Leestijd 4 minuten

Gratis wifi op de Meir: Antwerpen kiest de kaart van de beleveniseconomie

Belgen en gratis wifi. Ze zijn er, blijkbaar, altijd en overal naar op zoek. Sterker nog, België staat wereldwijd op nummer 1 van landen waarin mensen zoeken naar en gebruik maken van gratis wifi. Dat toont een recent onderzoek van Deloitte althans aan. De oorzaak van dit fenomeen is niet ver te zoeken: tot voor kort lagen de prijzen voor een data-abonnement bij een Belgische mobiele netwerk operator veel hoger dan in het buitenland. Een toonaangevend voorbeeld: 4 op de 5 smartphonegebruikers beschikt niet over een data-abonnement en maakt dus geen gebruik van mobiele netwerken.

Gratis wifi Antwerpen Meir

De vraag onder ons, Belgen, naar gratis wifi is dus groot. Probleem is dat het op vele plaatsen nog niet beschikbaar is.

Antwerpen, of beter de VZW Meir/Beleef Antwerpen (de handelaarsvereniging die de belangen van de handelaars op de Meir-as vertegenwoordigt), vond het hoog tijd om hier verandering in te brengen. De VZW nam Kurt Vergult van Nexen onder de arm en dokterde samen met Nexen een digitale strategie uit.

Uitgangspunt: tegemoetkomen aan de noden van de Antwerpenaar en de (dagjes)toerist en de beleving van de ‘shopper’ versterken.

Beleving op de Meir is wat telt

Free Wifi lanceren is één ding. Er iets extra aan koppelen, een belevenis bijvoorbeeld, is nog een ander ding. Het is hier dat social media ‘in the picture’ komt. Antwerpenaren of (dagjes)toeristen die gebruik maken van gratis wifi van Beleef Antwerpen (die op de volledige Meir-as beschikbaar is) tijdens het shoppen, krijgen wekelijks de kans om deel te nemen aan een Facebook-actie. Elke week maakt een lucky shopper kans op een cadeaubon van €50.

De VZW Meir/Beleef Antwerpen wil haar shoppers echter niet bombarderen met reclame en vouchers. De nadruk ligt niet op ‘hard sales’, maar op beleving. Gratis internet op de Meir kan de beleving in de winkel verbinden met de beleving buiten de winkel.

Social media doen dienst als bruggenbouwer. Een potentiële klant moet, met andere woorden, eerst zelf nog de beslissing maken om te verbinden met het gratis internet van Beleef Antwerpen. De keuze is aan de shopper. Hij/Zij wordt op geen enkel moment verplicht om deel te nemen aan de Facebook-actie.

Lees ook: Ondernemen in de betekeniseconomie: hoe doe je het?

Hoe die beleving creëren? Bluetooth en BeaconApp

Bluetooth is ondertussen voor niemand nog een onbekende, maar Beacons zijn dat misschien nog wel. Je hoort het in Keulen donderen? Dat is niet zo vreemd. Beacons zijn hot in de VS. Het gebruik van Beacons gooit aan de andere kant van de oceaan reeds hoge ogen. Beacons blijken namelijk de sleutel tot succes voor het versterken van de beleveniseconomie.

Deze revolutionaire technologie waait nu ook over naar ons Belgenlandje. De VZW Meir/Beleef Antwerpen zal er als eerste in België gebruik van maken om de virtuele band met de klant te versterken.

Hoe gaat het in zijn werk? Elke week zullen vijf andere winkels op de Meir-as deelnemen aan de Facebook-actie. Zij mogen een Bluetooth- én Beacon-toestel gedurende een week in hun winkel plaatsen. Deze apparaten laten hen toe om met potentiële klanten, shoppers op de Meir-as, een digitaal gesprek aan te knopen.

Uiteraard wordt niet iedereen aangesproken. Deelnemen is en blijft een persoonlijke keuze. Als shopper moet je: 1. gebruik maken van de Free Wifi Beleef Antwerpen én 2. Bluetooth (voor niet smartphonegebruikers) inschakelen OF de BeaconApp downloaden (voor smartphonegebruikers). Indien je voldoet aan beide voorwaarden, kan je binnen een straal van 20 tot 50 meter een uitnodiging ontvangen via Bluetooth of Beacon van de deelnemende winkels van de week om binnen te stappen in hun winkel én een selfie te nemen. Je plaatst de selfie vervolgens op de officiële Facebook-pagina van AntwerpenMeir. De foto met de meeste likes wint die week een cadeaubon ter waarde van €50. Zo simpel is het!

Conclusie

Wereldwijd zijn er ongetwijfeld reeds een aantal steden die ons, Antwerpen, zijn voorgegaan. In België is het echter een primeur. Een mix van online en offline. Van service en sales. Van toerisme en beleving. Er wordt tegelijkertijd ingespeeld op een vraag én gezocht naar een commercieel voordeel. Social media worden ingezet als bruggenbouwer.

Wij zijn alvast benieuwd of Antwerpen klaar is voor deze nieuwe technologie en of het concept aanslaat!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill