Omgeving

Een visueel portaal voor landschappelijke vormgevers

In de architectuur en landschappelijke vormgeving draait alles om esthetiek combineren met functionaliteit. Onze stadsgenoten van Bureau Omgeving houden zich bezig met belangrijke zaken: hoe moeten onze steden eruit zien, hoe moeten verschillende zones communiceren? Uit hun werk blijkt een passie voor ruimte. Het was daarom belangrijk voor ons om deze passie te vertalen naar het design van hun site. Dit resulteerde in een visueel aantrekkelijke website met heel wat beeldmateriaal van hun projecten. De site is opgebouwd uit verschillende tussenpagina’s en submenu’s die de bezoekers op een intuïtieve wijze door de site loodsen.

Wat we voor Omgeving deden:

Webdesign

Dynamiek op het beeldscherm

Een portfolio dat aansluit bij de (visuele) dynamiek en kwaliteit van een architectenbureau, is zelden goed te vertalen naar een klein scherm, zoals dat van een computer, tablet of smartphone. Voor Omgeving was de uitdaging dan ook meerledig. Omgeving gaf de voorkeur aan precisie eerder dan aan het compromis: een duidelijke visie moet resulteren in een duidelijke website.

Een belangrijke bijkomende factor is dat Omgeving vaak zeer nauw samenwerkt met haar klanten. Er wordt overlegd, er worden documenten gedeeld en plannen opgemaakt. Al deze info moet vervolgens ergens worden verzameld. En dit liefst enkel zichtbaar voor de betrokken partijen: projecten vragen vaak om een confidentiële aanpak.

De eisen

Bureau Omgeving stelde drie duidelijke eisen voor hun website:

  • Aandacht voor beeldmateriaal;
  • Portfolio met uitstraling;
  • Afgeschermde klantenzone

Wij hebben vaker met dit bijltje gehakt, dus we gingen direct aan de slag.

Het Proces

Analyse & wireframes

Het voordeel aan werken met architecten is dat zij perfect weten hoe belangrijk het is om eerst een goed plan met degelijke schetsen te hebben: een lijn uitgommen is makkelijker dan een muur uitbreken. Er werd dan ook erg gedetailleerd gewerkt aan deze schetsen of, met de woorden van de webdesigner, wireframes: elke pagina werd visueel voorgesteld en geanalyseerd. Er werden opmerkingen en vragen uitgewisseld tot alles op punt stond en we konden overgaan naar de volgende fase: het échte design.

Design

Op basis van een eigen interpretatie van wat een architecturale aanwezigheid op het internet kan betekenen, werd er een design voorgesteld door de grafische vormgever van Omgeving. Dit design werd gematcht met de wireframes en hier en daar werden aanpassingen voorgesteld. Sommige zaken werken nu eenmaal anders op het web dan op papier. Interactie werd beschreven en functionaliteit ontworpen.

Theming & templating

Het omzetten van een goed gedocumenteerd design met welomschreven functionaliteiten naar een theme is een plezier om te doen. In verschillende korte (en iets langere) sprints haalden we het geheel door de mangel en maakten we er een mooie WordPress-theme van.

Content fill & SEO

Na een korte training in WordPress, konden de mensen van Omgeving zelf aan de slag met hun website en vulden ze teksten, afbeeldingen en projecten netjes in. Dat nam heel wat tijd in beslag, want veel projecten vragen logischerwijze veel aandacht. Door gebruik te maken van de Yoast WordPress SEO-plug-in kon elk portfolio-item apart worden geoptimaliseerd voor zoekmachines. Het resultaat mag er zijn: portfolio, duidelijke teampagina, elk werk apart vindbaar in de zoekmachines en afgeschermde klantensites.

Hoe we de eisen waarmaakten

Aandacht voor beeldmateriaal

Grote beelden op de home, een uitgebreide slider per project en een aantrekkelijk geheel van hun verschillende portfolio-items. Dat was het resultaat. Hiervoor ontwikkelden we verschillende templates zodat de gebruiker op termijn zelf kan kiezen wat er op een nieuwe pagina moet gebeuren.

De afbeeldingen in elk portfolio-item werden na uitgebreid testen uiteindelijk in de huidige slider geïmplementeerd.

Portfolio met uitstraling

Omgeving is een groot bureau, met veel mensen en veel projecten. Zowel de grote als de kleintjes moeten aan bod komen en een geografische diversiteit uitstralen. Om dit overzichtelijk weer te geven werd er met een thumbnaillijst à la Pinterest gewerkt. Pinterest avant la lettre, eigenlijk. Toen de website in 2011 live ging, was Pinterest nog in private beta en kon het platform alleen op uitnodiging bezocht worden.

Afgeschermde klantenzone

Theorie: WordPress multisite

De klanten- en projectsites werden opgezet met behulp van de WordPress Multisite-functionaliteit. Hierdoor is het mogelijk om met één website een heel een netwerk van websites op te zetten. De beheerder van dit netwerk kan dan zeer eenvoudig websites en gebruikers aanmaken. Deze nieuwe websites staan onmiddellijk live en kunnen direct gebruikt worden. De gebruikers worden uitgenodigd om in te loggen en kunnen, afhankelijk van hun rechten en permissies, pagina’s maken, teksten en afbeeldingen toevoegen en alles vervolgens publiceren.

Login-afhandeling en scheiding van eigendom

Elk project heeft zijn eigen gebruikers en eigen beheerders. Het is dan ook erg belangrijk dat de verschillende klanten niet in elkaars klantenzone kunnen. Om dit zo gebruiksvriendelijk mogelijk af te handelen, worden ingelogde gebruikers rechtstreeks naar de juiste locatie gebracht.

Aangezien de website voor Omgeving de plaats bij uitstek is om haar portfolio te kunnen tonen aan en delen met een groot publiek, wilden ze graag dat elke klant eerst even langs de homepage passeert alvorens in te loggen. Kwestie van de eigen site te laten zien: datgene waar je trots op bent, mag nu eenmaal getoond worden.

Websitetemplates

De klantensites zijn eerder eenvoudig in ontwerp (de focus ligt volledig op de inhoud), maar hebben wel een aantal specifieke instellingen. Om deze niet telkens opnieuw te moeten instellen, bouwden we een aantal websitetemplates in. Wanneer er een nieuwe subwebsite wordt opgezet binnen het Omgeving-netwerk, kan er gekozen worden uit een aantal standaarden, afhankelijk van het soort project. Deze instellingen kunnen later worden aangepast, maar zorgen er in de eerste plaats voor dat er niets vergeten wordt en er geen tijd verloren gaat. Snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk is de boodschap.

Websites als een tool

De websites worden gebruikt als een tool die netjes past in het rijtje van telefoon, e-mail en fax. En dankzij de gebruiksvriendelijkheid en volledigheid, worden de websites ook intensief gebruikt. Vergaderverslagen, plannen, presentaties en ideeën worden moeiteloos geüpload, weggeschreven en uitgewisseld.

Nieuwsgierig? Ga naar de website van omgeving

www.omgeving.be

Wil je ook een nieuwe website?

Heb je een nieuwe website nodig die je zelf up-to-date kan houden? Wij zijn dé WordPress-experts uit Antwerpen. Wij ontwerpen en bouwen jouw website.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill