SEO versus SEA: waarom ik als marketeer én als ondernemer SEO verkies
Op de eerste plaats in de zoekresultaten, het is de heilige graal voor veel marketeers. Maar welke eerste plaats? Hoe raak je daar nu eigenlijk? En vaak het belangrijkste… wat moet dat kosten? SEM (search engine marketing) lijkt soms een moeilijk te doorkruisen woestijn. Gelukkig zijn er twee oases, SEO en SEA. Waar trek jij naartoe? Bij Motionmill weten we welke richting we kiezen.
First things first: het jargon
SEO, SEA, SERP, je moet het maar allemaal begrijpen. Geen nood! We leggen de begrippen uit zodat je niet verloren loopt in de zoekmachinesahara.
SERP en zoekresultaten
Na een zoekopdracht in een zoekmachine, bijvoorbeeld Google, kom je terecht op de SERP (search engine result page). Hier vind je de zoekresultaten die aansluiten bij wat jij zocht.
Deze zoekresultaten komen in verschillende vormen. Ten eerste zijn er betaalde en organische resultaten.
- Betaalde resultaten kan je herkennen aan de melding ‘Sponsored’ of ‘Advertentie’. Deze resultaten verschijnen omdat de adverteerder heeft betaald om te verschijnen voor bepaalde zoekopdrachten. Dit wordt vaak gedaan via advertentieplatformen zoals Google Ads.
- Organische resultaten zijn natuurlijk verkregen. Ze zijn gebaseerd op de relevantie van de inhoud ten opzichte van de zoekopdracht. Ze worden niet beïnvloed door betalingen. Je vindt betaalde en organische resultaten vaak alle twee terug op een pagina. Het kan dus interessant zijn om beide in te zetten. Lees hier hoe je daaraan begint.
Daarnaast wordt je SERP vaak verrijkt met andere types zoekresultaten zoals producten (Google Shopping), uitgelichte tekst bovenaan (featured snippets), extra info bij resultaten zoals prijzen of reviews (rich snippets), afbeeldingen (image packs) enzv. Waar je soms betaald, soms organisch mee aan de slag kan gaan.
SEO
SEO, ook wel Search Engine Optimization, is het verbeteren van je website om zo hoog mogelijk op de SERP te verschijnen tussen de organische resultaten.
SEA
SEA, Search Engine Advertising, is het inzetten van advertentiebudget zodat je website weergegeven wordt op de SERP tussen betaalde zoekresultaten.
De voor- en nadelen van SEO en SEA
Beide manieren van werken kunnen interessant zijn. Dit zijn hun belangrijkste voor- en nadelen:
SEO
Gratis: Verschijnen tussen organische zoekresultaten kost je niets! Het werk dat in SEO kruipt buiten beschouwing gelaten. Daarnaast blijven de voordelen ook doorlopen en stoppen ze niet wanneer je stopt met betalen, zoals bij SEA het geval is.
Vertrouwen: 20% – 30% van de gebruikers staat niet echt stil bij het verschil tussen betaalde of gesponsorde zoekresultaten. De overige 70% wel en die meerderheid blijkt sneller te kiezen voor organische zoekresultaten omdat ze relevanter en betrouwbaarder ingeschat worden.
Minder Controle: Je pagina kan voor verschillende zoekwoorden ranken, soms ook woorden die je helemaal niet gedacht had. Het algoritme van Google maakt gebruik van duizenden factoren. Het is soms moeilijk om precies voor dat ene zoekwoord beter te scoren.
Lange termijn: Quick fix? Nee, SEO is een strategie die je toepast op lange termijn. Resultaten zie je vaak na enkele maanden en je moet er dus soms wat geduld voor uitoefenen, maar deze behaalde voordelen blijven ook langer behouden dan bij SEA.
SEA
Snel: Advertenties starten onmiddellijk. Zo is het mogelijk dat met de juiste advertentie, landingspagina en budget je onmiddellijk tussen de eerste (gesponsorde) zoekresultaten verschijnt.
Controle: Je zet enkel in op de zoekwoorden die jij instelt. Let wel op de verschillende zoekwoordtypes van Google Ads!
Advertentiebudget: SEA kost geld. Typisch werken Google Ads campagnes volgens het CPC-principe (cost per click). Je betaalt dus bij elke klik. Wanneer je campagnes stopt, verdwijnt je advertentie ook onmiddellijk uit de zoekresultaten.
Motionmill’s keuze
Beide tactieken, SEO en SEA, dragen hun steentje bij aan je marketing als ze op de juiste manier worden ingezet. Eigenlijk gebruik je dus best alle twee. Toch heeft er één onze voorkeur.
Motionmill gelooft in SEO! Want SEO loont op de lange termijn.
- Zorgt voor zichtbaarheid
SEO zorgt ervoor dat je ‘rankt’ op verschillende zoekwoorden, zowel gepland als ongepland. Daarnaast kan je met de juiste optimalisaties verschijnen voor features zoals de featured snippet. Extra zichtbaarheid!
- Kwalitatief verkeer
Je kan inzetten, en zo hoger scoren, op de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt. Zo trek je kwalitatief verkeer naar je website in elke fase van de consumer life cycle. Zoals eerder gezegd genieten organische resultaten van meer consumentenvertrouwen, wat op zijn beurt positief is voor het verkeer naar je website.
- Duurzame groei
SEO biedt voordelen op lange termijn. Mits blijvende inspanning blijven je rankings goed en verzilver je het verkeer en uiteindelijk ook de conversies die daar bij horen. Je bent niet afhankelijk van advertentiebudget en zo geeft SEO-werk een mooie, duurzame ROI.
Hoger komen in zoekresultaten is een haalbaar doel. Wil je snel resultaten? Dan kan je SEA inzetten om onmiddellijk te verschijnen tussen de eerste zoekresultaten. Zet daarnaast ook in op SEO voor een duurzame ranking van jouw website tussen de organische resultaten, waardoor je je advertentiebudget kan afbouwen. Vergeet dus naast flashy SEA zeker niet in te zetten op oerdegelijk SEO!