Leestijd minuten

Welke opvallende acties doen bedrijven tijdens de lockdown?

De quarantaine als gevolg van de coronapandemie brengt bij sommige bedrijven een vloedgolf van empathie, creativiteit en inventiviteit teweeg.

Marketingacties-van-bedrijven-tijdens-coronacrisis-Motionmill-Antwerpen

Logisch, zou ik zeggen, want als bedrijf wil je ook nu geld verdienen (er zijn lonen te betalen!) én je wil iets bijdragen aan het verzachten van het vele leed.

Welke opvallende acties doen Belgische en buitenlandse bedrijven tijdens de lockdown? Ik dook in de wereld van de quarantainemarketing en selecteerde de drie meest inspirerende initiatieven.

 

Jupiler: verzet je verjaardag

Het welbekende brouwsel van AB InBev speelt in op het grote verdriet dat vele jarigen momenteel ervaren: het niet in staat zijn om te vieren met vrienden en familie.

Hun campagne ‘Verzet je verjaardag‘ stelt mensen die tussen 1 maart en 3 mei jarig zijn in staat om zelf (voor één jaar althans) een nieuwe verjaardag te kiezen. Deze kan worden doorgegeven aan Jupiler, waarna je op jouw gekozen verjaardag tien gratis Jupilers ontvangt in een van de deelnemende café’s.

Maakt deze actie van Jupiler plotseling verrukkelijk kwaliteitsbier? Nee, dat niet.

Is de actie slim bedacht en wekt ze de sympathie op van Jupiler-drinkers? Dat zonder twijfel wél.

 

Jupiler-Verzet-je-verjaardag-Motionmill-Antwerpen

Op de website jupilerbirthday.be verzet je jouw verjaardag

 

LVMH: handgel in plaats van parfum

Het moederbedrijf van Louis Vuitton en Christian Dior schakelde tijdens de coronalockdown over van de productie van parfums naar de productie van ontsmettende handgels, deelde de BBC in maart reeds mede.

Een rare keuze? Dat valt mee wanneer je beseft dat handgels en parfums hetzelfde hoofdingrediënt hebben: alcohol. Ook de twee andere ingrediënten van handgel, glycerine en ethanol, waren bij LVMH ruimschoots op voorraad.

Desinfecterende handgels worden momenteel voor topprijzen verkocht. Toch ziet LVMH dit feit niet als een reden om geld uit hun gels te slaan: ze leveren de handgels geheel gratis aan gezondheidsorganisaties. Het Franse bedrijf verklaart:

LVMH zal deze verbintenis zo lang als nodig blijven nakomen in samenwerking met de Franse gezondheidsautoriteiten.

 

LVMH-maakt-handgels-in-plaats-van-parfums-tijdens-coronacrisis-Motionmill-Antwerpen

Fotobron: Kelly Sikkema op Unsplash

 

Fietsen De Geus: gratis cargobikes voor Antwerpse handelaars

Medio maart verscheen in de lokale Antwerpse media een opvallend bericht: een fietsenwinkel stelt zijn cargobikes (een fancy woord voor bakfietsen) gratis ter beschikking aan collega-handelaars.

Waarom zou een fietsenwinkel (die tenslotte zijn geld verdient aan de verkoop en niet aan het uitlenen van fietsen) zoiets doen?

In een blogartikel op zijn website legt Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van De Geus, het uit:

Sinds vrijdag 13 maart zijn café’s, restaurants en koffie- en lunchbars dicht […]. Winkels zijn alleen in de week open en op radio en televisie wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Het kan niet anders dan dat kleine (en grote) bedrijven dit zullen voelen. In deze vervelende tijden moeten we elkaar helpen. Als solidair gebaar richting onze collega-handelaars stellen wij de cargobikes beschikbaar.

Navraag bij Vanderhoydonck leerde mij dat alle cargobikes inmiddels uitgeleend zijn. De empathische zaakvoerder vertelde over de telefoon: ‘Ik zou willen dat ik meer cargobikes op voorraad had, zodat ik meer ondernemers had kunnen helpen.’

Fietsen-De-Geus-leent-gratis-bakfietsen-uit-aan-ondernemers-Motionmill-Antwerpen

De Urban Arrow is een van de cargobikes die De Geus ter beschikking stelt

 

Waarom deze initiatieven werken

Merken schreeuwen momenteel om het luidst om op te vallen. Waarom veel geroep slechts wordt waargenomen als achtergrondgeluid en sommige acties (zoals die hierboven) wél opvallen, heeft te maken met het tonen van empathie:

  • De verjaardagscampagne van Jupiler speelt in op het gemis van sociale contacten. Door een vrees weg te nemen (‘Ik ga dit jaar een belangrijke dag niet met dierbaren kunnen vieren’) en deze te vervangen door een hoopvolle gedachte (‘Ik kan weliswaar niet niet nu vieren, maar wel over een tijdje’) toont Jupiler empathie met hun doelgroep. Jupiler geeft bovendien aan dat ze met hun actie de horeca een duwtje in de rug willen geven, wat eveneens sympathiek is.
  • Met de productie van desinfecterende handgels onderstreept LVMH dat de gezondheidszorg op dit moment ondersteunende initiatieven kan gebruiken. De voordelen van deze positieve actie zijn drieledig: ten eerste zal het bedrijf er toenemende sympathie voor ontvangen van huidige klanten; ten tweede zal LVMH er nieuwe klanten mee winnen door de enorme hoeveelheid gratis publiciteit die ze ontvangen hebben; en ten derde (en dit is uiteraard het belangrijkste voordeel) draagt de onderneming actief bij aan het bestrijden van een virus dat inmiddels al bijna 200.000 mensenlevens heeft geëist.
  • De cargobike-actie van Fietsenwinkel De Geus is empathisch richting kleine ondernemers, die veelal vrezen voor het voortbestaan van hun ondernemingen. De Geus is een bedrijf dat diep geworteld is in Antwerpen, en uit hun actie blijkt dat: in plaats van andere ondernemers als concurrenten te zien, ziet de fietsenwinkel hen als lotgenoten die eenzelfde strijd moeten leveren.

De Amerikaanse basketballer Magic Johnson zei ooit het volgende:

Wanneer je oog in oog staat met een crisis weet je wie je vrienden zijn.

Sommige bedrijven hebben zich tijdens de coronapandemie overduidelijk als vrienden opgesteld.

Andere helaas niet.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill