Leestijd 10 minuten

10 adviezen van een webshopbouwer voor een sterke webshop

Om producten te verkopen via webshops moet je bezoekers naar je shop weten te krijgen. Dat is een bekend gegeven. Traffic, noemen we die bezoekers in onze vaktaal. Maar helaas voor veel webshopeigenaren blijft de bezoekersstroom weg. De enige traffic die ze genereren is richting het toilet na hun vierde kop koffie op de dag. (En die koffie is inderdaad nodig tijdens het blindstaren op angstvallig lege bestellingoverviews!)

Tips voor een goede website

Toch zijn er talloze succesverhalen van webshops, ook in België. Fietsendegeus.be schiet mij te binnen.

[ONBESCHEIDEN] Maar dat zal ook komen omdat ik die prachtige website zelf gemaakt heb. [/ONBESCHEIDEN]

Voor iedereen met een webshop die echter niet zo goed scoort, geef ik je enkele adviezen die GEGARANDEERD goed zullen zijn voor je site. Zo niet, dan mag je me bellen.

 

1. Durf opbrengstgericht te denken

Deze tip geldt voor ondernemers die nog geen webshop hebben, maar erover denken om er 1 te nemen.

Klanten vragen mij vaak: ‘Hoeveel kost dat, zo’n webshop?’

Ik geef dan altijd het enige zinnige antwoord dat je op die vraag kunt geven: ‘Dat ligt eraan. Hoeveel wil je dat het oplevert?

Mensen moeten dat begrijpen: er is niet slechts 1 prijs voor een webshop. Wanneer je naar de Brico gaat voor verf, vraagt de verkoper toch ook hoeveel vierkante meters er geverfd moeten worden? Hij geeft toch ook niet zomaar een standaard aantal potten verf aan je, ongeacht de oppervlakte? Zo zit het ook met webshops. Alles hangt af van het gewenste resultaat. In de regel is het zo, dat je met een hoger investeringsbedrag een hogere kwaliteit kunt afdwingen.

ONWEERLEGBAAR FEIT: Met een hoger budget is er simpelweg meer tijd om marktonderzoek te doen, om de website te optimaliseren voor Google, om de meest geavanceerde techniek te integreren voor een maximale omzet.

Dat betekent niet dat je met een beperkter budget geen resultaten kunt bereiken, maar ik wil absoluut duidelijk maken dat er een samenhang is tussen investering en resultaat. Daarom, lieve ondernemer, durf opbrengstgericht te denken, in plaats van investeringsgericht.

 

2. Kies een versterkend webdesign

Het is niet alleen de kwaliteit van je product dat telt. Je webshop moet er ook supergoed uitzien. Nu is het zo dat de meningen nogal verschillen over wanneer een design ‘supergoed’ is. Laten we daarom kijken naar enkele grote webshops, om te zien wanneer iets goed is.

We nemen Bol.com, Alibaba.com en Amazon.com onder de loep. Wat zien we?

  • Strakke lijnen, rustige kleuren zodat de producten mooi opvallen;
  • Veel beeldmateriaal, want mensen kijken liever plaatjes dan dat ze teksten lezen;
  • Een makkelijk te begrijpen opbouw: grote vlakken bovenaan met producten die in de schijnwerper staan, minder grote vlakken naar beneden toe.

Ik ga het eerlijk zeggen: het liefst zou ik nu ook enkele webshops tonen die niet mooi zijn. Maar dat doe ik niet. We zijn bij Motionmill geen gemene mensen.

Bol.com webshop

Bol.com laat zien dat een clean ontwerp bijdraagt aan een sterke webshop

 

3. Wees uniek

Verkoop je een uniek product? Durf het dan ook te laten zien! Niet alleen door je prachtige producten in de schijnwerpers te zetten, ook door de website zelf uniek te maken. Wat de meeste ondernemers doen is dit: ze bestellen een liefdeloos standaard ontwerpje bij een websitebouwer (want standaard betekent goedkoop) en dumpen hun producten in dat template. En dan maar wachten. Waarop? Op spinnenwebben rond je computerscherm, zo blijkt in de praktijk.

Om een uniek product te verkopen moet je…

  • …een bijpassend uniek grafisch ontwerp hebben;
  • …uniek beeldmateriaal hebben, gemaakt in een stijl die jouw product complimenteert;
  • professionele teksten schrijven die niet alleen feiten weergeven, maar ook een gevoel.

Kun je het niet zelf? Vraag je slimme neef, je handige buurvrouw of een behulpzaam communicatiebureau in Antwerpen om hulp.

 

4. Maak van de ‘Over ons’-pagina een pareltje

Word niet door je klant betrapt op een saaie, afgeraffelde ‘Over ons’-pagina! De kans is groot dat dit gebeurt, want weinig ondernemers geven dit deel van hun website de aandacht die het verdient. Toch is de ‘Over ons’ cruciaal: voordat ze hun product aanschaffen willen klanten weten wie je bent, welke gezichten achter het bedrijf schuilen, wat de geschiedenis is.

Vermeld de volgende zaken op je ‘Over ons’:

  • Wie ben je;
  • Wat doe je;
  • Heel belangrijk: hoe kun je het leven van de klant beter of makkelijker maken;
  • Als je ze hebt: vermeld testimonials en grote prestaties.

Maar houd het overzichtelijk. Stop de ‘Over ons’ niet té vol met info!

 

5. Partners maken je geloofwaardig

Als je geen samenwerkingen kunt tonen, word je minder serieus genomen. Zelfs als je niet samenwerkt met big boys als Google of Motionmill (ha ha, grapje), dan nog is het goed om je partners te vermelden.

Een voorbeeld van een goede partnerpagina? Kijk eens hieronder.

Amasty

Amasty heeft veel partners, dus showt ze per land: functioneel en elegant

 

6. Makkelijk kunnen betalen is belangrijk

Laat jou dit niet overkomen: een klant heeft zijn digitale winkelmandje volgeladen met jouw producten en is klaar om te betalen, maar gaat uiteindelijk naar je concurrent omdat jij niet de juiste betaalmethodes aanbiedt.

Zorg ervoor dat je webshop de meest populaire methodes aanbiedt. Bancontact en kredietkaart zijn de toppers in België. PayPal is ook een belangrijke, zeker als je je op een internationale markt richt.

TIP VOOR BEGINNERS. Begin je pas met je webshop en ben je niet zeker welke methodes bij jouw klanten passen?

  • Experimenteren is mogelijk. Payment service providers bieden meerdere systemen in 1 pakket aan. 
  • Gluren bij de buren is oké: welke betaalmethodes bieden je directe concurrenten aan? 

 

7. Reviews! Reviews! Reviews!

Niemand eet graag in een leeg restaurant. Oftewel: je wilt vooraf weten of een bedrijf goed is. Je wilt weten of je je centen op een slimme manier uitgeeft. Reviews zijn de manier om jouw klant te laten zien: andere mensen hebben met plezier bij ons gewinkeld.

Er zijn meerdere manieren om reviews te laten zien:

  • De meest simpele: je plaatst op je website een link naar jouw profiel op een externe reviewsite;
  • Een iets arbeidsintensievere: feedback die je klanten naar je mailen/tegen je zeggen wordt door jou zelf handmatig op je site geplaatst;
  • En de meest toffe en uiteindelijk meest efficiënte: je laat een feedbackplug-in op je site plaatsen. (Dat soort technische fratsen, daar zijn we bij Motionmill een kei in!)

Het punt is duidelijk: social proof is belangrijker dan ooit om een product te verkopen. Zorg ervoor dat je het goed aanpakt!

 

Webshopbouwer Antwerpen

Fotobron: Jonas Leupe op Unsplash

 

8. Iedereen is mobiel, dus jij ook

Als we kijken naar de jaarlijkse wereldwijde groei van e-commerce, dan praten we niet over miljarden euro’s maar over honderden miljarden. Alleen in de Verenigde Staten al is het online kopen via gsm’s tussen 2014 en 2018 van $ 204 miljard naar $ 626 miljard gegroeid. België blijft niet achter in de trend, dus jij als ondernemer zou zot zijn om dat wél te doen.

Maar onthoud dit: wanneer het gaat om het maken van een gsm-vriendelijke webshop, is het waanzin om zelf te prutsen. (Tenzij je zelf toevallig zowel programmeur, UX-designer en grafisch ontwerper bent.) Laat het over aan de pro’s. Ik zeg dit niet uit arrogantie, maar uit ervaring: ik heb al meerdere webshopeigenaren aan de deur gehad die zelf een mobiel online winkeltje in elkaar hadden gestoken en er vervolgens geen cent aan verdienden. Iedere vakvrouw heeft zijn vak, zeg ik altijd.

 

9. Gebruik informatie in je voordeel

De meest gebruikte manier om data te verkrijgen en analyseren (ook door ons), is Google Analytics. In Analytics kun je cijfers zien voor ieder pagina in je site: waar en hoe vaak klikt men op welke pagina, op welke pagina haakt men af, welke pagina’s zorgen voor een hoge conversie, enzovoorts. Gebruik deze info om zwakke pagina’s krachtiger te maken en zodoende je omzet te verhogen.

Maar de mogelijkheden eindigen niet bij Analytics. Content marketeers en user experiencespecialisten (ik heb er een paar op mijn kantoor zitten) gebruiken programma’s als Hotjar om zogenaamde ‘heat maps’ te maken: een grafische weergave van je website waarin de individuele waardes van een dataset worden weergeven als kleuren. Dat is een hele mond vol, maar het ziet er zo uit:

Webshopbouwer Antwerpen

Wat we leren van zo’n heatmap?

  1. Hoeveel van je website-inhoud daadwerkelijk wordt gezien door de gemiddelde bezoeker;
  2. Of de bezoeker je call-to-action weet te vinden;
  3. Waar bezoekers DENKEN dat ze moeten klikken;
  4. Welke aanbiedingen ze het aantrekkelijkst vinden;
  5. Waar mensen klikken in de eerste seconden van hun bezoek aan je site.

Met deze info kun je je website structureel aanpassen om een maximaal aantal call-to-actions te halen.

 

10. Blijf verbeteren

Denk nooit: het werk is gedaan, ik heb een webshop, het geld stroomt vanaf nu binnen. De online wereld is continu in beweging. Technieken om gevonden te worden veranderen regelmatig, de devices die mensen gebruiken wisselen nogal eens, bezoekers stellen steeds hogere eisen aan user experience en esthetiek.

 

Laatste tips

  • Kijk altijd rond: hoe doen de concurrenten het;
  • Schrijf je in voor mailings van toonaangevende marketingsites (zoals Motionmill), want zij geven tips om relevant te blijven in de online wereld;
  • Lees blogs van communicatiebureaus;
  • Vraag af en toe om hulp aan een specialist.

Succesvolle ondernemers omringen zich met goede raadgevers. Heel veel succes!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill