kan eenvoudig door Google Analytics te koppelen aan je AdWords account). Zo kan je eerdere bezoekers van je website nog een speciale advertentie tonen.

Advertenties kunnen tekstadvertenties zijn, statische beeldadvertenties tot volledige html5 animaties. Google heeft trouwens een tool om zulke interactieve advertenties te maken: Google web designer.

Een display campagne is interessant om “awareness” rond je product of merk (branding) te creëren of. Zou je denken. In het “See, Think, Do” model van Google plaatsen ze display advertising ook in de Do-fase. En inderdaad, met remarketing, in-market doelgroepen en advertenties gericht op speciale acties, kan een display advertentie ook de aanzet zijn voor een aankoop.

adverteren op google see think do google

c. Shopping campagne

Als je online producten verkoopt kan je ook een shopping campagne opstarten. Je hebt er wel nog een extra Google merchant center voor nodig. Daar kan je een feed van je webshop importeren. Koppel deze aan je Adwords en dan kunnen je producten bovenaan of rechts van de zoekresultaten getoond worden.

Maak dat je feed goed is opgesteld met de juiste productcategorieën en goeie beschrijving van je producten. Het zijn vooral deze die belangrijk zij om je advertentie te tonen. Je producten hier tonen levert natuurlijk een pak zichtbaarheid op. En bereikt mensen die echt op zoek zijn naar een bepaald product.

d. Video campagne

Op Youtube. Volgens Google de tweede grootste zoekmachine. En ook van Google trouwens. Het is dé videosite die iedereen gebruikt. Jij ook, je kent ze dus wel die advertenties die je voor youtubefilmpjes te zien krijgt. Nadeel: je hebt video advertenties nodig. Deze aanmaken is een pak tijdrovender en duurder dan tekst of beeldadvertenties

c. Universele app-campagne

Zoals doet vermoeden, advertenties waarmee je je app kunt promoten.

Tips

Een campagne opzetten is eigenlijk vrij eenvoudig. Maar een campagne strategisch uitdenken, alle mogelijkheden toepassen, resultaten meten en opvolgen,… daar bestaan mensen voor die zich dag-in en dag-uit bezig houden met het optimaliseren van campagnes. Een Adwords expert kan je helpen om een campagne helemaal tot in de details uit te tekenen en op te stellen.

Drie nuttige tips voor wie er aan begint:

Long tail keywords

Zoals hierboven al gezegd, kunnen brede keywords met veel concurrentie duur zijn. bijvoorbeeld ‘vakantie boeken’. Bovendien zullen brede keywords misschien niet altijd interessant zijn. Bv ‘vakantie boeken’ als je alleen vakanties naar bepaalde bestemmingen aanbiedt. De bestemmingen toevoegen, maakt het al specifieker. Organiseer je vooral all inclusive reizen dan zou je voor een keyword als ‘all inclusive vakantie mallorca boeken’ kunnen gaan. Dat is dus zeer relevant, er zal minder concurrentie zijn en je bereikt mensen die al zoeken wat jij aanbiedt.

Het is niet fout om voor brede keywords te gaan, maar een goeie mix van trefwoorden is essentieel.

Advertentie extensies

AdWords advertenties bestaan momenteel uit 2 kopregels, een beschrijving en een zichtbare url. Dat is de basis. Met advertentieextensies kan je je advertie nog uitbreiden met

 • Sitelinks. Links naar specifieke pagina’s op je website
 • Highlights. Enkele belangrijk features over je producten die je nog extra kan vermelden
 • Locatie. jouw adres, gelinkt aan je Google Mijn Bedrijf account
 • Extensies voor website informatie. Hier kan je al je diensten oplijsten bijvoorbeeld
 • Oproepextensies. Je telefoonnummer toevoegen aan de advertentie zodat mensen meteen kunnen bellen door op de advertentie te klikken.
 • Berichtextensies. Mensen kunnen je ook een sms versturen
 • Prijsextensies. Voeg al een overzicht van prijzen van je producten toe
 • App extensies. Een link naar je app
 • Recensieextensies. Dan zullen ook je recensies uit je Google Mijn Bedrijf mee getoond worden.

Ze zullen niet allemaal tegelijk getoond worden, maar je kan er je advertentie groter en dus opvallender door maken. Een voorbeeld van één van onze advertenties. met advertentie extensies gaan we van 3 naar 6 regels en staat ons telefoonnummer meteen vermeld.

motionmill advertentie google adwords

 

Uitsluitingen

Door het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden vermijd je dat je advertentie getoond word als een bepaalde term mee in de zoekopdracht staat. Veelgebruikte uitsluitingswoorden zijn bv ‘gratis’, ‘cursus’ of ‘tweedehands’.  Hangt af van jouw product of dienst. Om bij het voorbeeld van vakantie te blijven zou je bv ‘autoreizen’ kunnen uitsluiten als je dat niet aanbiedt.

Ook voor display campagnes kan je uitsluitingen toevoegen. Als je niet wil dat jouw advertenties op bepaalde website vertoond worden of zo. Een veel gebruikte uitsluiting is hier: mobiele apps. Soms is het interessant mobiele apps te targeten, maar het kan ook leiden tot veel ongewilde klikken in spelletjes of zo. Apps uitsluiten doe je door in je targeting ‘adsenseformobileapps.com’ als plaatsing toe te voegen bij uitsluitingen. Je kijkt ook best even in ‘opties voor sitecategorieën’, daar sluit je ‘in game’ en ‘GMob-non-interstitial voor mobiele apps’ uit en eventueel andere sitecategorieën waar je je advertenties niet vertoond wil zien.

Zoveel mogelijkheden

Adverteren op Google kan dus op verschillende manieren en er zijn vele mogelijkheden om je advertenties te finetunen. Wil je eens bespreken hoe een AdWords campagne ingezet kan worden voor jouw bedrijf? Dan zitten we graag eens met je samen!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

Motionmill