Leestijd 2 minuten

Laadt een website slecht? Leeg je cache!

Als ik een cent had gekregen voor iedere keer dat ik tegen een klant of collega heb gezegd: ‘Heb je al geprobeerd je cache te legen?’, kon ik mij nu een villa in Brasschaat veroorloven.

Iedere week zegt er wel iemand tegen mij: ‘Hannelore, die en die website werkt niet.’ Of: ‘Hannelore, waarom staan alle pagina-elementen scheef op die nieuwe site?’

De cache, mensen! Het is jullie cache! De website is prima in orde!

Goed, nu ik die initiële frustratie heb geuit (de frustratie die waarschijnlijk iedere programmeur kent), zal ik op rustige, constructieve wijze proberen uitleggen wat een cache is en waarom het legen ervan allerlei websiteproblemen kan oplossen.

Wat is de cache op een computer?

Wat is een cache?

Er staat een Motionmill-logo in de linkerbovenhoek van deze pagina. Als je naar een ander bericht op deze blog gaat, of naar de startpagina van Motionmill, zal datzelfde logo daar staan.

Jouw browser kan het logo elke keer dat je een andere pagina op deze site bezoekt opnieuw downloaden, maar dat zou verspilling zijn van bandbreedte. Dus in plaats daarvan slaat jouw browser het logo en allerlei andere dingen op jouw computer op. En dat doet hij in de cache.

Dat is alles wat de cache is: de plaats waar jouw browser afbeeldingen, code en andere bestanden opslaat om te voorkomen dat ze herhaaldelijk opnieuw worden gedownload. Jouw browser zou een stuk langzamer werken zonder deze functie, omdat elke site die je opent tientallen bestanden opnieuw moet downloaden. Het logo, ja, maar ook achtergrondafbeeldingen, lettertypen en een heleboel andere technisch klinkende dingen zoals CSS, HTML en JavaScript. De cache slaat al deze elementen lokaal op om bandbreedte te besparen en het browsen te versnellen.

 

Waarom kan het legen van de cache problemen oplossen?

Af en toe stopt een site met werken. Dit is een probleem dat vaak kan worden opgelost door de cache te wissen.

Waarom helpt dit? Daar kan ik met veel jargon over uitweiden, maar voor de leesbaarheid van dit artikel zal ik het vereenvoudigen. Het komt erop neer dat er soms een verschil tussen de versie van een website die in de cache is opgeslagen op jouw computer en de versie die je van internet laadt. Dit conflict kan tot rare storingen leiden, en het wissen van jouw cache kan helpen.

 

Cookies en cache: wat is het verschil?

In de meeste browsers bevinden de opties voor het wissen van de cache en het wissen van cookies zich op dezelfde plaats, maar ze zijn niet hetzelfde.

  • Jouw cache slaat bestanden op die rechtstreeks zijn gedownload van de websites die je bezoekt: lettertypen, afbeeldingen, dat soort dingen. De bestanden in jouw cache verschillen niet zo veel van de bestanden in de cache van iemand anders die dezelfde websites bezoekt als jij.
  • Cookies zijn anders: ze slaan informatie op over jou en de dingen die je online hebt gedaan. Als je door een online winkel bladert en een heleboel dingen aan jouw virtuele winkelmandje toevoegt, wordt dat opgeslagen met behulp van een cookie. Cookies houden ook bij op welke site je bent ingelogd. Daarom moet je je bij al jouw accounts opnieuw aanmelden als je de cookies wist. Het wissen van jouw cache heeft hier echter geen invloed op.

 

Moet ik mijn cache regelmatig wissen?

Over het algemeen raad ik aan om je cache niet te wissen, tenzij je daar een specifieke reden voor hebt. Dankzij de bestanden in de cache kunnen de websites die je het vaakst bezoekt, sneller worden geladen, wat een goede zaak is. Jouw browser zal regelmatig oude bestanden verwijderen, dus het is niet zo dat de cache voor altijd zal blijven groeien.

Natuurlijk neemt de cache ruimte in op je harde schijf, en sommige mensen vinden dat vervelend. Maar de reden dat je een harde schijf hebt, is dat je er dingen op kunt opslaan. En een cache die jouw surfen op het web versnelt, is zonder twijfel een legitieme reden om de ruimte op je harde schijf te benutten.

 

Hoe leeg je een cache?

Dat hangt er natuurlijk van af welk besturingssysteem je gebruikt. En dan moet er ook nog gekeken worden welke browser je gebruikt.

Er bestaan vele goede artikels op het wereldwijde web die uitleggen hoe je de cache leegt:

Gebruik je een andere browser? Gewoon even googelen!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill