Leestijd 6 minuten

Wat is Canva en wat kan je ermee doen?

Ken je Canva al? Kort gezegd is Canva een gebruiksvriendelijke online designtool waarmee iedereen, of je nu ervaring hebt of niet, professionele ontwerpen kan maken.

In dit artikel laten we je daarom zien hoe Canva jouw perfecte partner zou kunnen zijn voor het maken van professionele ontwerpen, zonder dat je grafische skills nodig hebt. Of je nu social media posts, presentaties of visitekaartjes wilt maken, deze tool heeft gebruiksvriendelijke tools en sjablonen die design voor iedereen toegankelijk maken. Lees verder en ontdek of het iets voor jou is.

Wat is Canva en wat kun je ermee doen? - Motionmill Branding Antwerpen

Wat is Canva precies? En hoe werkt het?

Canva is een gebruiksvriendelijk online designtool waarmee je fraaie ontwerpen kan maken zonder dat je een grafisch ontwerper hoeft te zijn. We zien dat meer van onze klanten het gebruiken, en dat vinden we helemaal prima. Bij Motionmill voeren we alleen uit wat echt nodig is.

Of je nu een ondernemer, student, docent of gewoon iemand bent die graag mooie dingen maakt, Canva heeft alles wat je nodig hebt om je ideeën tot leven te brengen. Denk aan social media posts, presentaties, posters, visitekaartjes en zelfs logo’s en huisstijlen. Omdat Canva volledig online is, kun je er vanaf elk apparaat met internetverbinding bij​.

 

Canva interface gif

Fotobron: canva.com

 

Beginnen met Canva is eenvoudig en gratis. Na aanmelding kun je kiezen uit duizenden sjablonen of starten met een leeg canvas. Een drag-and-drop interface maakt het eenvoudig om tekst, afbeeldingen en iconen toe te voegen en aan te passen. Canva biedt ook een uitgebreide bibliotheek met gratis en premium foto’s, illustraties en video’s​

Meerdere mensen kunnen samenwerken aan één Canva-design, wat natuurlijk ideaal is voor bedrijven. Canva biedt verschillende functies die samenwerking gemakkelijk en efficiënt maken:

 • Real-time samenwerking: Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd aan hetzelfde ontwerp werken. Dit is ideaal voor teams die samen aan een project willen werken zonder op elkaars beurt te hoeven wachten.
 • Delen van ontwerpen: Je kunt eenvoudig ontwerpen delen met teamleden door een link te sturen. Ontvangers kunnen dan het ontwerp bekijken en bewerken, afhankelijk van de toegangsrechten die je hebt ingesteld.
 • Opmerkingen en feedback: Teamleden kunnen opmerkingen toevoegen aan specifieke onderdelen van het ontwerp, wat het gemakkelijk maakt om feedback te geven en veranderingen voor te stellen.
 • Mappen en organisatie: Canva Pro-gebruikers kunnen mappen maken om ontwerpen en middelen te organiseren en delen met hun team.

En voor wie meer wil, biedt Canva Pro extra functies, zoals een uitgebreide bibliotheek met stockfoto’s, de optie om met AI afbeeldingen te genereren, de mogelijkheid om je eigen lettertypes te uploaden, en tools voor het verwijderen van achtergronden uit afbeeldingen​.

 

Wat kun je er allemaal mee maken?

Canva mogelijkheden

Fotobron: canva.com

 1. Social media graphics:
  Met Canva kun je snel en eenvoudig opvallende social media posts en advertenties maken. Er zijn talloze sjablonen speciaal voor platforms zoals Instagram, Facebook en Twitter. Dit helpt je om je online zichtbaarheid te vergroten​. We merken dat dit de meest populaire reden is om Canva te gebruiken bij onze klanten.
 2. Presentaties:
  Canva is ook interessant voor het maken van professionele presentaties. Het is daarmee een uitstekend alternatief voor PowerPoint, vooral omdat je er altijd en overal online mee kunt werken​.
 3. Huisstijlen:
  Voor bedrijven en zelfstandigen is een herkenbare huisstijl essentieel. Met Canva kun je gemakkelijk consistentie behouden in je visuele communicatie door dezelfde kleuren, lettertypes en stijlen te gebruiken in al je ontwerpen​. Er kruipt wel wat werk in de initiële creatie van een logo en huisstijl, dus als je hierbij hulp nodig hebt kan een branding specialist je op weg helpen.
 4. Drukwerk:
  Canva is ook perfect voor eenvoudige gedrukte ontwerpen. Of je nu een nieuw brochure wilt maken, een uitnodiging voor een feestje of flyers en posters, je vindt de tools en sjablonen die je nodig hebt​ voor je drukwerk. Je kunt je ontwerpen zelfs vanuit Canva laten afdrukken.
 5. Video’s:
  Je kan ook simpele video’s maken met Canva. Canva biedt een reeks tools voor videobewerking waarmee je eenvoudig filmpjes kunt maken en bewerken. Je kan videoclips samenvoegen en knippen en tekst en animaties toevoegen. Er bestaan ook kant-en-klare videosjablonen om snel en eenvoudig aantrekkelijke video’s te maken voor je sociale media, presentaties of advertenties.

 

Waarom meer en meer mensen voor Canva kiezen

Canva heeft de manier waarop mensen ontwerpen fundamenteel veranderd door design toegankelijker en betaalbaarder te maken. Traditionele designsoftware zoals Adobe Photoshop en Illustrator zijn duur en complex zijn, maar Canva is gratis en een pak eenvoudiger om mee te werken. Hier zijn een aantal manieren waarop Canva design democratiseert:

 1. Gebruiksvriendelijke interface:
  De intuïtieve drag-and-drop functionaliteit maakt het ontwerpen makkelijk voor iedereen, van hobbyisten tot professionele ondernemers.
 2. Toegang tot sjablonen:
  Je hept toegang tot duizenden sjablonen, stockfoto’s en designelementen. Gebruikers hoeven niet vanaf nul te beginnen of dure software en assets aan te schaffen​.
 3. Overal toegankelijk:
  Om met Adobe software te werken, heb je een krachtige computer nodig. Omdat Canva volledig online is, kunnen gebruikers altijd en overal aan hun ontwerpen werken, of het nu op een computer, tablet of smartphone is​.
 4. Gratis cursussen:
  Met Canva Create biedt het platform gratis online lessen aan om je op weg te helpen met de software.

Je hoeft dus geen professionele designer te zijn om met Canva te werken. De software is ontworpen om toegankelijk en gebruiksvriendelijk te zijn voor iedereen, ongeacht hun ontwerpervaring. Dit maakt het platform perfect voor beginners en niet-designers die professionele en aantrekkelijke ontwerpen willen maken.

 

Canva sjablonen

Enkele van de beschikbare sjablonen. Fotobron: canva.com

 

Er zijn wel een paar beperkingen

Hoewel Canva veel voordelen biedt voor mensen zonder designervaring, zijn er toch enkele beperkingen. Voor complexere ontwerpen of grote projecten is Canva minder geschikt. Professionele ontwerpsoftware zoals die van Adobe biedt namelijk veel meer geavanceerde functies en flexibiliteit dan Canva. Dit merken wij zelf ook: soms loop je tegen technische beperkingen aan als je een specifiek ontwerp in gedachten hebt en dat in Canva probeert te maken. Bij de professionele software die we dagelijks gebruiken, is dat geen probleem. Het gebruiksgemak van Canva kan dus soms een nadeel zijn.

Canva heeft bijvoorbeeld minder geavanceerde typografie-opties en is geen vectorgebaseerd programma zoals Adobe Illustrator. Dit betekent dat je ontwerpen niet onbeperkt kunt schalen zonder kwaliteitsverlies. Dit is vooral lastig bij het maken van logo’s en andere ontwerpen die je in verschillende maten wilt gebruiken.

En omdat Canva door miljoenen mensen wordt gebruikt, kunnen ontwerpen soms herkenbaar en niet uniek aanvoelen. Veelgebruikte sjablonen kunnen resulteren in ontwerpen die niet echt opvallen tussen de rest. Daarom is het nog altijd een goed idee om een professionele designer in te schakelen. Wij kunnen bijvoorbeeld ook unieke Canva-sjablonen voor je maken, die je daarna kunt blijven gebruiken voor je online posts.

Maar laat de nadelen je niet afschrikken om met Canva aan de slag te gaan. Je kan het gratis uitproberen op hun officiële website. Je zult pas weten of het aan je verwachtingen voldoet als je er even mee gewerkt hebt.

 

Heb je hulp nodig? No problem!

Als 360° marketingagency kunnen wij je op weg helpen met Canva. We bieden begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je het maximale uit dit veelzijdige platform haalt. Of je nu hulp nodig hebt bij het opzetten van je eerste ontwerp, het creëren van een consistente huisstijl, of het maken van aangepaste sjablonen voor je merk, wij staan klaar om je op weg te helpen. Neem dus zeker  contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen.

Alvast veel designplezier!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill