Een visueel portaal voor landschappelijke vormgevers

In de architectuur en landschappelijke vormgeving draait alles om esthetiek combineren met functionaliteit. Onze stadsgenoten van Bureau Omgeving houden zich bezig met belangrijke zaken: hoe moeten onze steden eruit zien, hoe moeten verschillende zones communiceren? Uit hun werk blijkt een passie voor ruimte. Het was daarom belangrijk voor ons om deze passie te vertalen naar een WordPress-webdesign. Dit resulteerde in een visueel aantrekkelijke website met heel wat beeldmateriaal van hun projecten. De site is opgebouwd uit verschillende tussenpagina’s en submenu’s die de bezoekers op een intuïtieve wijze door de site loodsen.

Dynamiek op het beeldscherm

Een portfolio dat aansluit bij de (visuele) dynamiek en kwaliteit van een architectenbureau, is zelden goed te vertalen naar een klein scherm, zoals dat van een computer, tablet of smartphone. Voor Omgeving was de uitdaging dan ook meerledig. Omgeving gaf de voorkeur aan precisie eerder dan aan het compromis: een duidelijke visie moet resulteren in een duidelijke website.

Een belangrijke bijkomende factor is dat Omgeving vaak zeer nauw samenwerkt met haar klanten. Er wordt overlegd, er worden documenten gedeeld en plannen opgemaakt. Al deze info moet vervolgens ergens worden verzameld. En dit liefst enkel zichtbaar voor de betrokken partijen: projecten vragen vaak om een confidentiële aanpak.

 

De eisen

Bureau Omgeving stelde drie duidelijke eisen voor hun website:

  • Aandacht voor beeldmateriaal;
  • Portfolio met uitstraling;
  • Afgeschermde klantenzone

Wij hebben vaker met dit bijltje gehakt, dus we gingen direct aan de slag.

Technische omzetting

De technische omzetting is het bouwen van de website zelf. Wij begonnen aan de bouw nadat Starterslabo het ontwerp van de website had goedgekeurd.

Ons doel is om klanten zoveel mogelijk zelfstandig te maken. Wanneer Starterslabo later een nieuwe klant aan het portfolio wil toevoegen, moeten ze dat zelf kunnen doen.

Starterslabo beschikt nu over een WordPress-site die van al deze voordelen gebruik maakt!

Aandacht voor beeldmateriaal

Grote beelden op de home, een uitgebreide slider per project en een aantrekkelijk geheel van hun verschillende portfolio-items. Dat was het resultaat. Hiervoor ontwikkelden we verschillende templates zodat de gebruiker op termijn zelf kan kiezen wat er op een nieuwe pagina moet gebeuren.
De afbeeldingen in elk portfolio-item werden na uitgebreid testen uiteindelijk in de huidige slider geïmplementeerd.

Portfolio met uitstraling

Omgeving is een groot bureau, met veel mensen en veel projecten. Zowel de grote als de kleintjes moeten aan bod komen en een geografische diversiteit uitstralen. Om dit overzichtelijk weer te geven werd er met een thumbnaillijst à la Pinterest gewerkt. Pinterest avant la lettre, eigenlijk. Toen de website in 2011 live ging, was Pinterest nog in private beta en kon het platform alleen op uitnodiging bezocht worden.

Websites als een tool

De websites worden gebruikt als een tool die netjes past in het rijtje van telefoon, e-mail en fax. En dankzij de gebruiksvriendelijkheid en volledigheid, worden de websites ook intensief gebruikt. Vergaderverslagen, plannen, presentaties en ideeën worden moeiteloos geüpload, weggeschreven en uitgewisseld.

Het proces

motionmill - wireframing

Analyse & wireframes

Het voordeel aan werken met architecten is dat zij perfect weten hoe belangrijk het is om eerst een goed plan met degelijke schetsen te hebben: een lijn uitgommen is makkelijker dan een muur uitbreken. Elke pagina werd visueel voorgesteld en geanalyseerd tot alles op punt stond en we konden overgaan naar de volgende fase: het échte design.

Webdesign

De grafische vormgever van Omgeving gaf een voorzet die werd gematcht met de wireframes en hier en daar werden aanpassingen voorgesteld. Sommige zaken werken nu eenmaal anders op het web dan op papier. Interactie werd beschreven en functionaliteit ontworpen.

Theming & templating

Het omzetten van een goed gedocumenteerd design met welomschreven functionaliteiten naar een theme is een plezier om te doen. In verschillende korte (en iets langere) sprints haalden we het geheel door de mangel en maakten we er een mooie WordPress-theme van.

Contentfill & SEO

Na een korte training in WordPress, konden de mensen van Omgeving zelf aan de slag met hun website en vulden ze teksten, afbeeldingen en projecten netjes in.
Door gebruik te maken van de Yoast WordPress SEO-plug-in kon elk portfolio-item apart worden geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Nieuwsgierig? Ga naar de website van omgeving

omgeving.be

Wil je ook een nieuwe website?

Heb je een nieuwe website nodig die je zelf up-to-date kan houden? Wij zijn dé WordPress-experts uit Antwerpen. Wij ontwerpen en bouwen jouw website.

De koffie staat klaar

Wil je een website die de aandacht trekt en je meer laat verkopen?

motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill