Search engine marketing

Men vraagt ons meer dan eens om websites zichtbaarder te maken in zoekmachines. Zoekmachinemarketing heet dit principe, of search engine marketing zoals onze Angelsaksische vrienden zeggen.

Heb je een bedrijf, dan wil je veel bezoekers naar je website leiden. En van die bezoekers wil je nieuwe klanten maken. Wat je nodig hebt is een specialist in online marketing.  Hij of zij weet perfect hoe je de zoekmachines moet pleasen en teasen. Online marketing is een van onze expertises geworden. Wij willen dat onze websites een deel zijn van een onderbouwde online marketingstrategie. We willen de strategie uitstippelen, erover rapporteren, de klant inspireren. Het liefst al vanaf het begin van de ontwikkeling van een website. Online marketing staat tenslotte niet los van het ontwerp, de technische opbouw en de inhoud. Sterker nog: het is ermee verweven.

Hoger in Google komen gebeurt niet zomaar.

 

Een bestaande website optimaliseren

Voor het maken van een website komen verschillende vakmensen samen:

  • Een designer voor het ontwerp;
  • Een ontwikkelaar voor het technische werk;
  • Een copywriter om de website van inhoud te voorzien.

Vrijwel iedere klant ziet het belang van de eerste twee personen in. De derde wordt echter weleens vergeten. De taak van het tekstschrijven wordt verwaarloosd of (een beetje overmoedig soms) op zicht genomen door iemand-die-er-wel-wat-van-kent. Nochtans is inhoud zo belangrijk.

Het is helaas niet altijd mogelijk voor ons om vanaf het begin bij de ontwikkeling van een website betrokken te zijn. Soms wordt ons gevraagd om te werken met een bestaande site. Men vraagt ons om de vindbaarheid ervan te verbeteren. We zien dit regelmatig: de klant heeft een gloednieuwe website, of een die al enkele maanden oud is. Het design is goed, er is inhoud en hij lijkt helemaal te werken. Toch komen er nauwelijks bezoekers en dus ook geen aanvragen. En daar had men toch wel op gerekend. Wie niet? Tijd om deze website eens grondig door te lichten en zoekmachinevriendelijker te maken.

Eerst en vooral stellen we iedere klant gerust. Het duurt altijd wel even vooraleer een nieuwe website opgepikt wordt en begint te scoren in de zoekresultaten. Maar je kan het proces natuurlijk wel wat versnellen. Zo gaan we te werk met search engine marketing:

 

1. Technische optimalisaties

Eerst kijken we of er geen technische problemen zijn die het indexeren van de website bemoeilijken. Blokkeert de robots.txt geen delen van de website bijvoorbeeld. Het is goed om je website tijdens de ontwikkeling op ‘noindex’ te zetten, maar je moet het natuurlijk weghalen eens hij live gaat. Zijn alle pagina’s goed bereikbaar? Zijn er gebroken links? Reageert de website snel en zit er niet te veel overtollige code in? Worden de ‘no-follow’-links niet verkeerd gebruikt?

Even een tip tussendoor. Wil je een snelle site? Zorg dan ook voor razendsnelle hosting. Onze hosting op maat van WordPress laat je site nog beter presteren.

Terug naar de materie. We nemen acties om het indexeren wat te vlotter te laten verlopen. We maken onder andere xml-sitemaps aan en dienen ze in via Google Webmaster Tools. Wanneer we dit doen, kan de site van de klant op een dag zomaar van 10 naar 60 geïndexeerde pagina’s gaan!

 

2. Keyword research

We onderzoeken vervolgens interessante keywords om de pagina’s van de website te optimaliseren. Niet te breed, want dat wordt moeilijk om (snel) te scoren. We gaan op zoek naar interessante ‘long tail’-zoekwoorden, die interessante bezoekers en conversies kunnen opleveren. Je kan beter mikken op een zoekwoord als pakweg “glazen binnendeuren laten plaatsen” dan op “glazen binnendeuren” of “binnendeuren”. Zo krijg je bezoekers op je website die specifiek naar jouw dienst op zoek zijn en dus sneller klant zullen worden. Houd je het te breed, dan is de concurrentie groter. Je bent dan minder zichtbaar tussen een grote groep websites. Bovendien heb je meer kans op bezoekers die op zoek zijn naar wat algemene informatie, in plaats van bezoekers die klaar zijn om een aankoop te doen.

 

3. Sitestructuur maken

Met die zoekwoorden tekenen we een optimale sitestructuur uit. Kunnen we ze gebruiken binnen de huidige websitestructuur en -inhoud? Zo niet, dan kunnen we de structuur optimaliseren of uitbreiden met nieuwe pagina’s rondom deze zoekwoorden. Uiteraard wordt dit getoetst met de klant zodat we ons toeleggen op de voor hem interessantste activiteiten. We voorzien extra pagina’s aan de hand van door de klant aangeleverde inhoud (of inhoud die geschreven is door onze copywriter).

 

4. On page SEO

De bestaande en nieuwe pagina’s optimaliseren we aan de hand van het keywordonderzoek en de input van de klant. On page SEO heet dit. We verwerken de zoekwoorden een aantal keer op de pagina, op de juiste plaatsen. De titels en metabeschrijvingen worden geoptimaliseerd. We zorgen ervoor dat de belangrijkste pagina’s meer interne links krijgen. En dat het navigeren sowieso gebruiksvriendelijk wordt.

Vaak is er bij het maken van een website niet goed nagedacht over de opbouw van de URLs. Deze zijn meestal wel beschrijvend, maar soms ellenlang en bevatten nauwelijks de juiste zoekwoorden. We kiezen er dan voor om de meeste aan te passen en de oude te redirecten zodat we de (beperkte) autoriteit die ze opbouwden toch niet verliezen.

 

5. Off page SEO

De volgende stap van search engine marketing is off page SEO. Hoewel er over de jaren dat het internet bestaat heel wat veranderd is op het vlak van linkbuilding, blijft het belangrijk om enkele goede links naar je website te hebben. Ervoor zorgen dat jouw merk of bedrijf vermeld wordt op verschillende websites, is nog steeds essentieel. Dus onderzoeken we de mogelijkheden hiervoor in de sector van de klant: lokaal, media, klanten, partners. We vinden altijd vrij snel enkele interessante opties. Het kan bijvoorbeeld blijken dat onder andere dat de gemeente waar een bedrijf gevestigd is, een soort bedrijvengids op de website van de gemeente heeft. Eén mail volstaat doorgaans om een link te verkrijgen van een domein met hoge autoriteit.

Wanneer we vinden dat de activiteiten van de klant vaak lokaal gezocht worden, optimaliseren we ook de Google My Business-pagina. Zo verhogen we meteen de lokale zichtbaarheid.

 

6. Concurrentie-analyse

We kijken ook altijd even hoe de concurrentie het doet. Je kan maar best weten tegen wie je op moet boksen. Als zij zich allemaal richten op bepaalde zoekwoorden of diensten, dan is de resultatenpagina rond die termen misschien al overbevolkt. Je geraakt er vervolgens moeilijk tussen. We moeten de aanpak hierop afstemmen.

 

7. Google Ads-campagne

Een website optimaliseren is één ding. Zoals gezegd duurt het wel even voordat je aanpassingen effect hebben. De klant wil echter meestal al snel resultaten, want resultaten beteken nieuwe klanten. Op basis van het keywordonderzoek bouwen we een Google Ads-campagne. Google Ads is het vroegere AdWords. Zo’n campagne is vrij flexibel en kan voor snelle resultaten zorgen. En later (stel dat de SEO tegen die tijd resultaat oplevert) kan de Google Ads-campagne weer afgebouwd worden.

Vaak zien we dat het advertentiebudget beperkt is en de bedrijfsactiviteiten ruim. Dus splitsen we alles mooi op in verschillende campagnes en laten ze roteren in de advertentieplanning. Zo identificeren we de advertentiegroepen die binnen dit beperkte budget de beste resultaten opleverden. Meer klikken, een lage kost per klik én hoge conversiepercentages (15 – 18% ) is waar we naar streven. De succesvolle advertentiegroepen geven we meer ruimte en budget, terwijl we de andere verder optimaliseren.

 

8. De opvolging van de resultaten

Daar hebben we Google Analytics voor. We stellen conversiemeting en enkele automatische rapporten in die wekelijks worden doorgestuurd. Daarmee volgen we het verloop van zowel SEA als SEO op. We sturen bij indien nodig.

In de doorsnee zien de resultaten er als volgt uit:

  • Het organisch verkeer verdubbelt;
  • Het totale verkeer, met de Google Ads-campagne erbij, verdriedubbelt;
  • Het aantal conversies verveelvoudigt.

Interesse in begeleiding bij jouw search engine marketing? Laat het ons weten.

Zoek je advies?

Je hebt nood aan een strategie? Of aan een nieuwe website met een sterk design? Een partner voor je online communicatie? Of een partij die sterk is in storybranding? Die samen met jou je doelen uitzet en de tools in huis heeft om deze daadwerkelijk te bereiken? Die ervoor zorgt dat de juiste mensen je bedrijf vinden?

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill