Leestijd 7 minuten

Wil je betere webteksten schrijven? Probeer deze 4 verkooptechnieken.

Misschien merk je dat je website vlot bezocht wordt, maar toch niet genoeg verkoop oplevert. Of je site doet het al redelijk goed, maar je wilt het nóg beter doen. Als ervaren bedrijfsstrategist met een achtergrond in de marketingwereld heb ik al heel wat diensten en producten verkocht in mijn carrière, dus ik ga hier wat sales-wijsheid delen. Het liefst van al verkoop ik in persoon, maar je kan natuurlijk ook prima je diensten of producten verkopen in tekstvorm. Dat is waar onze online marketing en de websites die we bouwen voor dienen! Maar hoe zorg je ervoor dat de inhoud van jouw website je bedrijf nog beter doet verkopen? Kan je daar betere websiteteksten voor schrijven?

Wel… eigenlijk kan je gewoon dezelfde methodes inschakelen die ik ook heb leren gebruiken in de fysieke wereld. Daarom geef ik je in dit artikel een overzicht van 4 effectieve verkooptechnieken mee die je ook kan toepassen op digitale teksten.

Betere websiteteksten schrijven met verkoopstechnieken Motionmill storytelling

1: Richt je op de pijnpunten van je klanten

Zonder pijn verkoop je niet

Betere websiteteksten schrijven met pijnpunten - Motionmill storytelling

(Bijna) niemand koopt iets zonder daar een goede reden voor te hebben. En als dat toch gebeurt, dan is de kans groot dat jouw nieuwe klant al snel ontdekt dat hij je product niet nodig had. Dat schept enkel ontevredenheid. Ik vind het daarom belangrijk dat ik alleen maar verkoop aan mensen die ik ook echt kan helpen met onze diensten.

In een klantengesprek kan je gericht vragen stellen om de pijnpunten van je klant te ontdekken. In een webtekst kan dit natuurlijk niet. En dus moet je op de pijnpunten van je klanten anticiperen. Door je persoonlijke ervaringen van fysieke klantengesprekken voor de geest te halen. Alleen zo schrijf je betere teksten voor je website.

Belangrijk bij het gebruik van pijnpunten is dat je geen overdreven hoeveelheid druk uitvoert. Het is de bedoeling dat je mensen overtuigt van het (echte!) feit dat je een oplossing hebt voor hun pijn, niet dat je ze nieuwe pijn doet om ze te overtuigen. Dus liever niet: “Vernieuw je trage website of je bedrijf gaat binnenkort ten onder”, maar wel “Merk jij dat je website wat trager is? Dan kan het zijn dat ze aan vernieuwing toe is”.

Een andere goede manier om mensen op pijnpunten te wijzen is door ze vanuit een andere hoek te bekijken: die van jezelf als verkoper. Ik zou bijvoorbeeld kunnen uitleggen dat ook onze website vroeger trager was en dat we dit opgelost hebben. Zoiets komt niet alleen minder agressief over, het draagt ook bij tot een persoonlijke connectie met je klanten. Wat me bij m’n volgende punt brengt…

 

2: Schep vertrouwen en verbondenheid

Stel potentiële klanten gerust door een goede band te scheppen

Betere websiteteksten schrijven door vertrouwen te scheppen - Motionmill storytelling

Mensen zijn achterdochtig als verkopers in beeld komen. “Je vertelt mooie verkooppraatjes, maar je probeert mij hier gewoon iets aan te smeren, toch?” is iets wat ik soms hoor van potentiële klanten. En ze zullen precies zo denken wanneer ze door je website lezen.

Die kritische instelling is begrijpelijk, want veel verkopers zijn ook echt dwingend en verkopen je een product waar je eigenlijk geen nood aan had. Ik ben ook wantrouwig tegenover zulke verkopers!  Daarom is het belangrijk dat je bewijst dat jij niet zo’n salesman bent. En dat doe je door vertrouwen te scheppen.

Je kan beginnen met die voorgenoemde pijnpunten. Als je je klanten al wees op je eigen pijnpunten, dan voelen ze al een zekere verbondenheid. Maar als je echt voor vertrouwen wilt zorgen, dan moet je nog bewijzen dat je jouw klanten echt snapt. Je moet je doelpubliek goed kennen en je teksten op hen toespitsen. Buiten pijnpunten hoor je te weten waar je doelpubliek van houdt en waarvan niet. Hierbij enkele tips:

  • Schrijf teksten over herkenbare problemen.
  • Zorg ervoor dat je niet te algemeen schrijft, want dan voelt niemand zich aangesproken. Vergeet nooit dat je schrijft voor echte mensen.
  • Gebruik klare taal een vermijd jargon dat je klanten niet kennen.
  • Schrijf actief in de plaats van passief, want dat is persoonlijker en krachtiger.
  • En volgens mij het allerbelangrijkst: wees authentiek. Je publiek voelt het echt wel aan wanneer dat niet het geval is. Wees oprecht en toon je persoonlijkheid, want ook dat zal meer vertrouwen scheppen.

Met andere woorden, je laat de mensen lezen dat ook jouw bedrijf bestaat uit echte mensen. Want dat is ook zo!

 

3: Vertel een verhaal met je merk

Je krijgt niemand mee zonder echt meeslepend te zijn

Betere websiteteksten schrijven met verhalen - Motionmill storytelling

Je kan dus op pijnpunten wijzen door over je eigen ervaringen te vertellen. Ik zei ook al dat het goed is om authentiek te zijn in je webteksten. Wat ben je dan aan het doen? Juist, je vertelt verhalen. En met goede verhalen zul je betere webteksten schrijven die je merk doen verkopen.

Als het gaat om het scheppen van een band zijn verhalen van onschatbare waarde. In tegenstelling tot feiten en cijfers kan een goed verhaal mensen echt raken. Bovendien doen mensen liever zaken met iemand die ze kennen. Het delen van verhalen zal je helpen deze band tot stand te brengen. Door je persoonlijke ervaringen te delen, geef je jouw publiek een kijkje achter de schermen van je bedrijf. Dit kan hen helpen om zich beter met jou en je merk te identificeren. Tenslotte laat je ook zien dat je je kan inleven in hun verhaal.

En laten we eerlijk zijn: websites kunnen saai zijn. Het feit dat verhalen boeiender zijn is al genoeg reden om ze op je site te vertellen.

Als je op zoek bent naar inspiratie kan je trouwens altijd onze nieuwsbrief raadplegen.

 

4: Probeer de negatieve omgekeerde verkoop eens

Alhoewel… Misschien ben je nog niet klaar voor deze techniek

Betere websiteteksten schrijven met de omgekeerde verkoopstechniek - Motionmill storytelling

Begrijpelijk… dit is geen techniek voor beginners. Of ben je er toch klaar voor?

Met negative reverse selling (negatieve omgekeerde verkoop in het Nederlands) doe je precies het tegenovergestelde van wat potentiële klanten verwachten van een verkoper. Je past omgekeerde psychologie toe, waarmee je hen overtuigt dat ze het waard zijn om je product te kopen. En ja, de titel van deze verkooptip is daar een voorbeeld van. Maar let op: hiermee kan je een klant die blijft twijfelen finaal over de streep trekken… of wegjagen.

Ik neem aan dat dit nogal vreemd klinkt. Ik heb het in mijn vorige tips gehad over een zachte aanpak en het scheppen van vertrouwen, om dan nu af te komen met een negatief psychologisch trucje? Inderdaad, dit is geen techniek die je overal wilt toepassen. Sommige mensen zullen er zelfs een afkeer van hebben. Maar toch heeft het te maken met mijn vorige punten: mensen staan standaard kritisch tegenover verkopers. Sommige potentiële klanten hebben hierdoor de natuurlijke neiging om het tegenovergestelde standpunt in te nemen van jou als verkoper, ook al zouden ze het normaal gezien met je eens zijn. Wat je doet met zo’n negatieve verklaring, is aanleunen bij het negatieve standpunt van een kritische klant. Op die manier is het mogelijk dat ze jouw product juist vanuit een andere, positieve, invalshoek zullen bekijken.

Dit is geen techniek voor mensen die al mee zijn met je verhaal, wel voor de eeuwige twijfelaars en criticasters. Bekijk dit als een duwtje in de rug waarvan je best spaarzaam gebruik maakt.

Op je website zitten natuurlijk ook positieve mensen, dus hoe en waar zet je deze techniek online in? Op een enkele blogpost met een andere invalshoek bijvoorbeeld. Of op een landingspagina die speciaal gericht is op de moeilijk te overtuigen klanten die je hebt gespot in je doelpubliek. Of gewoon zoals hier, met een unieke titel die de aandacht trekt op een andere manier. Mensen hebben bepaalde verwachtingen van een webtekst, daartegen ingaan kan ontwapenend werken. Het is in ieder geval een interessante mogelijkheid.

 

Ik geloof dat je met deze tips ook op jouw site voor betere webteksten kan zorgen

Uit eigen ervaring weet ik dat dit verkooptechnieken zijn die werken. De kunst zit hem alleen in het succesvol vertalen van een fysiek klantengesprek naar een goede digitale tekst. Heb je eerder het gevoel dat je liever een team van professionals inschakelt voor je online storytelling? Dan mag je altijd een vrijblijvend gesprek boeken:

[mm_contact section_title=”Ben je op zoek naar copywriters die van je merk een verhaal maken?” contact_box_title=”Maak nu een afspraak” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Dan kan je vertrouwen op onze expertise. Wij bouwen de ultieme webpagina’s door ze te optimaliseren op vindbaarheid en conversie.” contact_id=”0″][/mm_contact]

Ga je liever zelf aan de slag? Onthoud dan zeker dat je niet alles wat je hier gelezen hebt op 1 pagina moet toepassen. Zeker die omgekeerde verkooptechniek is iets wat minder snel van toepassing is. Maar wees ook niet bang om je teksten te herwerken. Ik ben ervan overtuigd dat je sterkere webteksten zult schrijven dan 90% van de concurrentie. Veel succes ermee!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill