Storytelling in e-learning, voor een boost in betrokkenheid
Storytelling is dé manier om je leerder actief te betrekken bij je e-learning. We vertellen je hoe je verhalen kan omzetten in leerbare content. En hoe die verhalen voor het grijpen liggen.

Over kapstokken en verhalen
Na een hopelijk grondige en inspirerende analysefase, heb je de leerbehoeften, doelstellingen, middelen, uitdagingen en mogelijkheden in kaart gebracht. Speeltijd is voorbij, het moment is aangebroken om je e-learning te ontwerpen.
Het design van een e-learningtraject bestaat uit:
- de structuur
- en het scenario.
De structuur is de indeling van je cursus: hoofdstukken en subhoofdstukken. Beperk je tot maximum 3 niveaus, luidt het advies. Die structuur verschilt eigenlijk niet veel van de inhoudstafel van een klassiek leerboek, het is “de kapstok” van je leertraject. Nu zijn kapstokken wel handig, noodzakelijk en soms zelfs mooi. Maar ik moet de eerste boeiende, meeslepende kapstok nog tegenkomen.
Het wervende, wervelende aspect van je e-learning moet dus van je scenario komen. Of beter: de scenario’s. Want elk leerobject heeft een eigen scenario, een eigen script waarmee de leerinhoud wordt aangebracht.
Variatie is het sleutelwoord: audio, video, animatie, een (interactief) beeld of een goed geschreven tekst. Het kan allemaal, als woord en beeld maar goed samenwerken bij multimediaal leren.
Wil je de betrokkenheid van je leerder écht boosten? Voeg dan een portie storytelling toe aan je scenario’s: bouw verhalen in. Herkenbare verhalen uiteraard, die iets bijdragen aan je leerdoelen.
“Practice what you preach” dus hier mijn “verhaal over verhalen” in digitaal leermateriaal.
Van opleidingsfonds Cevora kreeg ik, enkele jaren geleden intussen, als taalcoach Nederlands de opdracht om e-learning materiaal te maken voor workshops rond mondelinge zakelijke communicatie in het Nederlands: vergaderen, netwerken en presenteren.
De woordenschat, de taalhandelingen en de formuleringen die bij dergelijke situaties komen kijken, had ik natuurlijk snel bij elkaar getokkeld. Enkele dialogen daarrond verzinnen, een taaldrill en een quiz maken en klaar! Het was nog voor de doorbraak van Chat GPT, nu zou het nog stukken sneller gaan.
Dat zou op die manier allemaal prima gewerkt hebben, maar ik wou de inhoud tot leven laten komen. Dus verzon ik een setting, enkele personages en scenario’s waarin de leerders een rol spelen of zelf een dialoog verzinnen.
Zo komt het dat Gaston, een van de fictieve personages in mijn fictief fruitbedrijf, in allerlei herkenbare situaties terechtkwam. Ik heb Gaston niet alleen een naam en een functie (fruitbezorger) gegeven, maar ook een leven: hij heeft hobby’s (cinema en kaarten), is vrijgezel en hij heeft 3 honden en 4 katten.
In de live sessies worden de deelnemers dan collega’s van Gaston die vergaderen, een praatje maken tijdens de koffiepauze of samen een presentatie moeten doen.
Dat hele idee werkt wonderwel: de leerder herkent de situaties, raakt emotioneel betrokken bij de personages en leert op een heel actieve en amusante manier hoe hij zich in verschillende situatie moet redden in het Nederlands. De taalcoach (ik of mijn collega’s) geven feedback en hop, weer iets bijgeleerd.
Verhalen oppikken en omzetten in leerbare content
Ah, dus ik moet verhaaltjes verzinnen om mijn e-learning boeiend te houden? Nee, dat moet je waarschijnlijk niet. Want de realiteit overtreft meestal de fictie, tenslotte is elke (werk)dag een verhaal.
Wat maakt medewerker x mee op een dag, met welke moeilijke klanten of technische uitdagingen krijgt hij of zij te maken? En natuurlijk: hoe kan de leerder het geleerde inzetten om gepast te reageren of om de boel op te lossen? Met een interactief scenario wordt het helemaal levensecht!
Je hoeft dus geen fictieschrijver in te huren, een “journalistieke” mindset volstaat om de verhalen op te pikken die rondom jou voor het grijpen liggen. En dan heb je nog een gezonde dosis creativiteit nodig om ze om te zetten in leerbare inhoud voor je e-learning of digitaal leermateriaal.
Verrijk je online cursussen, klop aan bij de storytellers van Motionmill
Feit, fictie of iets tussenin, je moet je verhalen digitaal tot leven wekken om ze te gebruiken in je e-learning. Daar kan je ver in gaan en animatiefiguurtjes en avatars creëren. Maar we zijn studio Pixar niet, dus dat hoeft misschien niet allemaal.
Je kan het script ook gewoon boeiend uitschrijven of dialogen met voice-overs maken, met een mooie illustratie erbij. Als je maar mensen (of dieren) met verhalen opvoert.
Natuurlijk kunnen we je helpen bij Motionmill, straffe storytelling zit in ons bloed. We gaan samen op zoek naar de verhalen die je kan gebruiken in je e-learning. En we maken er leerbare content van, met interactieve illustraties, animaties, video’s, dialogen, …
Dus wil je je online cursus verrijken met verhalen? Klop dan zeker bij ons aan, wij hebben verhalenmaker in huis die je graag helpen!
Boek een kennismakingsgesprek
Deze meneer legt de storytelling-approach in e-learning trouwens nog eens haarfijn uit: