Leestijd minuten

Wat is influencer marketing en hoe kan jouw bedrijf ervan profiteren?

Wanneer ik door mijn social media scrol, zie ik de influencers over elkaar heen struikelen, vechtend om de aandacht van de gebruiker. Als privépersoon erger ik mij er regelmatig kapot aan; de marketeer in mij geniet daarentegen van de mogelijkheden die influencers bieden om een product of dienst bij een specifieke doelgroep onder de aandacht te brengen.

wat is influencer marketing

Op Instagram zie ik om de zoveel berichten een influencer die een product aanprijst of een bijschrift dat met #advertentie begint. Influencer marketing is overal en ook jij kan het gebruiken in je marketingplan.

Toch kan ik jouw vragen al raden:

Kan elk bedrijf influencer marketing inzetten? Kan je er enkel jongeren mee bereiken? Werkt het ook voor B2B?

Je krijgt van mij drie keer ‘ja’ te horen. Want elk bedrijf kan influencer marketing inzetten – zowel B2C als B2B. Influencers bestaan in elke leeftijdscategorie. Tegenwoordig kunnen zelfs dieren influencer zijn. Zo heeft Doug The Pug al verscheidene influencercampagnes gedaan, waaronder één voor Mercedes. Ja, je hoort het goed: een hond draagt bij aan de verkoopcijfers van het robuuste Duitse automerk.

Nu, voor je te hard van stapel loopt (en probeert om je konijn in te zetten voor je marketingcampagne), zullen we beginnen bij het begin. En dat begin is uiteraard de vraag: ‘Wat is influencer marketing?’

Influencer marketing is een samenwerking tussen een bedrijf enerzijds en een persoon anderzijds. Die persoon is de influencer, oftewel iemand die op social media als een toonaangevende beïnvloeder wordt gezien door een bepaalde doelgroep. De doelgroep draagt deze persoon op handen, gelooft hem of haar, vertrouwt zijn of haar oordeel over producten en diensten. Wanneer de influencer tegen zijn of haar fans zegt dat sneakers van Adidas de beste zijn, dan geloven de fans dat.

De influencer kan door het bedrijf worden ingezet voor verschillende doeleinden, van brand awareness tot meer verkeer naar je website brengen. Deze persoon promoot je bedrijf, je product of dienst aan zijn of haar volgers op sociale media in ruil voor een vergoeding. Het is dus eigenlijk een soort van reclame, met het verschil dat je hier een specifieke doelgroep bereikt via een persoon die door de doelgroep vertrouwd wordt.

 

Welke soorten influencers zijn er?

In het algemeen kunnen we drie groepen influencers onderscheiden:

 1. Mega-influencers
  Dit zijn de beroemdheden, de socialmediagoeroes en de atleten. Ze hebben gemiddeld meer dan 1 miljoen volgers op sociale media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Selena Gomez.
 2. Macro-influencers
  Deze groep heeft tussen de 100.000 en de 1 miljoen volgers op sociale media. Het gaat vooral over bekende bloggers of bekende Vlamingen zoals Sofie Valkiers.
 3. Micro-influencers
  Dit is de grootste groep influencers. Denk hierbij aan personen met 5.000 tot 100.000 volgers. Het gaat om een heel verscheiden groep mensen, van modellen tot bloggers. Miss Belgë 2020, Celine Van Ouytsel, is bijvoorbeeld een micro-influencer.

Naargelang je marketingdoeleinden en je -budget kies je de persoon die het beste bij je past.

 

Influencer-marketing-Adidas-sneakers-Motionmill-Antwerpen

 

Waarom zou je een influencerstrategie inzetten?

Influencers hebben loyale volgers, waarmee ze jouw product of dienst kunnen delen. Deze volgers zijn oprecht geïnteresseerd in wat de influencer doet, welke producten hij of zij gebruikt en welke merken zijn of haar voorkeur hebben. Door samen te werken met een influencer vergroot je jouw bereik en kan je nieuwe doelgroepen aanspreken.

Het is ook een goede manier om te tonen hoe je product of dienst werkt zonder dat het een aanvoelt als reclame. Je kan op een authentieke manier de positieve punten in de verf zetten.

 

Voorbeelden van geslaagde samenwerkingen

Voor een geslaagde samenwerking is het natuurlijk cruciaal dat de influencer goed aansluit bij de visie van je producten of diensten. Om te tonen wat een goede match is tussen bedrijf en influencers hebben we enkele voorbeelden uitgezocht:

Geographics & CuriosityStream
Geographics is het favoriete geschiedenis- en geografiekanaal van onze copywriter Vincent. Het kanaal maakt vooral filmpjes over interessante gebeurtenissen uit de geschiedenis of over zaken die met geografie te maken hebben. Sinds enige tijd hebben ze een samenwerking met CuriosityStream. Dit is een streamingdienst voor documentaires. Er is dus een duidelijke link tussen de content van Geographics en de dienst van CuriosityStream. Ze vormen dus zeker en vast een goede match.

 

screenshot-www.youtube.com-2020.04.29-14-46-30-1024x730

 

Ali A & Scuf 
Een andere goede samenwerking is die tussen Ali A en het bedrijf Scuf Gaming. Ali A is een bekende YouTuber uit het Verenigd Koninkrijk die vooral content maakt over gaming. Hij doet ook vaak livestreams voor zijn volgers. Dit jaar had hij een samenwerking met Scuf Gaming. Zij verkopen speciale controllers om nog beter én sneller te kunnen gamen. Ali A en Scuf hebben samen een limited edition controller ontworpen die ze nu via het YouTube-kanaal van Ali A in de kijker zetten. Ook hier is de match tussen de influencer en het bedrijf helemaal top! Alle fans van Ali A willen natuurlijk gamen met dezelfde controller als hun idool.

 

screenshot-www.youtube.com-2020.04.24-13-38-34-1024x731

 

Safiya Nygaard & ColourPop 
Onze online marketeer, Chiele, kende ook nog een goed voorbeeld van een geslaagde samenwerking. Een van haar favoriete YouTubers, Safiya Nygaard, had onlangs een samenwerking met het make-up merk ColourPop. Safiya staat bekend om haar leuke video’s waarmee ze experimenteert met make-up en verzorgingsproducten. Ze heeft bijvoorbeeld een keer alle lipsticks van het merk Sephora samengesmolten en hieruit maakte ze een nieuwe lipstick.

Voor haar samenwerking met ColourPop ging ze nog een stapje verder. De uitdaging voor deze video was dat ze de grootste (bruikbare) lipstick ter wereld gingen maken. De lipstick werd ook echt ontworpen en getest in de fabriek van ColourPop. Niet enkel de match tussen de influencer en het product zat hier goed, ook was het een super originele video. We kunnen hier wel degelijk van een geslaagde samenwerking spreken als je weet dat de video maar liefst 9.649.859 keer bekeken is.

 

screenshot-www.youtube.com-2020.04.24-13-40-35-1024x748

 

Ninja & Fortnite
Het vierde voorbeeld hebben we opnieuw in de gamingsector gevonden. Ninja is een van de bekendste YouTubers in dat gebied. Hij staat vooral bekend om zijn filmpjes waarop hij het spel Fortnite speelt. In januari kondigde hij een samenwerking met Fortnite zelf aan. Hij kreeg zijn eigen mannetje in het spel en fans konden vanaf dan dat mannetje kopen om mee te spelen in het spel. Zoals je al kan raden werden er ongelofelijk veel van die mannetjes verkocht. Zijn volgers vonden het fantastisch om met hen idool te kunnen spelen in hun favoriete spel.

 

 

Lauren Bullen & Billabong
Het laatste voorbeeld kwamen we tegen op de Instagrampagina van Lauren Bullen. Ze is een travel influencer met 2,1 miljoen volgers op Instagram. Ze heeft een langlopende samenwerking met het kledingmerk Billabong. Hiervoor krijgt ze regelmatig bikini’s en andere zomeroutfits van Billabong opgestuurd. De samenwerking is zeer geloofwaardig aangezien Lauren bijna altijd gezien wordt in Billabong-kleding. Het is dus niet zo dat ze op elke foto een bikini van een ander merk aan heeft. Ze blijft steeds trouw aan Billabong. De stijl van het merk past ook supergoed bij de stijl van Lauren, dus het komt helemaal niet geforceerd over.

 

01292420-E770-4AC1-A90A-4DAE5B5E778C-400x711

 

Gefaalde samenwerking

Soms wordt de plank ook volledig misgeslagen. Dit gebeurde een aantal maanden geleden bij een bekende Nederlandse influencer. De vrouw heeft 70.000 volgers op Instagram en heeft geregeld samenwerkingen met bekende bedrijven. We zullen haar voor het gemak even “Eva” noemen. Eva profileert zichzelf op sociale media als iemand die zeer begaan is met de natuur, het klimaat en duurzaamheid. Om deze redenen is ze ook vegetariër.

Een tijdje geleden lanceerde ze een samenwerking op haar profiel met een fast fashion-merk. Dat merk staat helaas ook bekend om zijn slechte kwaliteit en de erbarmelijke omstandigheden waarin de werknemers moeten werken. Duurzaamheid was hier dus ver te zoeken. Eva kreeg meteen vele boze reacties van haar volgers dat dit niet paste bij haar duurzame imago.

Helaas leerde Eva niets uit deze misstap. Een aantal weken later lanceerde ze een nieuwe samenwerking op Instagram. Deze keer was het een samenwerking met een melkboerderij van een bekende melkproducent. Ook dit paste totaal niet bij haar levensstijl aangezien ze zelf niet eens gewone melk drinkt. In no time regende het weer boze reacties op haar foto.

Zo zie je maar, er zijn ook influencers die enkel naar het geld kijken en zo de belangrijkheid van een goede match tussen hun eigen profiel en het merk of bedrijf vergeten. Lees dus zeker de tips hieronder om een blunder als deze te vermijden.

 

Tot slot enkele tips

 • Kies een influencer die bij de visie van je producten of diensten van je bedrijf past. Een beauty influencer die tuingereedschap promoot, komt niet echt oprecht over;
 • Hoe meer volgers, hoe meer conversie. Dit is niet altijd waar. Hoe meer volgers, hoe hoger het prijskaartje per post en als de influencer niet past bij je bedrijf kunnen zelfs 1 miljoen volgers je niet helpen;
 • Kies voor een langetermijnsamenwerking; zo komt de collaboratie geloofwaardiger over;
 • Vergeet ook niet om #reclame of #advertentie vooraan je post te plaatsen. Dit is namelijk sinds 2018 verplicht. Zo maak je direct duidelijk dat deze post om een promotie gaat.

Wil je met een communicatiebureau bespreken of influencer marketing iets voor jou is? Je weet ons te vinden, hè?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill