Leestijd 6 minuten

Optimaliseer jouw webdesign met een elevator pitch

In een wereld van information overload is het niet evident om de aandacht te trekken en een blijvende indruk achter te laten. De gemiddelde aandachtsspanne van een gesprekspartner is ongeveer 8 seconden. Online is die nog korter: je hebt slechts een vijftal seconden om webbezoekers te overtuigen dat jouw website de oplossing biedt voor hun probleem.

Hoe kan je snel en blijvend potentiële klanten of partners boeien? Met een goede elevator pitch. Die kan je niet alleen toepassen in een gesprek, maar helpt je ook een effectieve en converterende website opbouwen. Logisch, want jouw webstek is de visuele representatie van jouw product, dienst of bedrijf.

Ontdek hier de bouwstenen van een perfecte elevator pitch en hoe je die vertaalt naar een killer website design.

Motionmill webbureau Antwerpen - elevator pitch

Wat is een elevator pitch?

Het concept elevator pitch bestaat al even. Het is een bondig en krachtig verhaal waarmee je overtuigt dat jouw product, bedrijf, dienst of idee een sluitend antwoord biedt op een probleem.

De naam zegt het al: je verhaal moet kort genoeg zijn om het tijdens een ritje in een lift te kunnen vertellen: tussen de 30 seconden tot 1 minuut.

Let wel, het is niet zomaar een verkooppraatje. Een goede elevator pitch creëert een menselijke connectie met je gesprekspartner. En net dat leidt ertoe dat die jou niet snel zal vergeten.

Je gaat jouw verhaal dus niet opbouwen vanuit wat jij wil vertellen. Denk na over hoe jij, je dienst of je product kan helpen. Start vanuit de behoefte van je gesprekspartner en eindig met de oplossing: jouw product of dienst.

 

Hoe bouw je een perfecte elevator pitch op?

Een perfect uitgevoerde elevator pitch bestaat uit vijf bouwblokken:

  1. Introduceer jezelf.
    Helemaal logisch: wie ben je, wat is jouw product of dienst, wat is je idee. Hou het kort.
  2. Schets een probleemsituatie.
    Om de aandacht te trekken en te houden, vertel je eerst wat de behoefte is die je gesprekspartner of webbezoeker (mogelijk) heeft. Ga uit van de vraag: ‘what is in it for them?’ of ‘hoe haalt mijn klant hier zijn voordeel uit?’
  3. Bied de oplossing voor dat probleem
    Die oplossing is uiteraard net wat jij verkoopt: jouw idee, jouw dienst, jouw product. Toon meteen dat je prospect jou nodig heeft
  4. Geef mee waarom jouw oplossing de beste is.
    Hier kom je met jouw USP (unique selling proposition), ofwel jouw waardevoordeel: hetgeen jouw dienst of product uniek en beter maakt dan wat jouw concurrenten aanbieden. Dat kan een prijsvoordeel zijn, jouw snelle levertermijn, een waterdichte service na verkoop, etc.
  5. Sluit af met een (inter)actie
    Leg de bal in het kamp van je partner. Op die manier wordt je pitch de start van een dialoog. Stel hen een vraag, bied hen een opvolggesprek aan, geef hen een mogelijkheid om een actie te ondernemen: ‘interesse in ons product?’, ‘kom even vrijblijvend bij ons op bezoek’, ‘gebruik onze software 30 dagen gratis’, etc.

 

Na de basis: scherp je elevator pitch aan

De bouwblokken blijven altijd dezelfde, maar wat jouw elevator pitch écht succesvol maakt is je persoonlijke toets. Ben je van nature grappig, gebruik gerust humor. Blijf evenwel weg van grapjes maken als je geen komisch talent bezit. Leg er gerust een menselijke component en eigenheid in, maar blijf vooral dichtbij jezelf. Niets is dodelijker voor een pitch dan een onbehagelijk gevoel achterlaten. Zorg dat je gesprekspartner niet vroegtijdig uit de lift stapt en de trap neemt.

Wat belangrijk is, is na te denken wie er voor je zit: personaliseer je verhaal. En het allerbelangrijkste: oefenen. Voor de spiegel, tegen je collega of tegen je partner. Je wil dat je verhaal engageert en daar slaag je enkel in, als je het zelf gelooft én zonder aarzelingen vertelt.

 

Motionmill - elevator pitch - praten in de lift

 

Hoe je elevator pitch toepassen op je website?

Eens je je elevator pitch voor je potentiële klant hebt opgesteld, is het tijd om te kijken of die zich ook vertaalt in jouw website, in eerste instantie: op jouw homepage. En meer nog: ‘above the fold’ ofwel: zonder dat je moet gaan scrollen.

 

Persona’s: wie is je doelgroep?

Laat ons even nog een belangrijke stap terugkeren. Bij je elevator pitch weet je wie er voor je zit, maar weet je ook wie jouw website bezoekt en zijn dat de klanten die je voor ogen hebt?

Een cruciale vraag voor je een website opbouwt is dus: wie zijn je klanten of je persona’s. Wanneer je een helder beeld hebt van wie jouw product of dienst nodig heeft, kan je ook gericht zoeken naar waar ze zich bevinden en wat hun zoekopdrachten zijn.

Die kennis is essentieel. Weet je goed wie jouw doelpubliek is dan kan je ook makkelijker ontdekken welke termen ze in zoekmachines gebruiken om producten of diensten als die van jou te vinden.

Jij kent jouw buyer persona’s? Dan is het tijd om je verhaal op te bouwen.

 

De nut graph: vertel je verhaal in een notendop

Kan je kort en helder vertellen wat je bedrijf doet of wat jouw product of dienst precies is? De ‘nut graph’ of je ‘verhaal in een notendop’ is essentieel om je webbezoeker onmiddellijk duidelijk te maken wie je bent, wat je aanbiedt en waarom jij de beste bent in je vak.

Idealiter combineer je vier belangrijke bouwstenen van je elevator pitch in die korte paragraaf: wie ben je, welk product bied je aan, welk probleem los je ermee op en wat is jouw voordeel tegenover je concurrenten.

Gebruik positieve taal en schrijf je verhaal uit met de zoektermen die populair zijn bij je doelpubliek. Zo scoor je ook meteen beter bij Google en andere zoekmachines.

 

 

De nut paragraph van WooCommerce is een perfect voorbeeld: kort, krachtig, helder.

 

Call to action: converteer je bezoeker tot klant

Gebruik het momentum dat je hebt om je webbezoeker meteen tot actie over te laten gaan. Gebruik een duidelijke CTA of call to action waarmee je je webbezoeker aanzet tot actie. Die call to action ziet er vaak visueel uit als een knop of button.

Afhankelijk van wat jouw doelstellingen zijn, kan je call to action er heel verschillend uitzien:

  • ‘Bestel nu’
  • ‘Download de brochure’
  • ‘Schrijf je in’
  • ‘Meer informatie’
  • ‘Maak een afspraak’
  • ‘Ontdek onze diensten’

Hulp nodig voor het schrijven van betere call to actions? Onze marketeer kan je helpen.

 

Help, mijn website en mijn elevator pitch zijn niet hetzelfde!

Je hebt ondertussen je elevator pitch onder de knie, maar jouw website vertelt het verhaal niet helder, simpel of wervend genoeg?

Geen nood. Elevator pitches omzetten in een effectieve converterende webstek, daar zijn wij als ervaren webbureau in Antwerpen al jaren bedreven in. Boek vrijblijvend een gesprek in met Mark, onze bedrijfsspecialist die bedreven is in elevator pitches. Bellen, videocallen of liever meteen een bezoekje op kantoor? Kan allemaal.

Boek een kennismakingsgesprek

 

In de tussentijd hopen we dat dit artikel je iets heeft bijgebracht over het nut van een elevator pitch voor het bouwen van een betere, converterende website.

Een goede website bouw je door te beginnen met een goede strategie. Veel succes hiermee.

Tot dan!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill