Leestijd 3 minuten

Webdesign en conversie: 6 essentiële tips

Een webdesign moet niet alleen mooi zijn. Het moet ook effectief zijn. Gelukkig hoeven webdesign en conversie elkaar niet uit te sluiten. Een doordacht webdesign stimuleert conversie. Vroeger was een website vaak alleen een visitekaartje. Nu is website naast een communicatie- en marketingkanaal ook een commercieel kanaal geworden.

Websitebouwer Antwerpen

Rechtstreeks of onrechtstreeks genereert een goede website business. Hij zorgt voor leads en meer en meer voor rechtstreekse aankopen. Een modern webdesign focust zich niet alleen meer op het esthetische maar vooral op het doeltreffende. Het zorgt ervoor dat de bezoekers van je website snel en gemakkelijk doen wat jij wil dat ze doen. Contact opnemen, iets downloaden of een product aankopen. Design en lay-out moeten zich ten dienste stellen van het doel. Heb je prachtige foto’s of banners, maar leiden ze de bezoeker af van een mogelijke conversie, dan kan je ze toch maar beter aanpassen of zelfs afscheid van nemen. Want je wil natuurlijk een website die werkt, die geld opbrengt.

Een goed converterende website noemen we dat.

 

Hoe kan je je webdesign afstemmen op conversie?

Wij geven je heel graag enkele essentiële tips:

1. Maak de actie die je van je bezoeker verwacht (over)duidelijk

Zet een contactformulier of een ‘registreer nu’-button op je landingspagina. En zorg er voor dat die er uit springt. Opvalt. Het moet meteen duidelijk zijn voor de bezoeker. Hoe je dat doet?

 • Maak je contactformulier in een contrasterende kleur ten opzichte van de rest van de pagina;
 • Zet je knop of call to action in een opvallende container of kader. Verpak het op zo een manier dat het meteen de aandacht van de bezoeker heeft.

2. Gebruik witruimte

Eigenlijk een logisch gevolg van de vorige tip. Als er genoeg witruimte rond zit, vallen je elementen meer op. Je witruimte hoeft niet wit te zijn. Het gaat hem vooral om alle elementen in je pagina ruimte te geven. Lege ruimte leidt bezoekers niet af, hun aandacht wordt dus naar de inhoud getrokken. Een pagina met veel witruimte is voor bezoekers ook aangenamer om te lezen; ze kunnen de inhoud gemakkelijker scannen en dus meteen zien waarover de pagina gaat. Enkele adviezen:

 • Deel je inhoud op in korte paragrafen en overzichtelijke bullet points;
 • Maak de lijnhoogte van je tekst minstens 150% (css: line-height: 1.5;);
 • Geef kleine lettertypes genoeg ruimte tussenin, dan zijn ze beter te lezen. Een nog ruimere lijnhoogte eventueel;
 • Maak genoeg ruimte tussen de basiselementen van je website (menu, sidebar, footer,… ).

3. Geef aandacht aan het kleurgebruik

Je witruimte hoeft dus niet wit te zijn. Kies de juiste kleuren voor jouw doel en doelpubliek. Denk even na welke kleuren welk gevoel en welk intentie weergeven en gebruik degene die het best passen bij wat jij voor ogen hebt. Het hoeft niet moeilijk te zijn:

 • Oranje voor een aanbieding, want dit wordt geassocieerd met een lage prijs;
 • Met blauw wek je meer vertrouwen op, komt dus vaak terug bij banken en verzekeringen;
 • Zwart suggereert luxe en exclusiviteit.

Een goede infographic over kleur en webdesign vind je op de website van Neil Patel.

4. Implementeer richtingsaanwijzers

Richtingsaanwijzers? Jazeker, laat je bezoekers niet zelf over je pagina dwalen. Vertel hen subtiel waar ze heen moeten:

 • Een pijl naar het contactformulier;
 • Gebruik je foto’s van mensen, laat het dan wijzen of kijken in de richting van je call to action;
 • Sterke contrasten of witruimte rond een element.

5. Wek het gevoel van schaarste en urgentie op

Heb je een aanbieding of promo lopen? Laat de bezoeker van je website weten dat ze niet te lang moeten wachten om te beslissen. Bijvoorbeeld:

 • Alleen vandaag: 1+1 gratis;
 • 10% korting voor de eerste 10 inschrijvingen;
 • Nog maar x-aantal beschikbaar.

De bezoeker heeft het gevoel dat het om niet te missen acties gaat en zal dus sneller reageren.

6. Social proof / Getuigenissen van klanten

Wek vertrouwen op bij je bezoekers door te tonen wie jouw producten gebruikt en wat hun ervaringen zijn. Via getuigenissen kan je claims die je doet over je product nog eens extra in de verf zetten. Verkoop je een gebruiksvriendelijke software, dan citeer je getuigenissen van gebruikers die het daarover hebben. Vermeld ook logo’s van bedrijven, zeker als er bekende firma’s in je klantenbestand zitten.

 

 

Een laatste woord

Dit zijn algemene regels. Een stramien uittekenen dat voor iedereen, en voor elke website, werkt is niet mogelijk. Elke sector is anders, elk doelpubliek heeft zijn eigen wensen. Het komt er dus op aan om vooraf goed te onderzoeken wat en wie je wil bereiken. Waarmee je ze kan verleiden. En daarna je webdesign constant te blijven evalueren op zijn effectiviteit. Door conversiemeting, A/B testen of multivariate testing te doen, je user experience te optimaliseren, enzovoorts. Heb je hulp nodig? Wij zijn er voor je.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill