Webdesign en conversie

Een webdesign moet momenteel niet alleen mooi zijn. Het moet ook effectief zijn. Maar webdesign en conversie hoeven elkaar niet uit te sluiten. Een doordacht webdesign stimuleert conversie.

Vroeger was een website nog vaak gewoon een visitekaartje.

Nu is website naast een communicatie- en marketingkanaal ook een commercieel kanaal geworden.

Rechtstreeks of onrechtstreeks genereert een goeie website business. Hij zorgt voor leads en meer en meer voor rechtstreekse aankopen.

Een modern webdesign focust zich niet alleen meer op het esthetische maar vooral op het feit of je website ook doeltreffend is. Het zorgt er voor dat de bezoekers van je website snel en gemakkelijk doen wat jij wil dat ze doen. Contact opnemen, iets downloaden of een product aankopen. Design en lay-out moeten zich ten dienste stellen van het doel. Heb je prachtige foto’s of banners, maar leiden ze de bezoeker af van een mogelijke conversie, dan kan je ze toch maar beter aanpassen of zelfs afscheid van nemen. Want je wil natuurlijk een website die werkt, die opbrengt.

Een goed converterende website, noemen we dat.

Hoe kan je je webdesign afstemmen op conversie?

Enkele tips:

Maak de actie die je van je bezoeker verwacht (over) duidelijk

Zet een contactformulier of een ‘registreer nu’ button op je landingspagina. En zorg er voor dat die er uit springt. Opvalt. Het moet meteen duidelijk zijn voor de bezoeker

 • Maak je contactformulier in een contrasterende kleur tov van de rest van de pagina
 • Zet je knop of call to action in een opvallende container of kader. Verpak het op zo een manier dat het meteen de aandacht van de bezoeker heeft.

Witruimte

Eigenlijk een logisch gevolg van de vorige tip. Als er genoeg witruimte rond zit, vallen je elementen meer op. Je witruimte hoeft niet wit te zijn. Het gaat hem vooral om alle elementen in je pagina ruimte te geven. Lege ruimte leidt bezoekers niet af, hun aandacht wordt dus naar de inhoud getrokken. Een pagina met veel witruimte is voor bezoekers ook aangenamer om te lezen, ze kunnen de inhoud gemakkelijker scannen en dus meteen zien waarover de pagina gaat.

 • Deel je inhoud op in korte paragrafen en overzichtelijke bullet points
 • Maak de lijnhoogte van je tekst minstens 150% (css: line-height: 1.5; )
 • Geef kleine lettertypes genoeg ruimte tussenin, dan zijn ze beter te lezen. Een nog ruimere lijnhoogte eventueel.
 • Maak genoeg ruimte tussen de basiselementen van je website (menu, sidebar, footer,… )

Kleurgebruik

Je witruimte hoeft dus niet wit te zijn. Kies de juiste kleuren voor jouw doel en doelpubliek. Denk even na welke kleuren welk gevoel en welk intentie weergeven en gebruik diegene die het best passen bij wat jij voor ogen hebt.

 • Oranje voor een aanbieding, om te spelen op prijs
 • Met blauw wek je meer vertrouwen op, komt dus vaak terug bij banken en verzekeringen
 • Zwart suggereert luxe en exclusiviteit

Een goeie infographic over kleur en webdesign vind je op de website van Kissmetrics.

Richtingsaanwijzers

Richtingsaanwijzers? Jazeker, laat je bezoekers niet zelf over je pagina dwalen. Geef hen -subtiel- aan waar ze heen moeten

 • Een pijl naar het contactformulier
 • Gebruik je foto’s van mensen, laat het dan wijzen of kijken in de richting van je call to action
 • Sterke contrasten of -weeral- witruimte rond een element.

Schaarste en urgentie

Heb je een aanbieding of promo lopen. Laat dan de bezoeker van je website weten dat ze best niet te lang wachten om te beslissen.

bijvoorbeeld:

 • Alleen vandaag: 1+1 gratis
 • 10% korting voor de eerste 10 inschrijvingen
 • Nog maar x-aantal beschikbaar

De bezoeker heeft het gevoel dat het om niet te missen actie gaat en zal dus sneller reageren.

Sociaal proof / Getuigenissen van klanten

Wek vertrouwen op bij je bezoekers door te tonen wie jouw producten gebruikt en wat hun ervaringen zijn. Via getuigenissen kan je claims die je doet over je product nog eens extra in de verf zetten. Verkoop je een gebruiksvriendelijke software, dan citeer je getuigenissen van gebruikers die het daarover hebben. Vermeld ook logo’s van bedrijven, zeker als er bekende firma’s in je klantenbestand zitten.

Dit zijn algemene regels. Een stramien uit tekenen dat voor iedereen, elke website, werkt is niet mogelijk. Elke sector is anders, elk doelpubliek heeft zijn eigen wensen,.. Het komt er dus op aan om vooraf al goed te onderzoeken wat en wie je wil bereiken. Waarmee je ze kan verleiden. En daarna je webdesign constant te blijven evalueren op zijn effectiviteit. Door conversiemeting, A/B testen of multivariate testing te doen, je user experience te optimaliseren, …

 

 

Motionmill