Een contentplan maken in negen (bijna) simpele stappen
Een goed contentplan levert geld op. Zeker wanneer jouw bedrijf, net als Motionmill, heel hard leunt op inbound marketing. Ga maar na: je geeft vrijblijvende informatie, gratis en voor niets. Dat is hoe je jouw reputatie hebt opgebouwd en dat is waarom mensen uiteindelijk betaalde opdrachten aan je toevertrouwen. Dus zorg je ervoor dat je regelmatig nieuwe inhoud op je website zet (of content, zoals wij marketingnerds het noemen). Zonder content kun je net zo goed proberen om de Eiffeltoren de foxtrot te laten dansen; er zal niets gebeuren. Heeft jouw bedrijf nog geen contentplan? Een contentplan maken hoeft niet moeilijk te zijn. Pak je ganzenveer en inkt. Actie!
Stap 1: Bepaal je doelgroep
Je bent de dorpsgek niet, dus je wilt je boodschap niet in de gezichten van willekeurige vreemden roepen. Stel daarom vast wie je doelgroep is. Dat is het fundament van je contentplan.
Beantwoord volgende vragen:
Welke rol speelt de doelgroep voor jouw bedrijf?
Zijn het misschien toekomstige collega’s die je probeert te werven? Voor mij als marketeer bij Motionmill is mijn doelgroep bijvoorbeeld zowel bestaande klanten als nieuwe klanten. De bestaande wil ik dicht bij mij houden en de nieuwe wil ik aan mij binden. Misschien ben jij wel zo’n nieuwe klant. Perfect, want jouw aandacht wil ik graag vangen. Mag ik je Claire noemen? Ik geef mijn doelgroep graag een naam.
Welke levensdoelen heeft de doelgroep?
Uiteraard heb ik het over levensdoelen die relevant zijn voor jouw product. Jij bent bijvoorbeeld een ondernemer met als levensdoel je bedrijf perfectioneren om op die manier goed te verdienen. Voilà, daar kan ik als marketeer iets mee, want bedrijven perfectioneren is waar ik goed in ben.
Wat zijn de hindernissen die jouw doelgroep ondervindt?
Niemand bereikt een levensdoel zomaar. Misschien is de hindernis die jij ondervindt bij het behalen van het zojuist genoemde levensdoel wel een gebrek aan marketingkennis. Dat is waar ik op kan inspelen. Door je bijvoorbeeld te vertellen hoe je een contentplan moet schrijven.
Zie je waar dit naartoe gaat? Door drie vragen te beantwoorden heb ik mijn doelgroep beschreven en hem zelfs een naam gegeven: Claire is een nieuwe klant met een eigen onderneming die het moeilijk vindt om grip op haar marketing te krijgen. Dit fictieve personage dat representatief is voor een hele doelgroep wordt een buyer persona genoemd.
Stap 2: Bepaal je kernboodschap
Je kernboodschap geeft het bestaansrecht van je bedrijf weer. Het is de boodschap die al je (potentiële) klanten moeten onthouden. De kernboodschap van Motionmill is: Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf meer verkoopt. Je leest deze boodschap prominent op de homepage, hij sijpelt door in de Inspiratie-artikelen, hij is overal doorweven. Het is de rode draad in ons contentplan.
Wat is jouw kernboodschap? En waar en wanneer ga jij die verkondigen? Met graffiti op de muren of met een spandoek achter een zweefvliegtuig? Of misschien toch maar via een fantastische website, zodat je die kan vullen met content zoals de wereld het nog nooit gezien heeft?
Lees ook: Gratis kennis delen? Jij zou het ook moeten doen!
Stap 3: Hoe ga je voor een klik zorgen?
Zonder klik geeft de klant geen kik. Zoals bij een succesvolle date moet het hart van de klant sneller kloppen als hij je communicatie onder ogen krijgt.
Om hiervoor te zorgen moet je jezelf vragen stellen. Neem mijn hand en volg mij, want ik gids je door al deze vragen.
Hoe stel je de gebruiker centraal, zodat hij betrokken raakt bij je publicaties?
Door jezelf altijd het volgende af te vragen:
- Zal je lezer geprikkeld worden om verder te lezen na het zien van de titel en de hoofdvisual van het artikel of het filmpje?
- Is het onderwerp relevant voor de lezer?
- Breng je de info op zo’n manier dat de lezer er zelf mee aan de slag kan (alleen of in samenwerking met jouw bedrijf)?
Is het antwoord op alle drie de vragen JA!, dan is het goed. Aan de slag!
Wat voor content moet je posten?
Je moet schrijven (of video’s maken) over onderwerpen die aansluiten bij je kernboodschap. Zoals gezegd is de kernboodschap van Motionmill: Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf meer verkoopt. Alles waar we dus over schrijven sluit bij deze boodschap aan, of het nu een Inspiratie-artikel is of een tweet op Twitter.
Maar let op! Vooral mensen met een grote specialistische kennis gaan vaak iets te ver in op technische details zonder een uitleg te geven voor de leken onder ons. Maar laat je desondanks niet ontmoedigen om je vakkennis te tonen: mensen moeten weten dat jij de allerbeste bent! Let er alleen op dat je het begrijpelijk houdt voor het grote deel van je publiek.
Waar moet je posten?
De mediakanalen die je kiest moeten een goede mix zijn om zowel je huidige klanten geïnteresseerd in je te houden als nieuwe klanten aan je te binden. Denk aan:
- Je eigen website (bijzonder geschikt om nieuwe mensen aan je te binden. Wil je een succesvolle inbound marketing bereiken, zorg dan voor SEO);
- De social media, zoals Facebook, Twitter, Linkedin en Instagram (zowel nieuwe als oude klanten zullen het leuk vinden om te zien wat je bedrijf zoals doet via deze kanalen);
- Een digitale nieuwsbrief (perfect om bestaande klanten op de hoogte te houden van alle nieuwtjes);
- Externe websites.
Kun je geen keuze maken? Vraag het aan onze communicatiestrategen!
Ga je alleen schrijven of bijvoorbeeld ook video maken?
Het geschreven woord voert bij veel bedrijven de hoofdtoon. Niet vreemd, want het is makkelijker om een artikeltje te schrijven dan een video te maken. Toch moet geen enkel bedrijf video uitsluiten. Mensen geven namelijk steeds vaker de voorkeur aan het bekijken van video boven het lezen van een lap tekst. Dit geldt zeker voor de social media. Video maken is echter tijdrovender dan schrijven, en vergt bovendien vaak de inzet van een extern videoproductiebedrijf. (Even brainstormen over de mogelijkheden? Contacteer Motionmill!)
O ja, en denk ook aan beeldmateriaal! Zeker als je een product verkoopt waarbij het visuele aspect belangrijk is, dan is bijvoorbeeld Instagram een topmedium voor jou!
Wat voor taalgebruik ga je gebruiken?
Wat past bij jouw doelgroep: een zakelijke toon of een formele? Als je dit lastig vindt om te bepalen, ga dan na wat voor uitstraling je bedrijf op het moment al heeft: loopt het personeel in pak of in vrijetijdskleding? Spreek je de klant in telefoongesprekken aan met ‘jij’ of ‘u’? Als je dit soort dingen op een rijtje zet, ontstaat er vanzelf een beeld hoe je je klant via digitale kanalen moet aanspreken.
Stap 4: Stel vast wie verantwoordelijk wordt
Stel vast wie er verantwoordelijk wordt voor ieder communicatiekanaal. Gaat 1 persoon alles onder zijn hoede nemen? Of worden website, nieuwsbrieven en social media over drie personen uitgesmeerd?
Je moet dit vaststellen, want anders gebeurt er niets. Wat absoluut niet past bij een goed contentplan zijn woorden als: ‘Maar ja, ik dacht dat jij vorige weer een nieuw blogartikel zou schrijven. Tja, ik heb het ook niet gedaan.’
Stap 5: Bepaal waarover je wilt schrijven
Bij stap drie heb je (als het goed is) de vraag ‘Wat voor content moet ik posten’ al beantwoord. Ga hier nog iets dieper op in. Probeer een paar concrete titels voor te stellen voor blogartikelen waar je op je site over gaat schrijven. Bedenkt een paar titels voor filmpjes die je op YouTube wil plaatsen.
Doen alsof je al concreet iets gaat schrijven zorgt er in dit plan voor dat je een scherper beeld krijgt van de materie. Bovendien is het zo dat het hebben van enkele zeer specifieke voorbeelden heel nuttig kan zijn voor collega’s die met het plan aan de slag moeten.
Voilà, het gaat al goed vooruit met je contentplan. Nog even volhouden, hè. Je bent al ruim over de helft.
Stap 6: Maak een kalender
We gaan het allemaal nog een stapje concreter maken dankzij een kalender.
Open een Excel-document en zet in de kolommen de maanden van het jaar (of als je een supergedetailleerde kalender wil: de weken) en plaats in de rijen de volgende factoren onder elkaar:
- Onderwerp
- Doel
- Kanaal
- Contenttype
- Verantwoordelijke
Houd rekening met de actualiteit van desbetreffende maand of week: beurzen of productlanceringen zijn uitstekende momenten om op in te haken!
Stap 7: Garandeer flexibiliteit
Plannen maken is goed, maar je wilt ook flexibel blijven voor onverwachte actuele ontwikkelingen. Want die komen en gaan wanneer ze maar blieven. Sta jezelf dus toe om in je contentplan van de kalender af te wijken wanneer nodig. Bewaar het onderwerp dat in de kalender stond gewoon voor een andere keer en grijp de actualiteit! Niet alleen je klanten zullen dat waarderen, maar ook voor je Google-ranking is het goed. En dat is wat wij ondernemers graag zien: dat Google onze vriend wil zijn.
En weet je voor wie het ook fijn is om over de actualiteit te schrijven? Voor de persoon die al die tekstjes moet schrijven. Het kan voor een copywriter namelijk een bijzonder grote uitdaging zijn om dag in dag uit weer onderwerpen te vinden. (Dat kan ondergetekende beamen!)
Stap 8: Langetermijnfocus
Blogartikelen en social mediaposts hebben nogal eens de neiging om te verouderen. Hoe kun je inspelen op actuele thema’s en toch ook op lange termijn een up-to-date website en andere mediakanalen behouden? Door er veel liefde en aandacht aan te geven. Daarom is zo belangrijk om een eindverantwoordelijke te hebben voor alle media-uitingen – en die heb je nu! (Als het goed is althans. Je hebt toch wel alle stappen braaf gevolgd?)
Wanneer er regelmatig naar bestaande artikelen wordt gekeken, kun je waar nodig nieuwe info toevoegen. En mocht een artikel écht volledig achterhaald zijn, dan zwier je die offline.
Stap 9: Meetbaarheid
Meten is weten, zoals het maar al te vaak herkauwde adagium luidt. Toch is het waar: je moet het resultaat van je verbeterde content kunnen meten om te weten of de investering van tijd en materialen zich loont. Google Analytics is voor ons van Motionmill de trouwste kameraad. Je voert de doelen uit de kalender in Analytics in zodat je kunt zien met welke content je welk resultaat bereikt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoeveel mensen het contactformulier hebben ingevuld. Of als je een webwinkel hebt kun je zien hoeveel omzet er is geboekt.
Op de social media kun je zien hoeveel keer een update geliked of gedeeld wordt.
Ben je geen kei in Analytics?
De vriendelijke vrouwen en mannen van Motionmill zijn dat wél. Ik wil het maar even zeggen.
Succes, Claire.