Leestijd minuten

Ontdek wat heatmaps jou kunnen leren over de potentie van jouw website

Fouten in de vormgeving en in de functionaliteit van jouw website of webshop kunnen ervoor zorgen dat potentiële klanten hun aankoop niet afmaken, jouw contactformulier niet invullen en jouw telefoonnummer niet bellen. Het kan er oftewel voor zorgen dat je een groot deel van je potentiële omzet misloopt.

Wat-is-een-heatmap-en-wat-kan-je-ermee-Motionmill-Antwerpen (1)

Ik hoor je al verzuchten:

Was er maar een magisch wondermiddel waarmee ik de fouten van mijn site kon ontdekken.

Tada, hier ben ik!

Nee, ik wil niet zeggen dat ik een magische wondermiddel ben (al vind mijn vriend van wel), maar ik ken een magisch middel dat ervoor kan zorgen dat fouten uit je website gefilterd worden.

Ik heb het over de heatmap. Een heatmap toont je welke delen van jouw site sterk zijn en welke minder sterk.

Zet voor vijf minuten het geluid van je gsm uit, sluit je kinderen op in hun kamer en neem de tijd om de ongekende potentie van heatmaps te leren begrijpen.

 

Wat is een heatmap?

Een heatmap is een grafische weergave van gegevens waarbij de waarden worden weergegeven door verschillende kleuren. Een heatmap maakt het visualiseren van ingewikkelde gegevens makkelijk begrijpbaar.Heatmaps zie je tegenwoordig op de meest uiteenlopende plaatsen. Je kan ze terugvinden in het weerbericht, op kaarten, bij de analyse van een website en op vele andere plekken.De heatmaps waar ik het in dit artikel over heb zijn heatmaps die op een website geplaatst worden. (Dat spreekt voor zich; ik ben immers geen weervrouw.)

Een heatmap is een tool die je laat begrijpen wat personen doen op jouw website. Je kan hier als het ware het gedrag van de gebruikers mee observeren. De tool laat zien waar de aandacht van de gebruikers ligt en waar men afhaakt. Je kan hier zeer waardevolle informatie uithalen om jouw website mee te optimaliseren. Er zijn verschillende soorten heatmaps, zoals clickmaps, movemaps en scrollmaps. Een heatmap kan ook de verschillen tussen het gebruik op smartphones, tablets en desktop aantonen.

 

De verschillende soorten heatmaps

Om websitebouwersonline marketeers en site-eigenaars zoveel mogelijk inzichten te geven, zijn er verschillende soorten heatmaps. De meest voorkomende heatmaps zijn clickmaps, scrollmaps en movemaps.

 

Clickmaps

Heatmap-gebruiken-clickmap-Motionmill-Antwerpen

 

Als we willen ontdekken op welke elementen van een website er veel geklikt wordt en op welke niet, dan zijn clickmaps ideaal om te gebruiken. Aan de hand van clickmaps komen we te weten welke elementen belangrijk zijn (bijvoorbeeld bepaalde call-to-actions) en welke worden overgeslagen. Ook kunnen we de verwachtingen van de gebruikers hiermee nagaan. Voor een van onze klanten zagen we dat er bijzonder veel op een stukje vetgedrukte tekst geklikt werd. De bezoekers gingen er dus van uit dat dit aanklikbaar was, ook al was dit niet het geval.

 

Scrollmaps

Heatmap-opzetten-scrollmap-Motionmill-Antwerpen

 

Scrollmaps zijn enorm handig om te analyseren tot waar bezoekers scrollen. Hierdoor kunnen we bepalen welke elementen op de pagina ze gezien hebben en welke ze niet gezien hebben. Op een scrollmap wordt in percentage aangegeven hoeveel procent van de bezoekers een bepaald punt gezien hebben.

 

Movemaps

Heatmap-analyseren-movemap-Motionmill-Antwerpen

 

Movemaps geven aan hoe bezoekers met hun muis bewegen. Er wordt ook wel eens gezegd dat dit in de buurt komt van eye-tracking. Bij movemaps analyseren we echter alleen muisbewegingen; geen ogen. Je ziet in de movemaps de muis niet bewegen. Je ziet enkel over welke delen er veel bewegingen geweest zijn.

Als je toch graag bewegingen op de website wilt monitoren, kan je sessies opnemen. De meeste tools die heatmaps aanbieden, bieden de mogelijkheid tot opnemen ook aan. Met deze sessie-opnamen kan je alle activiteiten van een bezoeker tijdens hun sessie (bezoek) vastleggen. Je ziet de klikken, muisbewegingen, scrolls, vensterveranderingen en paginawijzigingen. Een opname geeft dus het complete plaatje weer. Op deze manier begrijp je de verwachtingen, problemen en gebruikspatronen van de gebruiker veel beter.

 

Waardevolle informatie achterhalen

De meest waardevolle informatie kunnen we uit een combinatie van al deze maps halen. Door de analyses van de clickmap, scrollmap en movemap samen te leggen, krijgen we een volledig inzicht in het gedrag van de bezoekers. Hieruit kunnen we dan eenvoudig de informatie halen die we nodig hebben:

 • Waar klikken bezoekers en waar niet;
 • Op welke onderdelen klikken bezoekers die eigenlijk niet aanklikbaar zijn;
 • Welke call-to-actions worden aangeklikt;
 • Welke onderdelen van een pagina zien bezoekers en welke niet;
 • Hoe bewegen bezoekers met hun muis.

Deze informatie gebruik je vervolgens om je site te optimaliseren.

 

Hoe kan ik een heatmap gebruiken?

Het opzetten van een heatmap is redelijk eenvoudig (ook voor de leek) en het gebruiken van de heatmapsoftware is in de meeste gevallen ook goed te doen. De meeste tools kan je eenvoudig via Google Tag Manager of een plug-in linken met jouw website.

Het aanbod van heatmaptools is zeer groot. Enkele voorbeelden van bekende tools zijn Hotjar, Matomo en VWO. Op dit moment ben ik vooral fan van Matomo.

Waarom ik het liefst Matomo gebruik?

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding;
 • Gebruiksvriendelijke interface;
 • Mogelijkheid tot het zelf hosten van Matomo;
 • Meer mogelijkheden dan enkel heatmaps (bijvoorbeeld volledige Google Analytics-features).

Ik ga je geen volledige gebruiksaanwijzing geven van Matomo, want ik denk dat de user guide van Matomo genoeg info bevat om mee aan de slag te kunnen.

Wat kosten deze tools?

De kostprijs van deze tools hangt van verschillende factoren af zoals bijvoorbeeld het aantal websites waarop je de heatmaps wilt zetten of het aantal pageviews dat je wilt tracken. Om de vergelijking makkelijker te maken gaan we uit van 10.000 pageviews per dag. Het business abonnement van Matomo komt dan op €99 en dat van Hotjar op €89. Bij VWO betaal je €156. Je moet wel goed kijken naar het aantal pageviews dat je ongeveer gaat tracken. Als je over de limiet van je abonnement zit, zal je stevig moeten bijbetalen.

 

Gebruik heatmaps zowel preventief als genezend

Je kan heatmaps preventief gebruiken op jouw website om nieuwe problemen op te sporen, maar ook om een bestaand probleem op te lossen. Het is de ideale tool om pijnpunten op je website te bloot te leggen, aan te pakken én op te volgen.

Wanneer je heatmaps preventief gebruikt om meer informatie in te winnen, kan je bijvoorbeeld nagaan of je doelen behaald zijn. Matcht het doel van de pagina wel met de focus van de gebruikers?

Als je heatmaps eerder probleemoplossend gaat gebruiken, kan je gaan analyseren waar het mis gaat en waar personen afhaken. Aan de hand van deze inzichten kan je aanpassingen doen op jouw website. Zet opnieuw een heatmap op de aangepaste versie van de pagina om zo de aanpassingen op te volgen. Dan kan je ook daadwerkelijk zien of jouw aanpassingen nut gehad hebben.

 

Heatmaps zijn een middel, niet de oplossing zelf

Heatmaps zullen natuurlijk de problemen niet zelf oplossen. Ze zijn een middel, geen oplossing op zich.

Wat heatmaps wél doen, is jou de juiste handvatten geven om problemen aan te pakken. Laat de kostbare inzichten van je heatmaps dus niet liggen; doe er iets mee.

Tot slot nog even dit:

 • Gebruik jij al een heatmap op jouw website en heb je hulp nodig bij het analyseren van de resultaten?
 • Of kan je assistentie gebruiken bij het opzetten van een heatmap?

Neem contact met mij op. Ik help je.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill